Türkiye ile Libya Devleti- Milli Birlik Hükümeti Arasında Hidrokarbonlar Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı Meclis’e geldi. Önce Meclis Dışişleri Komisyonu’nda ele alınacak teklif daha sonra Meclis Genel Kurulu’ndan geçecek.
Türkiye ve Libya Devleti-Milli Birlik Hükümeti Arasında Hidrokarbonlar Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı 3 Ekim 2022’de Trablus’ta imzalandı. Mutabakat zaptında işbirliği alanları, hidrokarbon kaynaklarının geliştirilmesi ve kullanımıyla ilgili projeler, hidrokarbonların aranması, üretimi, taşınması, rafine edilmesi, ticarileştirilmesi, dağıtımı ve ticareti ile ilgili projelerin geliştirilmesi, petrol, doğal gaz, petrokimyasallar ve rafine edilmiş petrol ürünleri üretimi ve ticareti, mevzuat çalışmaları da dahil, doğal gaz ve petrol piyasa yapısı hakkında deneyim paylaşımı yapılması ve eğitim programları düzenlenmesi olarak sıralanıyor.
İmzalanan Mutabakat Zaptı ile iki ülke arasında hidrokarbon alanında bilimsel, teknik, teknolojik, hukuki, idari ve ticari işbirliğinin geliştirilmesi teşvik edilecek. İki ülke ulusal mevzuatları uyarınca, hidrokarbon sektörlerinin geliştirilmesi, yasal ve düzenleyici konularda, kurumsal süreçlerde deneyim ve uzmanlık alışverişinde bulunacaklar. Her iki ülkenin kamu ve özel kuruluşları arasındaki ortaklığı güçlendirme yoluyla bilgi ve uzmanlık alışverişinde bulunulacak.
Türkiye ve Libya, iki ülkenin kara ve deniz kaynaklarının araştırılması, geliştirilmesi ve üretimini teşvik etmek için bütünleşik projeleri gerçekleştirecekler. Libya tarafı, Libya Devleti Ulusal Petrol Şirketi (NOC), Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO ) katılım sağladığı konsorsiyumlar da dahil Libya Devleti’nde kara ve deniz projelerine katılmaya davet edecek. Libya, TPAO’nun katılmayı tercih edeceği, mevcut ve gelecekteki kara ve deniz hidrokarbon sahalarında arama, değer tespiti, geliştirme, üretim, ayrıştırma ve işleme, depolama ve taşıma dahil petrol operasyonları gerçekleştirmek amacıyla NOC ve TPAO, TPAO’nun katılım sağladığı konsorsiyumlar da dahil arasında anlaşmalar, sözleşmeler yapılmasını ve onaylanmasını sağlayacak.
TPAO ve NOC ortak teşebbüsler kurabilecek
Taraflar, Libya Devleti’nin mevcut ve gelecekteki kara ve deniz hidrokarbon kaynaklarının geliştirilmesi amacıyla, TPAO ve NOC’yi ortak teşebbüsler-iş ortaklıkları kurmak konusunda destekleyecek, hidrokarbonlar alanında faaliyet gösteren hizmet şirketlerinin ortaklıklar kurmalarını teşvik edecek ve TPAO tarafından sahip olunan veya kullanılan sismik araştırma gemileri ve sondaj gemilerinin kullanımını destekleyecekler. Taraflar, Libya Devleti’nin mevcut ve ilave petrol ve gaz boru hattı sistemlerinin geliştirilmesi ve işletilmesi konusunda işbirliği yapmayı kabul edecek. Bu kapsamda Taraflar, Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) ve BOTAŞ’ın katılım sağladığı konsorsiyumlarda dahil diplomatik yollarla taraflarca belirlenecek kuruluşlar tarafından projelerin gerçekleştirilmesini destekleyecekler.