Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Toplumsal Yatırım Notu çalışması ile tasarrufların toplumun yararına olan ihracat, yatırım, sosyal konut, kentsel dönüşüm, girişimcilik gibi toplumun ihtiyaç duyduğu öncelikli alanlarda değerlendirilmesini hedeflediklerini söyledi.
2024 yılı bütçesinin Meclis Genel Kurulu’nda hafta sonları da dahil 14 gün sürecek görüşmeleri başladı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de katıldığı bütçe görüşmelerinde bütçenin sunumu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz tarafından yapıldı.
Yılmaz, Toplumsal Yatırım Notu çalışması ile tasarrufların toplumun yararına olan ihracat, yatırım, sosyal konut, kentsel dönüşüm, gençler ve kadınlar öncelikli olmak üzere girişimcilik gibi toplumun ihtiyaç duyduğu öncelikli alanlarda değerlendirilmesinin ve Türk Lirasının önceliklendirilmesinin Merkez Bankasının gündeminde olduğunu belirterek, bu konunun yakın bir süreçte tamamlanarak toplumla paylaşılacağını söyledi. Yılmaz, “Önümüzdeki dönemde, Katılım Finans’a yönelik uygulamaları ve mevzuat altyapısını da geliştirecek, sektörün reel sektöre katkısının daha da artırılmasını temin edeceğiz. Diğer taraftan, tüm dünyada ön plana çıkan sürdürülebilir finansman ihtiyacı için sektörümüzün kurumsal kapasitesini güçlendireceğiz. Bu kapsamda giderek yaygınlaşan yeşil finans yanında, sosyal etki tahvilleri ve mavi bonolar gibi etkili yatırım araçları yoluyla finansal sistemimizi geliştireceğiz “ diye konuştu
2025’te istikrar dönemine geçilecek
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, bütçe sunumunda enflasyonda son aylarda bir düşüş eğiliminin başladığını, son üç ayda açıklanan aylık enflasyon oranları ortalamasının yüzde 3,82 düzeyinde olduğunu belirterek, bu oranın önümüzdeki aylarda daha da düşmesini öngördüklerini söyledi. Yılmaz, “ Bu süreçte, dezenflasyon politikalarımızın devamlılığı sağlanarak 2025 yılında istikrar dönemine geçilecek; enflasyondaki gerileme hız kazanacak, öngörülebilirlik artacak ve 2026 yılında enflasyon yeniden tek haneye çekilecektir. Bu doğrultuda, enflasyonu istikrarlı ve tek haneli seviyelere çekmek için tüm politika araçlarını kararlı bir şekilde uygulamaya devam edeceğiz” dedi. Yılmaz, bu yıl OVP’de hedeflenen yüzde 4,4 büyüme oranına, 2024 yılında ise net ihracat ve sabit sermaye yatırımlarının desteğiyle, yüzde 4 büyüme oranına ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti.
Yılmaz, “2023 Mayıs sonu itibarıyla, 98,5 milyar dolar seviyesinde olan Merkez bankası rezervleri de 1 Aralık tarihi itibarıyla toplam 140,1 milyar dolar ile tarihi rekor seviyesinde gerçekleşmiştir” dedi.