FİKRİ CİNOKUR
Türkiye turizmi ve tarımının önemli merkezlerinden olan, yılda 25 milyon yerli ve yabancı turist ağırlayan Antalya’da iklim değişikliği nedeniyle ürün deseninde değişime gitmesi, güneş enerjinde başkent olması, güneş enerjili araç şarj istasyonlarının yaygınlaştırılması ve Kırkgözler su kaynağında su seviyesi düştüğü için önlem alınması gerektiği belirtildi. TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu tarafından düzenlenen “Cumhuriyetin 100. Yaşında Hayalimizdeki Antalya” temalı Antalya Kent Sempozyumu’nun sonuç bildirgesi açıklandı. Sempozyum Kurulu tarafından açıklanan sonuç bildirgesinde, pandemiden daha ağır ve daha uzun süreceği öngörülebilen iklim krizinin ilk sonuçlarının afetler şeklinde acı tecrübelerle yaşandığı belirtildi.
İklim değişikliğinin küresel bir sorun olmasına rağmen yerelde de önlem alınması gerektiği ifade edilen bildirgede “İklim değişikliğine uyum sağlamak için gerekli yasal düzenlemelerin ve yatırımların ivedi bir şekilde hayata geçirilmesi gerekmektedir. Bu süreçte ihtiyaç duyulan finans kurulacak ayrı bir fondan karşılanmalıdır” denildi.
“Elektrikli araçlar için akıllı şarj sistemleri kurulmalı”
Antalya’nın turizmin başkenti olması nedeniyle ticari binaların çok yoğun bulunduğu bir şehir olduğuna dikkat çekilen bildirgede şu görüşlere yer verildi: “Bu binaların iklimlendirilmesi ve sıhhi sıcak su üretiminde enerji olmak üzere su tüketiminde de kontrolsüz kaynak kullanımı söz konusu. Yapılacak yasal düzenlemeler ve kota tanımlamaları ile bina sahip ya da işletmecileri tedbir almaya ve verimli kaynak kullanımına yönelik yatırımlar yapmaya zorlanmalı.
Elektrikli araçların sayısının her geçen gün artması elektrik güç sistemi yönetimini etkilediği gibi enerjinin verimli kullanımına da etki ediyor. Elektrikli araçların şarj ihtiyacının giderilmesi için dağıtım sistemi operatörlerinin akıllı şarj yönetim sistemi uygulamalarını devreye almaları, dağıtım sisteminin daha verimli yönetimi için önemli. Ayrıca en az hat kaybı için farklı ölçekte güneş enerji santralleri elektrikli araç şarj bölgelerine yakın veya aynı bölgeye konumlandırılmalıdır.”
“GES için yerel yönetimlere görevler düşüyor”
Antalya’nın güneş enerjisi başkenti olması gerektiği vurgulanan bildirgede, “Bu konuda örnek uygulamalar yapılması için yerel yönetimlere önemli görevler düşmektedir. Özellikle güneş enerjisi santralleri için belediyelerden alınması gereken izinlerde prosedürü uzatan belgeler söz konusudur. Prosedürler yatırımcıyı teşvik edecek şekilde kısaltılmalıdır” denildi. Antalya’nın içme suyu ihtiyaçlarını karşılayan Kırkgöz su kaynakların debisinin DSİ verilerine göre dramatik şekilde düştüğüne dikkat çekilen bildirgede şu görüşlere yer verildi: “Yağışların azalması, kontrolsüz sondajların artması, sulama projelerinin ve kooperatiflerin tarımsal sulamaya olan talebinin artması, nüfus artışı kaynaklı olarak içme suyu amaçlı sondajların artması sonucu Kırkgöz kaynakları kentin ihtiyacı karşılayamayacak duruma gelerek kuruma noktasına gelecektir. Bu sebeple kaynağı etkileyen havzada kaçak sondajlar engellenmeli, tarım ve hayvancılık politikaları gözden geçirilmeli, artan nüfus göz önünde bulundurularak alternatif içme suyu kaynakları devreye sokulmalıdır.”
“Kuraklık eylem planı hayata geçirilsin”
Bildirgede iklim değişikliğine uyumlu tarımsal üretim yapılması gerektiğine vurgu yapılarak şunlar dile getirildi: “İklim değişikliğine uyumlu bitkisel üretim için il düzeyinde hazırlanan kuraklık eylem planları hayata geçirilmeli. Küçük ölçekli tarım arazilerin birleştirilmesi sağlanmalı, mevcut sulama sistemleri yenilenerek suyu daha verimli kullanan damla ve yağmurlama sistemleri yaygınlaştırılmalı ve atık suların tarımsal üretimde kullanılabilmesi için gerekli teşvikler sağlanmalıdır.”