DOĞAN ÖZGÜDEN
…İstanbul Teknik Üniversitesi polis tarafından basılıp Vedat Demircioğlu katledildiğinde, Ant ‘ı Osman‘ın da büyük katkısıyla yayına hazırlamıştık. Derginin çıktığı gün Ruhi Su telefon etmiş, “Vedat’ın ölümü karşısında halkın sanatçısı olarak suspus kalmam mümkün değil. Demircioğlu için bir marş besteledim. İstersen devrimci gençlerle temas kur, sizin evde toplanalım, bu marşı kendilerine bizzat öğretip söyleteyim” önerisinde bulunmuştu.
Bunun üzerine Osman bey derhal arkadaşlarıyla temas kurmuştu. O akşam bizim Kazancı Yokuşu’ndaki dairemizde 20-30 kadar gençle birlikteydik. Aralarında henüz ismi duyulmamış olan Rahmi Saltuk da vardı, sazıyla gelmişti. Ruhi Su’yla birlikte onun bestelediği bir direniş türküsünü ilk kez söyleyecek olmanın coşkusu içindeydiler…
…
Dün Osman’ın ölüm haberi gelince, gün boyu onunla birlikte mücadele verdiğimiz günleri anımsayıp okurlarla paylaşmak üzere Ant’ın tüm ciltlerini elden geçirdim. İste onun imzasını ya da ismini taşıyanlardan bazıları:
26 Mart 1968: Arolat’ın sanat üzerine büyük soruşturması… Kemal Tahir, Çetin Özek, Sencer Divitçioğlu, Balaban, Ali Gevgilili, Selahattin Hilav, Cemal Süreya ve Cavit Orhan Tütengil‘e soruyor: “Bugünün sanat ortamını tanımlayarak Türkiye’deki sosyalist gelişmeyle paralelliğini ortaya koyar mısınız? Bu açıdan sanat görevini yapamıyorsa, yapılması gereken koşulları sıralar mısınız?”
21 Mayıs 1968: Sağcı zorbaların saldırılarına, polisin önleme gayretlerine rağmen 17 kuruluşun başlattığı ve halk tarafından da büyük destek gören “NATO’ya Hayır Haftası” üzerine röportaj.
6 Ağustos 1968: Osman’ın kendi yakalanışını anlatan “Polisin tuzağına nasıl düşürüldüm?” röportajı.
13 Ağustos 1968: Osman’ın “Kasım’da gençliği bekleyen görev” başlıklı yazısı.
17 Eylül 1968: Büyük işçi röportajı: “Kavel 1963’ten Kavel 1968’e…”
8 Ekim 1968: İşgal sonrası üniversite öğrencileriyle ve İstanbul’dan Ankara’ya 440 kilometre yürüyüş yapan gençlerle röportaj.
29 Ekim 1968: “Gençler gerekirse Meclis önünde de direnecekler.”
5 Kasım 1968: Yüksek öğrenim çıkmazı üzerine başyazı.
12 Kasım 1968: Uğradığı baskılar nedeniyle öğretmenlikten istifa etmek zorunda kalan Mahmut Makal ile röportaj.
26 Kasım 1968: Ant’a karşı zorbalık ve baskı artırılıyor… Osman Saffet Arolat şehir ortasında güpegündüz siyasi polisler tarafından kaçırıldı. Ant mensupları bir hafta içinde tam 11 defa yargıç önüne çıkartıldılar.
28 Ocak 1969: Osman Arolat’ın röportajı… Hapishanedeki devrimci gençler polis merkezinde kendilerine nasıl zulmedildiğini açıklıyor.
27 Mayıs 1969: Faruk Sükan‘ın gözü aydın… Osman Saffet Arolat tutuklandı! Bundan bir süre önce AP iktidarının içişleri bakanı Faruk Sükan meclis kürsüsünden yaptığı konuşmada, İstanbul’daki bütün işçi hareketlerinin Osman Saffet Arolat tarafından kışkırtıldığını ileri sürmüş ve ‘aşırı sol’un bu faaliyetlerinin adım adım takip edildiğini açıklamıştı.
8 Temmuz 1969: Arkadaşımız Arolat hâlâ hapiste…
19 Ağustos 1969: Arolat 90 gündür hapiste…
2 Aralık 1969: Osman Arolat’ın röportajı… Devrimci genç şairler savaş açıyor… Ataol Behramoğlu, Süreyya Berfe, Özkan Mert ve İsmet Özel…
(Artı Gerçek’te 1 Kasım 2023’te yayımlanan ‘Yoldaşım, dostum Osman’ın ardından’ başlıklı yazıdan)