Türkiye’nin yetiştirdiği, evrensel bilgi birikimine katkıda bulunan başarılı bilim insanlarını ödüllendirmek amacıyla verilen Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası, bu yıl dokuzuncu kez sahibini buldu. 2007’de katıldığı Cambridge Üniversitesi Fizik Bölümü Cavendish Laboratuvarı’nın 2023’ten beri başkanlığını yürüten Prof. Dr. Mete Atatüre, kuantum teknolojileri ve ağları alanında gerçekleştirdiği çığır açıcı araştırmalarıyla madalyaya layık görüldü. Madalya sahibini takdim eden Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Sitti, Atatüre’nin kuantum optiği ve kuantum teknolojileri alanında sunduğu öncü katkılarıyla kuantum sistemlerinin temel prensiplerinin anlaşılmasına ve bu alandaki bilgi birikiminin derinleşmesine sağladığı katkılarla bu yılki madalyaya layık görüldüğünü kaydetti. Sitti, “Koç Üniversitesi Rahmi Koç Bilim Madalyası sayesinde, Türkiye’den çıkmış önemli bilim insanlarımızın dünya çapında tanınan çalışmalarının ülkemizde de tanınmasını ve onların bizimle olan bağlarını daha da güçlendirmesini hedefliyoruz” dedi.
Koç Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Nur Yalman da şu görüşleri dile getirdi: “Ne mutlu bizlere ki, tıpkı Atamızın bize vazife ettiği gibi Cumhuriyete, düşüncesi hür, vicdanı hür, anlayışı hür nesiller yetiştirebiliyoruz… Ülkemiz geleceğe heyecanla bakan çok parlak gençlerle dolu. Onların iyi eğitimli olmaları, eşitlik ve hürriyet içinde kendilerini serbestçe ifade edebilmeleri, fikir ve ifade özgürlüğü içinde gelişebilmeleri bizim vazgeçilmez vazifemiz.”
Prof. Dr. Mete Atatüre de “Ekibimle yaptığım araştırmaların böyle ödüllendirilmesi benim için çok kıymetli, özellikle de ülkemden geldiği için. Bu vesileyle bir öğrenci daha bilime ilgi duysa, toplumun farklı kesimleri bilimi hayatlarına daha çok alsa, bilime saygı artsa, akademik hayata ilgi artsa benim için zaten en büyük ödül bu olur. Bu akşam burada olmamız aynı zamanda Türkiye’de bilimin kutlanması anlamına da geliyor. Buna önayak olduğunuz için çok şok teşekkür ederim” diye konuştu.