İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu çeşitli ülkelerden gelen ateşkes çağrılarına karşı İsrail’in, kimin yanında yer aldığına bakmaksızın bu savaşı sürdüreceğini söyledi. İsrail ordusunun saldırılarını yoğunlaştırdığı Gazze’deki bombardımanlara ilişkin konuşan Netanyahu, saldırıları durdurmanın “Hamas’a ve teröre teslim olmak anlamına geldiğini” savundu. Netanyahu, “İsrail bir ateşkese razı olmayacak. İsrail, kimin yanında yer aldığına bakmaksızın kazanana kadar bu savaşı sürdürecek” şeklinde konuştu. Netanyahu, konuşmasında dini referanslar vererek, “İncil der ki: ‘Savaşın zamanı vardır. Barışın da zamanı vardır.’ Şimdi savaş zamanı” ifadesini kullandı. İsrail halkının kendisine desteğinin düşmesi karşısında istifa edip etmeyeceği sorulan Netanyahu, “Tek yapmak istediğim Hamas’ı istifa ettirmek, onları İsrail tarihinin çöplüğüne göndereceğiz. Bu da tüm ülkenin ortak fikri. Ülkece, İsrail ordusunu, askerlerini, istihbaratını destekliyoruz” dedi. Kara saldırılarının abluka altındaki Gazze ‘deki İsrailli esirlerin serbest bırakılması için bir ihtimal doğurduğunu savunarak, esirleri evlerine geri getirmek için çalıştıklarını söyleyen Netanyahu, İsrail’in saldırılarında Gazze’deki Filistinli sivillerin öldürülmesinden Hamas’ı sorumlu tuttu. Netanyahu, İsrail’in “güvenli bölge” olarak açıkladığı Gazze Şeridi’nin güneyine sivillerin gitmesine Hamas’ın izin vermediğini de iddia etti.
Esirleri kurtarmak için fırsat
Netanyahu, Gazze’ye yönelik kara harekatının Hamas’ın elindeki esirlerin kurtarılması için bir “fırsat” olduğunu ileri sürdü. Gazze’ye kara harekatının “zaman alacağını” ve “tuzaklar, zorluklar ile kayıplara” yol açacağını dile getiren İsrail başbakanı, “Ama sonunda size tek bir şeyin sözünü veriyorum: Hamas yenilecek, yok edilecek ve farklı bir Gazze var olacak.” ifadelerini kullandı. Lübnan sınırındaki çatışmalara da değinen Netanyahu, Hizbullah’ın, İsrail’le savaşa girmesi durumunda “hayatının hatasını yapacağını” savunarak, “Hayal bile edemeyeceğiniz bir darbe alacaksınız” dedi. Netanyahu, ayrıca, Gazze’nin kuzeyindeki Filistinlilerin güneye gitmeleri yönündeki İsrail’in uyarısını yineleyerek, güneyde “güvenli bölgeler” olduğunu iddia etti. Hamas saldırı düzenlediği İsrail’in sınır bölgelerinde, aralarında asker ve polislerin de bulunduğu en az 239 İsrailliyi esir almıştı. İsrail ordusu, 26 Ekim’de karadan sınırlı operasyonları genişletmeye başlayıp hava saldırının dozunu daha da artırdı.
Tünellere yönelik operasyon önemli
Gazze’deki geniş tünel ağı içerisinde de çatışmalar yürüten İsrail için tünellere yönelik operasyon büyük önem taşıyor. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), “Dün, IDF bünyesindeki muharebe kuvvetleri, şaft boşluklarındaki tank savar füzeler, roket fırlatma mevzileri ve askeri yerleşkeler dahil olmak üzere yaklaşık 300 hedefi vurdular” diye açıkladı. Açıklamada, militanların tank savar roketlerle ve makineli tüfeklerle ateş açarak karşılık verdikleri belirtildi. Hamas’ın 7 Ekim’deki baskın sırasında rehin aldığı 239 kişinin çoğunun tünellerde tutulduğu düşünülüyor. Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları dün “Gazze’yi işgal eden İsrail güçleriyle makineli tüfeklerla çatıştığını ve Yasin 105 roketleriyle dört aracı hedef aldığını” açıkladı.
İsrail’in saldırıları havadan, denizden ve karadan devam ederken, Filistin tarafına Yemen’den destek geldi. Yemen resmi ajansı SABA’nın haberine göre, Yemen Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada, “Yemen Silahlı Kuvvetleri olarak ahlaki, insani ve dini sorumluluğumuz gereği ve Yemen halkının talebi ile; Gazzeli mazlumlara yardım elini uzatıyoruz” denildi. Açıklamada İsrail’e ait çeşitli hedefl ere füze ve çok sayıda insansız hava aracı fırlatıldığı belirtildi.
ABD de ateşkesin “doğru cevap olmadığı” görüşünde
Beyaz Saray, “abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik İsrail saldırılarının durmasının doğru cevap olmayacağı, bunun şu an Hamas’a fayda sağlayacağı” görüşünü paylaştı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, basın mensuplarının sorularını cevapladı. Kirby, Gazze’de sivillere yönelik insani bir ateşkes fikrine ilişkin, “Şimdi yapılacak ateşkesin doğru cevap olduğuna inanmıyoruz. Şu anda ateşkesin Hamas’a fayda sağlayacağına inanıyoruz.” ifadelerini kullandı. Stratejik İletişim Koordinatörü, ABD’nin, ateşkes yerine Gazze’de şiddetten kaçmak isteyen sivillerin tahliyesine ve insani yardımların bölgeye ulaştırılmasını kolaylaştırmaya yönelik “geçici insani duraklamalara” sıcak baktığını kaydetti.
Felaket üstüne felaket
İsrail ordusu son günlerde Gazze’de 600’den fazla hedefi vurduğunu açıkladı. Gazze’deki siviller büyük ölçüde yakıt, gıda ve temiz suya ihtiyaç duyuyorlar. BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) İsrail’den Gazze’nin güneyine bir boru hattıyla tedarik edilen suyun “bilinmeyen nedenlerle” kesildiğini ve Gazze’nin merkezine bağlanan bir başka boru hattının da tamiratının yapılmadığını açıkladı. BM Filistinli Mültecilerden sorumlu Ajansı (UNRWA) suyun kesilmesi nedeniyle BM’e ait dört yardım dağıtımı merkezi ve bir depolama tesisinin hizmet dışı kaldığını açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü’nün bölgesel acil durumlardan sorumlu yetkilisi Rick Brennan “Felaket üstüne felaket oluyor. Sağlık ihtiyaçları artarken bizim bu ihtiyaçları karşılama olanağımız hızla azalıyor” dedi.