BESTİ KARALAR/ANKARA GÜNLÜĞÜ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 4. Yargı Reformu Stratejisi Belgesi’nin ardından 10. Yargı Paketi’nin hazırlıklarına da başlandı. Yakın zamanda Meclis gündemine gelmesi beklenen ve kamuoyunda “adaletsizlik” algısını ortadan kaldırmayı hedefleyen 10. Yargı Paketi’nin en önemli başlığı, “makul sürede yargılanma hakkının güvencelerinin artırılması” ile ilgili olacak. Ceza infaz sisteminde yapılacak değişiklikler, denetimli serbestlik uygulamalarının daha etkin hale getirilmesi, iyi hal uygulamalarında yeni düzenlemeler yapılması ve toplumsal huzurun korunmasına yönelik önlemler paketin ana unsurlarını oluşturacak.
Ceza infaz sisteminin de değiştirilmesi amaçlanan 10 Yargı Paketi ile; yargılama usulleri sadeleştirilecek. Davaların görülme süreleri kısaltacak ve uyuşmazlıkların makul sürede çözülmesi sağlanacak.
- Temyiz kanun yolunun etkinliğine yönelik düzenlemeler yapılacak.
- Ceza ve hukuk yargılamalarında hedef süreler daha kısa olacak şekilde yeniden belirlenecek.
- Başta adil yargılanma hakkı olmak üzere hak ve özgürlüklerin korunması ilkesinin gözetilmesi suretiyle suç, yaptırım ve infaz dengesi yeniden düzenlenecek.
- Ceza mevzuatının suç, yaptırım ve infaz dengesi toplumsal ihtiyaçlar çerçevesinde yeniden belirlenecek.
- Kanunlarda yer alan bazı fiillerin suç ve kabahat nitelikleri yeniden şekillenecek.
- Kısa süreli hapis cezasına seçenek yaptırımların etkin bir şekilde uygulanması sağlanacak ve bu yaptırımların kapsamı genişletilecek.
- Cezaların caydırıcılığını sağlamak için adli para cezalarının miktarları yeniden belirlenecek.
“Şiddet cezaları artırılacak”
Kadına ve çocuğa yönelik şiddet ve istismar suçlarında cezaların artırılması ve mağdurların korunmasına yönelik yeni tedbirler alınması amaçlanan 10. Yargı Paketi ile ayrıca, mağduriyetlerin giderilmesi için tazminat mekanizmalarının daha etkin hale getirilmesi öngörülüyor.
4. Strateji Belgesi’nde yer alan bazı başlıklar da yasa teklifi olarak gündeme gelecek. Günün ihtiyaçlarına cevap verecek ve alacaklı ile borçlu arasındaki hassas dengeyi gözetecek şekilde yeni bir İcra ve İfl as Kanunu hazırlanacak. Konkordato kurumunun güven veren ve sürdürülebilir bir ekonomik yapı için etkin bir araç haline getirilmesine ilişkin düzenlemeler yapılacak.