Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) tarafından bu yıl 14’üncüsü düzenlenen Boğaziçi Zirvesi, “Gelecek Yüzyılı Karşılamak” temasıyla başladı. Dün başlayan ve bugün sona erecek zirvede bu yıl 53 farklı ülkeden konuşmacı ve katılımcı yer aldı. Etkinliğe karşılıklı ticaretin geliştirilmesi hedeflenen Körfez ülkelerinin bakanlık ve iş dünyası temsilcilerinin ilgisi dikkat çekti. Körfez ülkelerinin yetkilileri Türkiye’nin hedeflerine destek vererek, karşılıklı yatırımların ve ticaret hacminin gelişmesini istediklerini vurguladı. Zirvede İsrail ve Filistin arasında yaşanan gelişmelere de değinilirken, katılımcılar yaşanan krizin bölgedeki istikrarı etkilediğine vurgu yaparak, ateşkes uygulanması gerekliliğinin altını çizdi.
“İş birliğine hazırız” mesajı
Katar’ın 2030 vizyonuyla başlattığı çalışmaların merkezinde bilim ve teknolojinin yer aldığını kaydeden Katar Ticaret ve Endüstri Bakanı Sheik Mohammed bin Hamad Bin Qassim Al Abdullah Al Thani, Ar-Ge ve yapay zeka alanlarında yaptıkları yatırımlarla dijital dönüşüme imza attıklarını, uyguladıkları programlarla sürdürülebilir kalkınmayı güçlendirmeyi hedeflediklerini ifade etti. Al Thani, gıda güvenliği, iklim değişikliği gibi zorluklar nedeniyle Türkiye ile ticaret hacmini artırmak ve yatırımların düzeyini yükseltmek gerektiğine vurgu yaptı.
Çok taraflı iş birliklerinin dünyada barışın temeli ve kalkınmanın en önemli unsuru olduğunu dile getiren Suudi Arabistan Ankara Büyükelçisi Fahad Bin Assaad Bin Abdulkareem Abualnasr da, “Suudi Arabistan olarak küresel ekonomide iş birliğiyle ekonomik istikrarı ve sürdürülebilir kalkınmayı desteklemeye önem veriyoruz. Hem Suudi Arabistan hem Türkiye, bölgenin en önemli iki ekonomisi olarak 2030 vizyonu çerçevesinde güçlerini birleştiriyor. İki ülkenin de kalkınmasına fayda sağlayacak şekilde devam eden iş birliğimizin giderek güçlenmesini umuyoruz” diye konuştu.
Türkiye’nin her alanda büyük bir sıçrama gerçekleştirdiğini ve tüm dünyaya ilham verdiğini belirten Darfur Sultanı Al-Sultan Ahmed Dinar, şöyle devam etti: “Bölgemizde altyapı ve teknolojide eksikliklerimiz var. Eğitim fırsatlarının eksikliği de kalkınma ve dünyayla entegre olma konusunda önümüzdeki engellerin başında geliyor. Afrika’nın kalkınma söz konusu olduğunda zengin kaynaklara sahip olduğunu söyleyebilirim. Zorlukların aynı zamanda fırsat anlamına geldiğini, Afrika’ya yapılacak yatırımlarla kıtanın oldukça büyük bir sıçrama yapabileceğini biliyoruz. Bizlere yeni bağlantılar kurma ve istişare imkanı veren bu zirvede, iş birliğine hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum.”
Gelecek yıllarda yapay zeka başta olmak üzere oyun değiştirici gelişmelerin tüm insanlığın faydasına olması için iş birliğini önceleyen bir formül bulmak gerektiğine dikkat çeken Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, “Dünya daha önce görülmemiş ölçüde ekonomik bir entegrasyon döneminde. Dünya vatandaşı olarak hepimizin adalet ve eşitliği hedefl emesi ve daha iyi bir geleceğe odaklanmamız gerekiyor. Türkiye ve Kosova, tarihi ve kültürel olarak kopmaz bağlara sahip iki kardeş ülke. İki ülke arasındaki iş birliğinden memnunuz” ifadelerini kullandı.
6 yılda 65 milyon insan göç etti
Güvenlik gerekçesiyle insanların kendi yurtlarını terk etmek durumunda kaldığı, 2017 yılından bu yana 65 milyon insanın göç ettiğini kaydeden Ürdün Senato Başkanı Faisal Akef Al-Fayez ise şunları söyledi: “Bölgesel istikrarsızlığımız halen devam ediyor. İsrail’in haksız saldırısı bu istikrarsızlığı körüklüyor. Filistin’de bir katliam yapılıyor. 11 bin sivil şimdiye kadar saldırılar nedeniyle hayatını kaybetti, bunların 4 bini çocuktu. Gazze’de şu an tedavi olanağı da yok. Bize insan hakları konusunda ders verenler sessiz kalıyor.”
27 panelde 170’e yakın uzman konuşmacı yer aldı
Bu yıl 14’üncüsü düzenlenen Boğaziçi Zirvesi’nde yurt dışından gelen yatırımcılar, sektörel bazda özellikle enerji ve bankacılık sektörlerinde önemli B2B görüşmeler gerçekleştirdi. UİP Kurucusu ve Başkanı Cengiz Özgencil, 27 ayrı panelde kendi alanlarında uzman 170’e yakın katılımcının yer aldığı zirveyle, dünya barışına katkı sağlamayı amaçladıklarını belirtti. UİP Onur Kurulu Başkanı Rona Yırcalı ise “İklim değişikliği ve enerji krizini göz önünde bulundurmadan geleceği planlayamayız. Sağlık, beslenme, konut, eğitim, adaletsiz gelir dağılımı küresel manada artan sorunların başında geliyor. Bu sorunları göz ardı etme lüksümüz yok. Globalleşme maalesef milliyetçilik akımlarındaki yükselişle tehdit altında. Bu uluslararası finansal araçların kullanımını da olumsuz etkiliyor” açıklamasını yaptı.
Yabancı bakanlardan Türk bakanlara sitem
Boğaziçi Zirvesi’nin ilk gününde Katar Ticaret ve Endüstri Bakanı Sheik Mohammed bin Hamad Bin Qassim Al Abdullah Al Thani, Ürdün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Saleh Al-Kharabsheh ve Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka konuşmacı olarak yer alırken Türkiye’den bakanlık düzeyinde katılım olmaması dikkat çekti. Yabancı bakanların, Türk bakanların yoğun programları nedeniyle gelemeyeceklerini öğrendiklerinde sitem ettiği iddia edildi.