İMAM GÜNEŞ
Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, çarşamba günü Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Dış Ticaret Kompleksi’nde ihracatçılarla bir araya geldi. Erkan, sektörlerin beklenti ve taleplerini dinlerken TCMB’nin çalışmaları hakkında da bilgi verdi. Yaklaşık 4 saat süren ve TİM Yönetim Kurulu’nun yanı sıra, 27 sektörün konsey başkanlarının da katıldığı toplantı sonrası EKONOMİ gazetesine bilgi veren ihracatçılar, toplantıda TCMB’nin enflasyonla mücadelede kararlı olduğu izlenimi edindiklerini vurguladılar. Reeskont kredilerinde uygulanan faiz politikasının ihracatçıların elini rahatlattığını söyleyen bir ihracatçı, politika faizi ile reel faiz arasındaki makasın daraldığını, bankaların yüzde 40’ın altında kredi vermeye başladığını kaydetti. Erkan’ın ihracatçılardan gelen taleplere olumlu yaklaştığı, gündeme gelen konular üzerinde TCMB’nin çalışma yapacağını dile getirdiği aktarıldı. Bu talepler arasında Eximbank üzerinden kullanılan döviz kredilerinin kullanımının açılması da yer aldı. Erkan’ın rezervlerin artmasıyla kademeli olarak döviz kredilerini açacaklarını söylediği ifade edildi.
Toplantıda kaynakların artırıldığı, ihracatın desteklenmesine devam edileceği mesajının verildiğini vurgulayan bir sektör temsilcisi, “TCMB’nin enflasyonla mücadele kapsamında hedeflere ulaşma noktasında inancı tam. Bunu net bir şekilde gördük. Bu süreçte bizlerin de elini taşın altına koyarak bu mücadeleye destek olmamız bekleniyor. Biz de ülke ekonomimiz için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Bu hedefler yakalanırsa daha rekabetçi bir ortam oluşacak, ihracatımız da pozitif etkilenecek” dedi.
“Normalleşme oldukça destek de artacak”
Toplantının ardından EKONOMİ’ye bilgi veren TİM Başkanı Mustafa Gültepe, Erkan’ın, Merkez Bankası Başkanı olmasının ardından ihracatçıların finansmana erişimi konusunda çok önemli iyileştirmeler yapıldığını dile getirdi. “Ankara’da üretimi ve ihracatı önceleyen bir ekonomi yönetimi var” görüşünü paylaşan Gültepe, şunları söyledi: “Bizim için çok verimli bir toplantı oldu. Her sektörümüz sıkıntılarını, beklentilerini anlattı. TCMB Başkanımız her talebi not aldı. Olabilecekleri ve olamayacakları sebepleriyle anlattı. TCMB, enflasyonla mücadelede kararlı. Biz de destekliyoruz. Rekabetçilik şartlarındaki durumumuzu anlattık, isteklerimizi söyledik. Ülke olarak geçiş süreci yaşıyoruz. Hepimiz zorlukların farkındayız. Ekonomide normalleşme oldukça talep ve istekleri üretimi ve ihracatı destekleyecek şekilde değerlendireceklerini, her konuda destek verebileceklerini söylediler. Bizim için iyi bir istişare oldu.”
Türk lirasına geçiş zamanı gelmiştir
Küresel ekonominin geçirdiği dönüşümle birlikte Türkiye’nin yükselen potansiyelinden bahseden TCMB Başkanı Gaye Erkan, “Fiyat istikrarı yoluyla öngörülebilirliğin artması, sizlerin bu potansiyeli gerçekleştirmesinin en güçlü destekçisi olacaktır” ifadesini kullandı. Uygulanan politikanın etkisinin zamana yayıldığını, diğer yandan öncü gösterge niteliğinde bazı olumlu sonuçların alınmaya başlandığını kaydeden Erkan, “2024’ün ikinci yarısında başlayacak dezenflasyon döneminden önceki geçiş sürecinde talepte dengelenme yaşanırken, doğru politika tasarımlarıyla, üretimin sürekliliğinin sağlanmasına katkı vermeyi sürdüreceğiz” diye konuştu. Türk lirasına geçiş zamanının geldiğinin altını çizen Erkan, “Bunun en doğrudan yansımalarını mevduat gelişmelerinde görüyoruz. Mayıs ayı sonunda durma noktasına gelen kredi akışı karşısında hızla harekete geçerek piyasa mekanizmasının yeniden tesisini sağladık. Bireysel kredilerde israf ve enflasyona yol açan aşırılık giderilirken, ticari krediler süreklilik göstererek üretim kapasitesine katkıda bulunmaktadır” diye konuştu.