Mahir SOLMAZ
GAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından desteklenen “Diyarbakır’da Tekstil Sektörünün Geliştirilmesi İçin Ara Eleman Eğitim Projesi” düzenlenen lansman ve imza töreni ile başladı. Bu projeyle meslek liselerinin, tekstil sektörünün ara eleman ihtiyacını karşılaması amaçlanıyor.
Yapılan lansman töreninde konuşan Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Ali İhsan Su, Diyarbakır’daki organize sanayi bölgelerinde (OSB) yatırım yapmak için başvuruda bulunan 450 firma olduğunu söyledi. Diyarbakır’ın en önemli sektörlerinden birinin tekstil olduğunu söyleyen Su, “Biz her sektörde önemli bir potansiyele sahibiz. Hangi sektörü ele alırsanız alın. Turizm, ticaret, tarım, sanayi… Bunları değerlendirmek çok önemli. Bu çerçevede ilimizde yakaladığımız huzur ortamı, güven ortamı istikrar ile her alanda gelişme önemli bir ivme kazandı. Tabii bu istihdamda da önemli imkanlar oluşturuyor. Hem kamuda çok önemli yatırımlar gerçekleştiriyoruz hem de özel sektör eliyle çok önemli yatırımlar gerçekleştiriyoruz. Şu anda ilimizdeki OSB’lerde 450 firma fabrika kurmak için yer istiyor ve bekliyor. Biz onun için çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu.
“Meslek liselerinde üretim bandı kurulacak”
İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali de meslek liselerinin önemine vurgu yaptı. İnsan kaynağının ülke ekonomisine eklenmesi için en önemli görevi meslek liselerinin üstlendiğini ifade eden Küçükali, “İlimizde de artık meslek liseleri bir fabrika gibi çalışıyor. Çok yakında ilimizde uluslararası nitelikte meslek liseleri olacak ve buralarda okuyan gençlerimizin istihdamı sağlanacak. İmzalanan protokolle hem meslek liselerine üretim bandı kurulacak hem buradaki gençlerimiz işsiz kalmayacak hem de ekonomiye katkı olacak” dedi.
Güneydoğu Tekstil Sanayi İş İnsanları Derneği Başkanı Sezai Ayas, projenin gençlerin becerilerini geliştirerek istihdamını artıracağını belirtti. Sektörün bölgede daha iyi bir noktaya gelebilmesi için yeni ve çağdaş çok sayıda yapılar inşa edeceklerini söyleyen Ayas, “Sadece Teksil OSB’de 70’in üzerinde fabrikamız mevcut. Hemen yanıbaşımızda karma OSB’yi de katarsak 100’ün üzerinde aktif fabrikamız bulunuyor” ifadesini kullandı.
“Diyarbakır ve Şanlıurfa, GAP ile tekstilde hızlı gelişti”
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Hasan Maral, yaklaşık 35 yıldır Türkiye’nin en büyük kalkınma projesini yöneten yapı olduklarını belirterek, “Bu çerçevede biz sosyo-ekonomik entegre bakış açısı ile çalışmalarımızı yürütüyoruz. 1990 yılından itibaren oluşturmuş olduğumuz master planlarla bölgede yeni üretim alanlarının oluşmasını, mevcut alanların genişlemesini sağladık. Özellikle sulama alanlarının gelişmesi, GAP eylem planı hedeflerine adım adım ulaşılması hem bitki çeşitliliğini artırdı hem de endüstriyel alanda üretimi yapılan ürünlerin de kalite ve katma değerinin artmasına katkı sundu. Bu çerçevede Türkiye pamuğunun yarısını üreten iki il Şanlıurfa ve Diyarbakır tekstil sektöründe hızlı bir gelişme kaydetti” şeklinde konuştu.