Ankara Sanayi Odası(ASO) kasım ayı meclis toplantısı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın katılımıyla gerçekleşti. ASO Başkanı Seyit Ardıç, meclis toplantısının açılışında yüksek teknoloji ihracatının meyve ihracatı kadar olduğunu belirtirken, katma değerli üretimin artırılması gerektiğini söyledi. Sanayicilerin güç koşullara rağmen üretmeye devam ettiğini vurgulayan Ardıç, en büyük ihracat pazarlarında durgunluk ve iç talepte de zayıflama olduğunu bildirdi. Bu durumun finansmandaki sıkılaşmayla birleşince, sanayi üretimi ve ihracatta daralmayla sonuçlandığını ifade eden Ardıç, yeni siparişlerin ilk kez tüm sektörlerde yavaşladığını bildirdi.
Eylül ayında verilen ödemeler dengesi fazlasının ithalattaki azalmadan kaynaklandığını belirten Ardıç, bu verileri değerlendirirken sanayi üretimindeki durgunluğun payını göz önüne almak gerektiğini söyledi. Üretim azaldıkça dış açığın arttığının altını çizen Seyit Ardıç, özellikle hammadde üretiminde ithal ikamesi bir politikanın tercih edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Ardıç, yüksek teknolojili ürünlerin ihracat içindeki payının gelişmekte olan ülkelerde yüzde 25, orta ve düşük-orta gelire sahip ülkelerde yüzde 20 iken Türkiye’nin yüzde 4 ile düşük gelirli ülkeler ortalamasına sahip olduğunu belirtti. Yüksek teknoloji ihracatının yarısından fazlasının savunma ve havacılık sanayilerinin oluşturduğu bilgisini veren Ardıç, bu sektördeki toplam ihracatın meyve ihracatı kadar olduğunu kaydetti. Sanayi ülkesi olan Türkiye’nin ihracatının önemli kısmının imalattan oluştuğunu söyleyen Ardıç, “Örneğin hububat ithalatımız, imalat ihracatındaki 96 fasıldaki ürün gruplarının 86’sının sektörel ihracatından daha yüksek. Hayvancılık ürün gruplarındaki ithalatımız birçok fasılda imalat ihracatımızdan daha fazla” dedi. Ankara sanayisinin katma değerinin diğer bölgelerden daha hızlı yükseldiğini dile getiren Ardıç, “Ankara’da sanayinin gündemi artık tamamen değişimdir, yeniyi yakalamak, dönüşümden kaynaklanan yeni uluslararası standartları sağlamaktır” dedi.
“Yeşil dönüşümü ıskalama şansımız yok”
Türkiye’nin yeşil dönüşümü ıskalama şansı olmadığını belirten Ardıç, geç kalmanın astarının yüzünden daha maliyetli olduğunu kaydetti ve “Yeşil dönüşümün enerji geçişi ayağında çok başarı- ASO Başkanı Seyit Ardıç, odanın meclis toplantısında yüksek teknolojili ürünlerin ihracat içindeki payının gelişmekte olan ülkelerde yüzde 25, orta ve düşük-orta gelire sahip ülkelerde yüzde 20 iken Türkiye’nin yüzde 4 ile düşük gelirli ülkeler ortalamasına sahip olduğunu belirtti. Ardıç, yüksek teknoloji ihracatının meyve ihracatı kadar olduğunu söyledi. Fatih Kacır Seyit Ardıç lı bir grafik sergiliyoruz. Türkiye, güneş paneli üretiminde Avrupa’da lider, dünyada ise dördüncü sırada yer alıyor. Rüzgar türbinlerinde Avrupa’da dördüncüyüz diye konuştu. Yeşil dönüşümün büyük ölçüde KOBİ’lerin dönüşümüne bağlı olduğunu belirten Seyit Ardıç, “Bu nedenle özellikle KOBİ’lerin finansmana erişiminin kolaylaştırılması, yeşil üretim koşullarına uyum için tüm süreçlerinde yapacakları yatırımlar ve AR-GE harcamalarının desteklenmesi önemlidir” dedi. Fiyat istikrarı hedefiyle uygulanan sıkı para politikalarının finansmana erişimi sınırlandırdığına vurgu yapan Ardıç, üretimdeki dönüşüm sürecini fırsata çevirebilmek için yoğun çaba sarf ettiklerini, fakat yeşil dönüşümün maliyetli ve zorlu bir süreç olduğunu söyledi.
“Sınırda Karbon Düzenlemesi Türkiye için işaret fişeği”
ABD’nin sadece geçen yıl yeşil dönüşüme 391 milyar dolar kaynak tahsis ettiğini, Avrupa’da tahsis edilen ek kaynak tutarının 270 milyar dolar olduğunu vurgulayan Ardıç, Türkiye’de de hem mevzuat hem de finansman desteğine ihtiyaç bulunduğunu belirtti. Sınırda Karbon Düzenlemesi mekanizmasının Türkiye için bir işaret fişeği olduğunu bildiren Ardıç, “Dünya genelinde karbon vergisi ve emisyon ticaret sistemleri norm haline gelirken, bizim de karbon düzenlemelerine sahip olmamız gerekiyor” dedi. Sanayinin işgücü açığına da değinen Ardıç, işverenlerin talep ettiği becerilerle, işgücü arzının becerilerinin uyuşmadığını belirtti. Özellikle orta düzeyde beceri gerektiren işgücünde önemli bir açık olduğunu söyleyen Ardıç, mesleki eğitimin OECD ortalamalarına yükseltilmesi gerektiğini aktardı.
Selden etkilenen işletmelere 1 milyon lira faizsiz destek
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, sel ve fırtınadan etkilenen işletmelere KOSGEB aracılığıyla 1 yıl ödemesiz olmak üzere 2 yıl vadeli 1 milyon liraya kadar finansman desteği sağlayacak. ASO Kasım ayı meclis toplantısında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Acil Destek Programı’nın, İstanbul Şile, Zonguldak Alaplı ve Ereğli, Batman Merkez, Diyarbakır Bismil ile Bursa Gemlik ilçelerinde uygulanacağını söyledi. Destekten hasarını belgeleyen ve ilgili komisyonlar tarafından kayıt altına alınan işletmeler yararlanacak. Bakan Kacır, Türkiye’de Milli Teknoloji Hamlesi deyince akla savunma sanayinin geldiğini belirtirken, bunun bir tercihten ziyade zorunluluktan kaynaklandığını bildirdi. Terörle mücadelede yerli milli imkanlarla başarılı olunması gerektiğinin bilincinde olduklarını anlatan Kacır, savunma sanayindeki başarının diğer sektörlere de yaygınlaştırılmasını hedeflediklerini vurguladı. Türkiye’nin bir çok alanda bölgenin ve dünyanın önemli üretim merkezi olduğunun altını çizen Kacır, OSB, Endüstri Bölgesi ve Ar-Ge merkezi sayısındaki gelişmelerden bahsetti. Katma değerli üretime devam edileceğini dile getiren Kacır, Türkiye’nin rekabetçi üretim yapan bir ülke olarak kalkınma yolculuğuna devam edeceğini anlattı.