İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, hususi (yeşil ve gri) pasaport sahiplerinin Schengen seyahatlerinde ön izin almaları gerektiği ile ilgili haberlere yönelik açıklamada bulundu.
Başkan Zeytinoğlu, ETIAS adlı Avrupa Seyahat Bilgi ve Yetkilendirme Sistemi’nin ne olduğu, ne zaman yürürlüğe gireceği ve hangi ülkelerin vatandaşlarına uygulanacağını anlatarak, “Schengen Alanına vizesiz seyahat eden ülkelerin vatandaşları için önden izin alma zorunluluğu getiren Avrupa Seyahat Bilgi ve Yetkilendirme Sistemi – ETIAS uygulamasının 2025’te başlaması bekleniyor. Ancak henüz tarih netleşmedi. ETIAS’ın uygulanabilmesi için öncelikle AB’nin giriş ve çıkışlar için kayıt sistemi olan EES-Giriş ve Çıkış Sistemi’nin işlemeye başlaması gerekiyor. ETIAS ise bu sistemin başlatılmasından 6 ay sonra uygulamaya koyulacak. Henüz tarih net değil ama 2025 içinde EES’in çalışmaya başlaması bekleniyor. ETIAS kapsamında AB’ye vizesiz giriş izni bulunan 60 ülkenin vatandaşlarının seyahatleri öncesinde internet üzerinden başvuruda bulunması gerekecek” açıklamasını yaptı. Zeytinoğlu sözlerini şöyle sürdürdü; “ETIAS’ın işlemesi için ise öncelikle EES’ye geçişin tamamlanması gerekiyor. EES Entry-Exit kelimelerin kısaltması. Schengen Alanına seyahat eden üçüncü ülke vatandaşlarını kaydetmek için oluşturulan bir BT sistemi. EES hem vize ile seyahat eden hem de vizesiz seyahat eden yolcuları AB dış sınırlarından her giriş yaptıklarında kaydedecek. Halihazırdaki pasaportların manuel olarak damgalanması sistemi aşamalı olarak terk edilecek.
Peki bu durum Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için nasıl olacak? Türkiye’den AB’ye seyahat eden umuma mahsus yani bordo pasaport sahipleri için vize uygulaması devam ediyor. Orada bir değişiklik yok. Peki gri ve yeşil pasaport sahipleri için durum nedir? ETIAS’ı kuran (AB) 2018/1240 sayılı Tüzük uyarınca diplomatik pasaport, hizmet/resmi pasaport ve hususi pasaport hamili kişiler Tüzüğün kapsamı dışında kalmaktadır. Yani, hususi (yeşil) pasaport sahibi vatandaşlarımızın seyahatlerinde bir değişiklik söz konusu değildir.”