Mehmet KAYA
Yeni kabine açıklandı ve Resmi Gazetede yayımlandı. Bakanlıkların bölünebileceği/ yeni bakanlıkların oluşturulabileceği belirtilmişti ancak bu gerçekleşmedi. Hazine ve Maliye Bakanlığına Mehmet Şimşek getirilirken, ekonomi alanında öne çıkmış, geçmişte ekonomiyle ilgili bakanlık ve başbakan yardımcılığı yapmış Cevdet Yılmaz Cumhurbaşkanı Yardımcılığına atandı. Her iki isim de geçmişte Ortodoks ekonomi politikasının uygulandığı dönemlerde görev yapmış ve itibar kazanmıştı. Yeni dönemde mevcut çok araçlı-çok amaçlı politikayı ne ölçüde değiştireceği ya da değiştirip değiştirmeyeceği bilinmiyor.. Özellikle Mehmet Şimşek’in vereceği mesajlar dikkatle izleniyor.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Plan ve Bütçe Komisyonu başkanıydı
Cevdet Yılmaz 2 numaralı koltukta, Mehmet Şimşek Hazine ve Maliye Bakanı Başkanlık sisteminin 2 numaralı koltuğu Cumhurbaşkanı Yardımcılığına geçmişte ekonomi yönetiminde bakan ve başbakan yardımcılığı yapan ve halen TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu başkanı olan Cevdet Yılmaz getirildi. DPT’de yetişen yılmaz kamuoyunca yakından tanınıyor. Uzun süredir gündemde olan Hazine ve Maliye Bakanlığına Mehmet Şimşek’in getirileceği iddiaları gerçeklik kazandı. Mehmet Şimşek, 2007’de Hazine’den sorumlu devlet bakanlığı, 2009’da Maliye Bakanlığı ve 2015’te Başbakan Yardımcılığı görevlerinin ardından yeniden hükümete dönmüş oldu. Her iki isim de geçmişte Ortodoks ekonomi politikasının uygulandığı dönemlerde görev yapmış ve itibar kazanmıştı. Yeni dönemde mevcut çok araçlı-çok amaçlı politikayı ne ölçüde değiştireceği ya da değiştirip değiştirmeyeceği bilinmiyor.
Albayrak Grubu’nun CEO’luğundan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına, özel şirketlerde üst düzey yöneticilik yanında Mehmet Fatih Kacır getirilirken, Ticaret Bakanlığı’na Albayrak grubunun CEO’su olan, kariyerine İKV’de başlayıp, 1993’te MÜSİAD Genel Sekreterliği, yine özel sektörde üst görevlerde bulunması yanında, THY Yönetim Kurulu Başkanlığı, TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevlerini yürütmüş Ömer Bolat getirildi. Enerjinin başına ise bakan yardımcısı Alpaslan Bayraktar getirildi.
Mehmet Şimşek ve Cevdet Yılmaz’ın yanında, geçmiş dönemlerde bakanlık yapanlardan 2 isim, üstelik eski görev yaptıkları bakanlıklara yeniden atandı. Mehmet Özhaseki Çevre ve Şehircilik, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak eski bakanlıklarına yeniden döndü.
Yeni kabinede bazı özel durumlar dikkati çekti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına, Daha önce Belçika’da milletvekilliği yapmış, sonrasında sözde Ermeni soykırımı iddialarına karşı çıkışı nedeniyle Hıristiyan Demokrat partisinden ihraç edilmiş, Türkiye’nin Cezayir Büyükelçisi Mahinur Özdemir Göktaş getirildi. Göktaş, böylece iki ayrı ülkenin vatandaşı olarak siyaset kurumunda görev yapmış oldu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca kabinede koltuğunu korudu ancak her iki bakanın yeni dönemde görev almak istemedikleri yönünde kamuoyuna haber yansımış ve yalanlanmamıştı Hatta Sağlık Bakanı Koca’nın odasındaki kişisel eşyalarını aldığı da belirtilmişti. Kabinede, Genelkurmay Başkanı’nın Milli Savunma Bakanlığı’na getirilişi de Genelkurmay’ın bakanlığa bağlandığı bir değişim sürecinde “teamül oluşturma” olarak yorumlandı.
Ulaştırma’da Trabzonlu Bakan dönemi sürüyor
Kabine’nin bir başka ilginç “teamülü” ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığında gerçekleşti. Bu bakanlığa her ikisi de Trabzonlu olan Mehmet Cahit Turhan, Adil Karaismailoğlu’nun ardından yine Trabzonlu Abdülkadir Uraloğlu atandı.
Kabinede Konya’nın hakimiyeti de gözlendi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın yanında, Belçika’da doğan ve büyüyen Mahinur Özdemir Göktaş’ın kökenleri de Konya’ya dayanıyor.