Fikri CİNOKUR
ATSO 2022-2026 dönemi Meclisi ve Meslek Komiteleri 2. Müşterek toplantısı Belek’de Innivesta Oteli’nde gerçekleştirildi. 2 gün devam eden toplantının ilk gününde ATSO Danışmanı Dr. Halil Bader Arslan Ekonomi sunumu yaperken, CW Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Sarvan ve Yüksel Tohum Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yüksel, ATSO üyelerine deneyimlerini paylaştı.
İkinci gün ise NBE Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ ve Genel Yayın Koordinatörü Vahap Munyar, ‘’Antalya ve Türkiye Ekonomisi 2023 Değerlendirmeleri ve 2024 Beklentileri’’ hakkında ATSO üyelerine bilgi verdi.
ATSO Meclis ve Meslek Komite üyeleri etkinliklere, Antalyaspor’a destek vermek amacıyla 07 yazılı sırt numaralı kırmızı-beyaz formalarla katıldı.
ATSO Başkanı Ali Bahar, Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı açılışında yaptığı konuşmada, 141 yıllık ATSO’nun bugün 62 bin üyeye ulaşarak, Türkiye’nin en büyük 4., İstanbul’dan sonrada en fazla yabancı şirket kuruluşunun gerçekleştiği, 2. Oda olduklarını söyledi.
‘’Antalya, cari açık ile mücadelede itici güçtür.’’
Yabancı şirket sayısının artarak 6 bin 166’a ulaştığını ifade eden Bahar, ‘’Böyle büyük bir odanın, şehrimizin en büyük STK’sının olmadığı, içinde yer almadığı hiç bir çalışma düşünülemez. Antalya, artık yalnızca bir şehirden ibaret değildir, aynı zamanda Türkiye’nin turizm ve tarım başkentidir. Uluslararası alanda tanınmış ve ilgi gören bir destinasyondur. Antalya, ülkemizin cari açık ile mücadelesinin, tedavisidir, itici gücüdür’’ dedi.
Antalya’nın en büyük lobi kuruluşu olarak, yerel iş dünyasının sesini Ankara’da ve tüm Türkiye’de gür şekilde temsil etmek için özveriyle çalıştıklarını belirten Bahar, şöyle konuştu.
‘’Geçen yıl boyunca gerçekleştirdiğimiz bakanlık ziyaretleri ve il müdürlüğü ziyaretleri gibi etkinliklerle, üyelerimizin ve şehrimizin çıkarlarını korumak için gerekli adımları attık. Lobicilik faaliyetlerimiz sayesinde, iş dünyamızın ihtiyaçlarına daha iyi cevap verebilmek ve şehrimizi daha fazla tanıtmak amacıyla önemli bağlantılar kurduk. Bakanlarımıza, meslek komitelerimizden gelen ve bizlerin ayrıca önemli bulduğu sorunlarımızı, çözüm önerilerimizi ve taleplerimizi arz ettik.’’
ATSO yönetimi olarak, tüm komitelerin faaliyet alanlarını kapsayacak biçimde farklı ülke ve şehirlerdeki ticaret odaları ile işbirliği görüşmeleri yaptıklarını anlatan Ali Bahar, şöyle devam etti.
‘’ Meclisimiz ile birlikte Polonya’ya, İtalya’ya gezi düzenledik. İş birliği anlaşmalarına imza attık. Bölgesel çalışmalarımızı hızlandırdık. Korkuteli, Elmalı, Akseki-İbradı ve Gündoğmuş ilçelerinde üye buluşmaları gerçekleştirdik. Önümüzde ki günlerde Gazipaşa’da da üye toplantısı yapacağız. Hedefimiz, her üyeye ulaşmak. (ATSO aidat almaktan başka bir şey yapmıyor) sözünün ortadan kalkmasıdır. Tahsilat miktarımız artıyor. 2019’da yüzde 38, 2020’de yüzde 29, 2021’de yüzde 45, 2022’de ise yüzde 52 oldu. 2023 de ilk kez yüzde 60’a ulaştı. Kaldı ki pandemi döneminde aidatlara zam yapılmamasına rağmen tahsilat oranlarımız ortadadır. Üyelerimiz aidatlarını, sorgusuz sualsiz ödüyor. Bütçe gerçekleşme oranımız ise son beş yılın en iyisi.’’
Bölgesel turizm ve sektörel toplantılar yaptıklarını ve bunu sürdüreceklerini anlatan ATSO Başkanı Ali Bahar, şöyle konuştu.
‘Bu toplantıların çıktılarını, ilgili müdürlüklere sunduk, sunmaya devam ediyoruz. Yaklaşık bin üyemizle doğrudan iletişim kurma fırsatı bulduk. Bu görüşmeler, yaşadıkları zorlukları, beklentilerini ve ihtiyaçlarını daha iyi görmemizi sağladı. Bu yakın temaslar, ATSO’nun üyeleri için daha etkili hizmetler sunma konusundaki taahhüdünün bir göstergesidir.’’
ATSO 100. Yıl Ödül Töreninin büyük ilgiyle karşılandığını vurgulayan Bahar, ‘’ATSO olarak verdiğimiz emeğin, Antalya iş dünyası tarafından takdirle karşılandığını, ATSO ile üyeleri arasındaki ilişkilerin, görev aldığımız günden bugüne, hızla güçlendiğini bize en açık bir şekilde göstermiştir. Her ne kadar zaman zaman farklılıklarımızı tartışsak da, asıl hedefimiz, çözüm odaklı çalışarak sektörlerimizin sorunlarına eğilmektir. Üyelerimizin beklentilerine ve sektörlerimizin ihtiyaçlarına daha fazla odaklanarak, daha etkili ve verimli bir çalışma ortamı yaratma amacımızı sürdüreceğiz’’ dedi.
Kültür-sanat
Antalya Kültür Sanat da çalışma ve projelerin hız kesmeden devam ettiğine dikkat çeken Bahar, sözlerini şöyle tamamladı.
‘’Antalya’da 24 bin kişinin ziyaret ettiği başka sergi çalışması yok. Daha birçok projeyi, birçok sergiyi binlerce kişinin ziyareti için Antalya’ya, getireceğiz. Bir sonraki müşterek toplantımızda da, tüm bu hareketlilikleri iş dünyamızın lehine dönüştürmek için çabalarımızı, neler yaptığımızı yine sizlerle paylaşacağız.
ATSO olarak, iş dünyamızın ve şehrimizin geleceği için daha fazla çalışmaya ve başarıya ulaşmaya devam edeceğiz. 100. yaşını kutladığımız ülkemizin ve rejimimizin sonsuza dek ayakta kalması, Atatürk’ün çizdiği vizyona uygun bir şekilde her alanda kalkınması için Cumhuriyet’e gönül veren, Cumhuriyet’e kalpten bağlı olan insanlar olarak çalışıyoruz. Hep birlikte daha parlak bir geleceğe doğru ilerlemek için elbirliğiyle çalışmaya devam edelim.’’
2024 birçok açıdan farklılık gösterecek
NBE Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, geçen dönemde ekonomide bir çukur kazıldığını, Türkiye’nin bu çukurdan çıkamadığını ancak, bazı adımların atıldığını söyledi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından iyi adımlar atıldığını ancak, halen çukurdan çıkamadığını belirten Güldağ, şunları kaydetti.
‘’2024’de şirketlerin masalarında güçlü denklemler var. Yurtiçinde ve yurtdışında talep daralması olacak, maliyetler, vergiler ve asgari ücret artacak. 2024 yılı birçok açıdan faaliyetlerde, pazar ve karlılıklar açısından farklılık gösterecek. İyileşmeler yılın ikinci yarısında pozitife dönecek gibi. Bu ekonomi yönetiminde programı resesyona sokmadan enflasyonu aşağı çekme gayreti var. 2023’de bazı şirketler krediye ulaşabildi, bazıları ulaşamadı. 2024’de daha da sıkılaştırma programı olacak.’’
Türkiye’nin emeği ucuzlatacak şekilde gidebilecek yeri olmadığına dikkat çeken Güldağ, ‘’Elbette ekonomide daha iyi duruma gelmek için başka şeyleri de ucuzlatmak gerekir. Kaliteli eğitime ulaşmak için eğitimi ucuzlatmamız lazım. Kaliteli sağlığa ulaşmak için sağlık hizmetlerini ucuzlatmamız lazım. Adalete ucuz erişim sağlanması koşulları yaratılmalı. Yolsuzluklara bulaşanların maliyetlerini daha da artırmak gerekir. Türkiye’nin çözmesi gereken konular bunlar’’ dedi.
Acı reçete
NBE Ekonomi Gazetesi Genel Yayın Koordinatörü Vahap Munyar da bütün kesimler acı reçete olacağını söyledi. Bazı sektörlerde olduğu gibi hazır giyim sektöründe de sıkıntıların olduğunu anlatan Munyar, faiz artışlarının maliyetleri artıracağını söyledi. Munyar, özetle ‘’Şirketler, işçi bulamamaktan yakınıyor. Birçok sektör, çalışan bulamamaktan yakınıyor. Türkiye artık teknoloji ile birlikte üretimde katma değer yaratacak ürünlere yönelmeli. Devletin uyguladığı sosyal destek, yardım programlarını gözden geçirmek zorunda’’ diye konuştu.