MERVE YİĞİTCAN
Sektöründe Avrasya Bölgesi’nin en büyük etkinliği olan 32. Uluslararası Plastik Endüstrisi Fuarı (Plast Eurasia İstanbul), Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde başladı. PAGEV ve Tüyap işbirliğinde gerçekleştirilen ve 25 Kasım’a kadar sürecek olan fuarın açılışında İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, 1400 katılımcı firmanın yer aldığı fuarın sektör için önemine dikkat çekerken, fuarın 32’nci kez kapılarını açmasının çok değerli olduğunu kaydetti. Plastik sektörünün, şu anda tüm sektörlerin odak noktasında olduğunu belirten Avdagiç, “Yolu plastik sektörüne çıkmayan bir üretim alanı yok gibidir. Kimyadan metale, camdan ambalaja, beyaz eşyadan inşaata, medikalden kozmetiğe, tekstilden bilişime, bankacılıktan temizliğe kadar her üretim alanı onunla irtibat halindedir. İmalat sanayiinin yani üretimin merkezinde plastik endüstrisi vardır. Dolayısıyla bu nitelikleri sebebiyle plastik, Türkiye’nin en stratejik sektörüdür. Artık sektöre bu gözle bakılmalı, sorunları bu gözle ele alınıp çözüm üretilmelidir” dedi.
“Atık dönüştürme teknolojilerinde öndeyiz”
Konuşmasında plastik atık konusuna değinen Avdagiç, sektörün en önemli amacının atık konusunda kendi imajını doğru şekilde konumlandırmak olduğunu, bunu sağlamak için de doğru atık toplama ve bu atıkları değerlendirme çalışmaları gerektiğini söyledi. Denizlerde biriken plastik atıklara işaret eden Avdagiç, bu sorunun önemli olduğunu, ancak sadece tek kirleticinin plastik gibi gösterilmesine itiraz ettiklerini belirterek, “Denizler için diğer kirleticiler hiç konuşulmuyor. Oysa plastik bu sorunun bir parçası, ancak bu resimde oldukça abartılı bir yere konuyor. Atık dönüştürmede ve bunun teknolojilerinin geliştirilmesi noktasında Türkiye’nin gerekli her şeye sahip olduğunu söyleyen Avdagiç, Türkiye’nin 1,5 milyon ton atık plastik işleme kapasitesi olduğuna işaret eden Avdagiç, “Ancak bizim 2030’a kadar bizim en az 5 milyon tonluk kapasiteye sağlayacak hammadde tedarik kaynaklarını sağlamamız lazım. Bunun için de AB, çok net şekilde oligopol bir piyasa oluşturmaya çalışıyor. Ancak Türkiye bunun dışında olmayacak. Şu anda kimsenin etkili olmadığı, ulaşamadığı bölgelere gidiyoruz. Ortadoğu’ya, Afrika’ya, Doğu Avrupa’ya, Türk Cumhuriyetleri’ne… Bu bölgelerden hammadde tedariki sağlayarak, mutlaka 5 milyon tonluk kapasite için atık tedariki çalışmaları yapmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
Eroğlu: En büyük hammadde savaşı atıkta
PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu da, dünyada tüm ekonomilerin üzerinde gittiği 4 mega trend olduğunu söylerken, bunları dijitalleşme, sağlık teknolojileri, yeşil teknolojiler ve finans teknolojileri olarak sıraladı. Bu mega trendlerden yeşil dönüşümün sektör için oldukça önemli olduğuna işaret eden Eroğlu, “Bunun da bizi en çok ilgilendiren tarafı atık yönetimi ve atıkların geri dönüşümü… AB bu işi tekelleştirmek istiyor. Birçok sektörde geri dönüştürülmüş atık zorunlu hale geliyor. Ancak dünyada bunu karşılayacak kadar atık toplanamıyor. Artık en büyük hammadde savaşı atıkta” diye konuştu.
İlk geri dönüşüm fuarı 2024’te
“Geri dönüştürülmüş atığa her sektörün ihtiyacı var, Ford’un da, Coca Cola’nın da Zara’nın da” diyen Yavuz Eroğlu, geri dönüştürülmüş plastik konusunda Türkiye’ye yeni bir fuar kazandıracaklarını söyledi. Eroğlu, “2-4 Mayıs 2024’te Tüyap’ta Replast Eurasia Fuarı’nı gerçekleştireceğiz. Dünyadaki geri dönüşüm sektörünün merkezi Türkiye olsun istiyoruz. Bu fuarı da bu hedefle yapacağız. Fuarın paydaşı PAGÇEV olacak. Adını Yeşil Dönüşüm ve Teknoloji Derneği olarak değiştirdiğimiz organizasyonda güçlü bir yapı oluşturduk. Ciddi bir başlangıcın arifesindeyiz. Atık geri dönüşümünde, geri dönüşmüş mamul üretmede ve geri dönüşüm teknolojisi geliştirmede Türkiye önemli bir ülke olacak” ifadelerini kullandı.
Eflasyon muhasebesi zorunluluk haline geldi
İTO Başkanı Şekib Avdagiç Bloomberg’e yaptığı açıklamada ise, enflasyonist ortam nedeniyle kârdaki kurgusal, kağıt üzerindeki artışın vergilendirilmesinin adil olmadığını söyledi. Avdagiç “Enfl asyon muhasebesi sermaye erozyonunun durdurulmasına yardımcı olacak bir zorunluluk haline geldi” dedi.
43 ülkeden 1400 katılımcı fuara çıkarma yaptı
Tüyap Fuarlar Yapım A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, fuarın açılışında yaptığı konuşmada organizasyona ilişkin bilgiler verdi. Sektörün Avrasya Bölgesi’ndeki en büyük fuarı olan Plast Eurasia’nın, aynı zamanda dünyada da Çin’deki fuardan sonra ikinci en büyük organizasyon olduğunu dile getirdi. Bu sene fuarı 14 hole çıkardıklarını kaydeden Ersözlü, “Fuarda 43 ülkeden 1400 civarında firma yer alıyor. Katılım metrekaresini yüzde 15, katılımcı firma sayısında da yüzde 22 artışla fuarımızı açıyoruz. Ülke katılımda da önemli bir büyüme var; yüzde 73’lük bir uluslararası katılım artışı söz konusu. Tüm bu gelişmeler fuarın marka olduğunun kanıtı. Aynı zamanda 120 ülkeden ziyaretçi ağırlayacağız. Sadece akreditasyon yaptıranların sayısı 10 bin civarında” diye konuştu.