Murat KÜÇÜK
Gebze Ticaret Odası (GTO) Başkanlığı görevinden istifa eden Nail Çiler, Cumhuriyet Halk Partisi’nden Kocaeli milletvekili aday adayı oldu. Çiler, seçildiği takdirde Ankara’daki görevlerinden bir tanesinin de Gebze’yi il yapmak olduğunu söyledi.
Konuyla ilgili EKONOMİ’ye özel açıklamalarda bulunan Nail Çiler, “Cumhuriyetin 100’üncü yılında il sayısının da 100 olması konuşulmuştu. Biz de her platformda bu kapsamda il olacak yerlerin başında Gebze’nin geldiğini söyledik. Deprem ve terör gibi mücbir sebepleri bunun dışında tutuyorum. Nüfus, sanayi ve üretim gücü gibi pariteleri göz önüne aldığımızda, il olma potansiyeli en yüksek ilçenin Gebze olduğu aşikar… Ben bir bakıma Ankara’ya Gebze’yi il yapmak için gidiyorum. Görev aldığım yasama dönemi içinde Gebze’yi il olarak görmek isterim. Ancak bunun kararını TBMM verecek” dedi.
“Gebze; Türkiye’deki üretim ve sanayinin en önemli merkezlerinden biri ama milletvekillerimiz işin mutfağından değil” diyen Nail Çiler, sanayi ya da ticaret komisyonunda alınan kararların pratik ile uyuşmadığını ve iş dünyasının taleplerini karşılamadığını dile getirdi. Her bölgenin kendine has özellikleri olduğuna dikkat çeken Çiler, “Bizim bölgemizdeki milletvekillerinin sanayiyi ve sanayicinin taleplerini iyi bilmesi gerekiyor” dedi.
Gebze’nin acil ihtiyaçlarına dikkat çekti
İş dünyasında problemler olduğunu belirten Çiler, “Ancak inanıyorum ki Ankara’ya götürüldüğünde çözülemeyecek sorun yoktur. Parti fark etmeksizin tüm Kocaeli milletvekili arkadaşlarımızla şehrimizin sorunlarını çözmek için ortak hareket etmemiz gerektiğine inanıyorum” ifadelerini kullandı. Gebze’nin ekonomiye sağladığı katkıya rağmen kamu imkanlarından aynı düzeyde faydalanamadığını dile getiren Nail Çiler, milletvekili olması halinde ilçeye acilen bir kan merkezi yapılması için harekete geçeceğini ifade etti. Çiler, “Bir sanayi ve üretim bölgesi olan, yerleşik nüfusu 836 bin, günlük nüfusu ise 1 buçuk milyona yaklaşan Gebze’nin kan merkezi yok. Kimya alanında Türkiye’nin en riskli bölgelerinden birinde kan merkezinin olmaması büyük bir problem ve bunun çözülmesi gerekiyor” dedi. “Türkiye’de afet bakanlığına ihtiyaç var” diyen Çiler, olası İstanbul depreminde, bölgeye ilk müdahaleyi Gebze’nin yapacağını hatırlattı ve ilçeye çok amaçlı kullanıma uygun yapılar kazandırmak için harekete geçeceklerini söyledi. Çiler, bölgenin gerçek bir eğitim ve araştırma hastanesine ihtiyaç duyduğunun da altını çizdi.
Nail Çiler’in Meclis’e taşıyacağı ilk üç konu
Nail Çiler, seçilmesi ve TBMM’de göreve başlaması halinde, gündeme getireceği ilk 3 konuyu şöyle açıkladı:
■ Deprem bölgesinde üretimi yeniden başlatmak ve göçü önlemek için çalışanlara brüt ücretinin tamamı ödenmeli, hatta bu 11 ilimizde maaşlara ekstra devlet katkısı eklenmelidir.
■ Depreme dayanıklı, dirençli üretim merkezlerinin oluşturulmalıdır. Daha güçlü sanayi tesisleri için gerekirse yönetmelikler değiştirilmelidir. Mali gücü yetersiz olan sanayici devlet tarafından uygun kredilerle desteklenmelidir.
■ Mesleki eğitimde acilen önemli adımlar atılmalı ve her fabrika aynı zamanda bir eğitim atölyesi olmalıdır. En önemlisi de yalın eğitime geçilmelidir. İşsizliğin çözümü mesleki eğitimdedir.
GTO’nun yeni Başkanı Aslantaş oldu
Sabiha TOPRAK
Nail Çiler’in istifası üzerine GTO Meclisi olağanüstü toplanarak, Çiler’in yerine Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdurrahman Aslantaş’ı Başkan olarak seçti. Böylece GTO kurulduğu günden bu güne 35 yıllık tarihinde üçüncü başkanını seçmiş oldu. GTO Kurucu Başkanı İbrahim Başaran’dan sonra 2009 yılında Nail Çiler seçilmişti. Çiler’in yerine Aslantaş Elektrik firmasının sahibi Abdurrahman Aslantaş yeni başkanı oldu. Aslantaş’ın başkanlığındaki GTO’nun yeni yönetim kurulu; Adem Yıldırım, Barış Er, Fatma Sevgi Çiler, Kayhan Özler, Miktad Aydın, Nail Köse, SezginTekeli, Sinan Yücel, Veysel Tekin Güçtekin, Yücel Yılmazer’den oluşuyor.