ANKARA/EKONOMİ
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin 2025 yılına 784 milyar lira kredi borcuyla girdiğini, piyasaya olan borçlarıyla bu rakamın 800 milyarın üzerinde olduğunu belirterek, bu tabloya rağmen çiftçiye yeterli desteğin sağlanmadığını söyledi. Tarım Kanununa göre milli gelirin yüzde birinin çiftçiye verilmesi gerektiğini belirten Gürer, “2025 yılı için bu destek 615 milyar lira olmalıydı. Oysa çiftçiye ayrılan destek 135 milyar lirada kaldı, 480 milyar lira kesinti yapıldı. Zamanında verilmeyen desteklerde enflasyonla eriyor. Tarımda düşük desteklerle et, süt ve sebze ucuzlamaz. Yem ve gübre fiyatları sübvanse edilmelidir.” dedi.
CHP Niğde Milletvekili Gürer, çiftçilere yönelik mazot desteğinin de yetersiz olduğunu vurguladı. Gürer, “2025 yılında bütçeden çiftçiye yalnızca akaryakıttan verilen destek 20 milyar lira. Yani mazot desteği 20 milyar lira. Oysa ÖTV ve KDV olarak çiftçiden bunun iki katından fazla vergi alınıyor” diye konuştu. Gürer, “Çiftçi diyor ki; bize 20 milyar lira mazot desteğini vermeyin. Mazotta ÖTV ve KDV’yi kaldırın. Yılda ortalama 3-3.5 milyar litre tarım kesimi mazot tüketiyor, 50 milyara yakın vergi ödüyor. Böyle olunca mazottaki destek de destek anlamına gelmiyor.” dedi.
Girdi maliyetlerindeki artışın çiftçiyi nasıl etkilediğini örneklerle açıklayan Gürer, “Son dönemde gübreye gelen zamlar çiftçinin gübre kullanımını azalttı. 2020 yılında tonu 2140 lira olan DAP gübrenin, 2024 yılında 18 bin 350 lira ile başlayan ton fiyatı 24 bin 700 lira ile bitti. En çok kullanılan taban ve üst gübre fiyatları bu kadar artarken gıda da fiyatlar nasıl düşecek? Daha çiftçi tohumu toprağa attığında girdi fiyatları bir yıl öncekine göre katlamış oluyor. İlacı, tohumu, gübresi, mazotu, tarla kirası, elektriği, işçiliği arttıkça girdi maliyetlerinin yükselmesi çiftçinin gelir-gider dengesini bozuyor. Maliyet katlıyor, düşük alım fiyat uygulaması da çiftçiyi boğuyor.” diye konuştu.
Gürer, AK Parti iktidarının 2010 yılında başladığı et ve hayvan ithalatını ise “sürekli bitireceğiz” demesine rağmen sürdürdüğünü belirterek, “Hayvancılık yapanlarda yeme sürekli zam geliyor olmasından dertliler. Et ve süt besicisi yem fiyatları sübvanse edilip, ithal yerine yerli hayvancılığı geliştirilmesi sağlanmadıkça sorunlar bitmez, et ucuzlamaz böyle giderse sütte de sorunlar katlanır” diye konuştu. Gürer, şöyle devam etti: “Desteklerin yetersizliği nedeniyle çiftçiler üretimde zorlanıyor, çiftçilere gerçekçi ve yeterli destekler sağlamalıdır. 2025 yılı içinde çiftçiye yeterli destek verilmezse çiftçiler için zor bir yıl daha, üreticiyi de çiftçiyi de besiciyi de bekliyor. Tarımda sorunun varlığını görmeden çözüm olmaz. Gıda fiyatları bu zihniyet ile düşmez.”