Depremden etkilenen bölgelerde yerel üreticiler e-ticaretle işlerine tutunuyor. Hepsiburada’nın “Deprem Bölgesine Ticaret ve Teknoloji Gücü” programı kapsamında mart ayında deprem bölgesinden 400 yeni girişimci platformda satışa başladı. Ayrıca yine “Her Sipariş Bir Destek” projesinde deprem bölgesindeki satıcılar mart ayında toplam satış hacimlerini 250 milyon TL’nin üzerine çıkardı.
Deprem bölgesinde toplam bin 650 girişimci kadın ve kadın kooperatifi Hepsiburada’da satış yapıyor. Hepsiburada’nın “Her Sipariş Bir Destek” projesi içinde son 1 ayda sipariş ve cirolarını önemli ölçüde artıran Neşeli Mutfak ve Vakıfk öy Kadın Kooperatifi ile Hepsiburada’ya mart ayında katılan Meriç Çiftliği ve Defne&Apollon İpekçilik girişimcileri deprem sonrası deneyimlerini gazetecilerle paylaştı.
“E-ticaret yeniden hayata dönmek için umut ışığı oldu”
Zeytinin anavatanı olan bölgede uzun yıllardır tarım faaliyetlerini sürdüren Antakyalı bir aile olduklarını belirten Meriç Çiftliği sahiplerinden Işıl Nalçabasmaz, bu dönemde işe tutunmanın iyi hissettirdiğini kaydetti. Nalçabasmaz, şunları söyledi: “Suriye sınırında 150 yaşındaki çiftliğimizde ev sahipliği yaptığımız 110 bin zeytin ağacı ile Türkiye’nin 12’inci büyük zeytin plantasyonunda bölgemize özgü zeytin çeşitlerini yine çiftliğimiz içinde bulunan yeni teknoloji yağhanemizde işliyor ve Elea Antiocheia markamız ile tüketiciler ile buluşturuyoruz. Deprem öncesinde farklı sektörlerde de iş yapıyorduk, ancak mevcut durumda devam edebildiğimiz tek sektör zeytincilik. Bu noktada e-ticaretin devam ediyor olması tekrar hayata dönebilmek için bize umut ışığı oldu. Ayağa e-ticaret ile kalkacağız. Biz e-ticarette çok yeniyiz. Hepsiburada ilk günden itibaren bize çok destek veriyor. Şu an normal hayatımızda çok kolayca yapabildiğimiz birçok şey deprem nedeniyle bizim için daha zorlaştı.”
“Tekrar çalışmak çok iyi geldi”
Hatay Mutfağı’nın temelini oluşturan tüm ürünleri, hiçbir katkı kullanmadan ve tamamen hijyenik ortamlarda hazırlayarak tüketime hazır hale getiren Neşeli Mutfak’ın kurucusu Dilek Tecirli ise “Tekrar çalışmanın ne kadar iyi geldiğini size anlatamam. Biliyorum ki bu şekilde dayanışmayla ve üreterek zaman içerisinde iyileşeceğiz, düzeleceğiz” dedi.
“Üretmeyi sürdüreceğiz”
Hatay’ın Vakıfl ı Köyü’nde faaliyet gösteren Vakıf Köy Kadın Kooperatifi Başkanı Lora Çapar şunları anlattı: “33 kadınla kooperatifi mizi kurduk. Yaptığımız reçelleri satarak başladık. Pandemi öncesinde gelenlere satış yapıyorduk. Ancak kimse gelmeyince yeni pazarlar bulmamız gerektiğini anladık ve Hepsiburada ile çalışmaya başladık. Kampanya ile işlerimiz çok güzel rayına oturdu, siparişlerimiz çoğaldı. Biz üretip çalışmaya devam edeceğiz.”
“Göç etmek istemiyoruz”
Defne&Apollon İpekçilik sahibi Tuğçe Duman, “İpekböceği yetiştiriciliği ve el dokumacılığı, nesillerdir ailemizin kültürünün bir parçası. Böcekleri öldürmeden üretim yapan dünyada ikinci üreticiyiz. E-ticaret ile satışlarımızda hızla yüzde 50 artış gördük. Hedefi miz bir an önce işlerimizi toparlayabilmek. En azından elimizdeki ürünleri satabilirsek, çalışanlarımızı yeniden bünyemize almak istiyoruz. Hiç ayrılmadık ve ayrılmak istemiyoruz” diye konuştu.