SELENAY YAĞCI
Azerbaycanlı Pasha Holding tarafından düzenlenen InMerge İnovasyon Zirvesi, Bakü’de dün başladı. Türk şirketlerinin yoğun katılım gösterdiği zirvede Azerbaycan bölgenin inovasyon hub’ı olma iddiasını ortaya koydu. Trendyol’un ana sponsor olduğu etkinlikte 100’den fazla şirket hizmetlerini sergilerken, 4 bine yakın katılımcının yer aldı. Zirvede e-ticaret, yapay zeka, telekomünikasyon konuları masaya yatırıldı. Sergi alanında fintekten e-ticarete, blok zincirden bulut teknolojilerine, yapay zekadan siber güvenliğe 15 Türk şirketi de yer aldı. Zirveye katılan Türk şirketleri şunlar oldu: Yankı Solutions, Kahvegibikahve, Bulutistan, Codease, Kindi Platform, Simeranya, MobileITM, CTcomm, Mirket, ING Teknoloji, Saha, Turan, Rierino, Radaar, Parea Labs.
Azerbaycan, Trendyol’un aldığı uluslararası siparişlerde ilk sırada
Zirvenin açılışında konuşan Trendyol CEO’su Erdem İnan, inovasyonun Trendyol’un DNA’sında olduğunu belirterek, “İnovasyon sayesinde uluslararası arenaya açıldı. Bu kapsamda mayıs ayında Azerbaycan’da da faaliyetlerimizde başladık. Trendyol, geçen yıl App Annie’nin Azerbaycan’da en çok indirilen uygulamalar listesinde zirveye yerleşti. Azerbaycan da, Trendyol’un aldığı uluslararası siparişlerde ilk sırada yer almaya devam ediyor, 1 milyon müşteriye ulaştık. Bundan yalnızca birkaç hafta önce, Azerbaycan kamu kurumlarının desteğiyle ABAD platformumuza katıldı. Azerbaycanlı zanaatkârlar ve aile işletmeleri tarafından üretilen el işi ürünlerin sadece Azerbaycan’da değil, aynı zamanda Türkiye’deki pazar yerimizde de yer almaya başladı” diye konuştu.
“Üretim hub’ı olmazsak da inovasyon hub’ı olabiliriz”
Azerbaycan Dijital Kalkınma ve Ulaştırma Bakanı Rashad Nabiyev “İnovasyon ekosistemini geliştirdiklerini ve Bilgi ve iletişim teknolojileri alanında inovasyon hub’ı olmak istediklerini söyledi. Türkiye gibi üretim hub’ı olamazsak da inovasyon hub’ı olabiliriz. Azerbaycan’ın küçük nüfusu ve dünya geneline doğrudan erişim eksikliği göz önüne alındığında bir inovasyon merkezi olmak daha avantajlı. Uluslararası arenayı cezbetmeli ve bunun için altyapıları hazırlamalıyız. Bu doğrultuda yatırımlar yapıyoruz. Bu yılın sonuna kadar Azerbaycan yüzde 100 yüksek hızlı internete sahip olacak” diye konuştu.
Bakü’deki ilk Dijital Fırsatlar Merkezi’nin gelecek yıl faaliyete geçmesinin planlandığını söyleyen Ekonomi Bakan Yardımcısı Elnur Aliyev ise 2022-2026 Sosyo-Ekonomik Kalkınma Stratejisi kapsamında Azerbaycan’ın Ar-Ge faaliyetlerinin ticarileştirilmesini teşvik edeceğini söyleyerek, şunları söyledi: “Azerbaycan önümüzdeki on yılda Ar-Ge harcamalarını finanse edecek. Bu merkez, şirketlerimizin üretkenliği ve rekabet gücünü artırmak için faaliyetlerini yenilemelerine ve dijitalleştirmelerine yardımcı olacak. Girişimcilerimizi ve yenilikçilerimizi, fikir aşamasından geliştirmeye, geliştirmeden uygulamaya kadar inovasyon süreci boyunca destekleyeceğiz. Ülkemizin kalkınmasında vasıfl ı bir dijital iş gücünün kritik öneminin bilincinde olarak, diğer bakanlıklar ve kamu kurumlarıyla yakın işbirliği yapmaya başladık. Ortak çabalarımız, ulusal önceliklerimizle uyumlu olarak ülkemizde dijital yeteneklerin yetiştirilmesini ve büyümesini hedefl iyor.” 2030 vizyonu doğrultusunda ekonomilerini genişletmeye çalıştıklarını kaydeden Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Shahmar Movsumov da “Sadece Petrol sahalarına yatırım yapmakla bunu başaramayacağımızı düşünüyoruz. Yerli start-up ve teknoloji şirketlerini destekliyoruz. Start-up’ların bu süreçte sayısı üç kat arttı. 2030 vizyonumuzun bir parçası da yeşil dönüşüm. Bu kapsamda küresel sürdürülebilirlik gündemini takip ediyoruz. Dijital dünyaya adapte olmaya çalışıyoruz” dedi.
“YAPAY ZEKA DİZGİNLENMELİ”
Zirvede konuşan Apple’ın kurucu ortağı Steve Wozniak, yapay zeka teknolojisinin daha etkin kullanımına ilişkin önerilerini anlattı. Wozniak, “Yapay zeka, bir arama motoru, insan ise onun redaktörü olmalı, yapay zeka dizginlenmeli” dedi. Yapay zekanın insanı satrançta yenmesinin başarı olmadığını, yapay zekanın üniversitede aldığı en yüksek not C olduğunu hatırlatan Wozniak, yapay zekanın etik ve etkin kullanımı için kitaplardaki alıntı bölümlerine ilişkin bir mekanizmaya sahip olması gerektiğini dile getirerek, şöyle konuştu: “İnsan yapay zekayı dizginlemeli ve dizginleme ancak bu yöntemle olabilir. Kitaplarda hangi alıntının nereden yapıldığı sayfa sonunda nasıl belirtiliyorsa yapay zeka makalelerinde hangi cümlenin nereden alındığı üzerine gelindiği anlaşılmalı, okuyanı ilk metne götüren köprüler kurulmalı. Bir yapay zeka makalesinin, hangi soru sorulduğunda oluşturulduğunu, okuyan kişi bilmeli. Gerçek, bu dünyada en önemli şey. Yapay zeka dizginlenmezse deep fake ile kolayca gerçek olmayan şeyler üretebilir.” Wozniak, startup kurucusu gençlere de şu önerilerde bulundu: “Anlaşabileceğiniz kişilerle bir araya gelin. Ekibinizde hem mühendis, hem ürünü ticarileştirebilecek kişiler, hem de pazarlamadan anlayanlar olsun.”