Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Malatya’da şehir merkezi ve kırsalda yaklaşık 22 bin konutun inşaatının devam ettiğini belirterek, bunlardan 4 binden fazlasının yıl sonuna kadar hak sahiplerine teslim edilmiş olacağını bildirdi. Yılmaz, Malatya Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda iş insanları ile bir araya geldiği toplantıda, Gazze’de bir aydan fazladır insanlık ve savaş suçu işlendiğini, Gazzelilerin bir taraftan açlıkla, diğer taraftan ağır bombardımanla kıyıma uğratıldığını söyledi. Binlerce sivilin hedef alındığı bu katliamın önüne geçilmesinin şu anda insanlığın en önemli ve öncelikli meselesi olduğuna dikkati çeken Yılmaz, bunun için en hızlı şekilde ateşkesin sağlanması ardından da kalıcı barışa giden yolun açılması gerektiğini ifade etti.
“Malatya en girişimci illerinin başında”
Yılmaz, Malatya’da son 21 yılda yaklaşık 79 milyar liralık yatırım harcaması yapıldığını, 2003’te sadece 36 kilometre bölünmüş yol varken bugün 464 kilometreye çıktığını kaydetti. Malatya’da enerji alanında da önemli yatırımlar yapıldığı anlatan Yılmaz, 21 yılda 1 milyar liraya yakın maliyetle 230 megavat kurulu güce sahip santraller yapıldığını ve bazılarının inşasının devam ettiğini söyledi. Merkez ve 9 ilçe doğal gaz kullanıldığını dile getiren Yılmaz, 2024’te Kale ve Arguvan, 2026’da da Pütürge ve Doğanyol’a doğal gaz getirmeyi hedefl ediklerini bildirdi. Cevdet Yılmaz, sağlıkta da önemli merkez konumundaki Malatya’da Turgut Özel Tıp Merkezi, Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 12 devlet hastanesi, 4 özel hastane, 97 aile sağlığı merkezi bulunduğu bilgisini paylaştı. Malatya Onkoloji Hastanesinden Battal Gazi Devlet Hastanesine birçok projeyi tamamlayarak hizmete sunduklarını vurgulayan Yılmaz, ildeki tüm hastanelerin toplam yatak kapasitesinin 3485 olduğunu kaydetti.
Deprem sonrası çalışmalarla, kalıcı konutların ve tahrip olan altyapının inşasıyla bölgenin sosyoekonomik olarak yeniden canlanmasını hedeflediklerini ifade eden Yılmaz, bu kapsamda iş yeri hasar gören, yıkılan küçük sanayi esnafının ihtiyacını karşılamak amacıyla ilk etapta 714, toplamda 2 bin 400 iş yeri yapılmasının planlandığını belirtti. Yılmaz, belediyeleri “tanıtımcı” ve “yatırımcı” olarak ikiye ayırdığını, Malatya Büyükşehir Belediyesinin ise önemli bir yatırımcı belediye olduğunu söyledi. Malatya’nın ekonomisinde kuru ve yaş kayısının çok önemli olduğuna, ortalama 500 milyon dolarlık kuru kayısı ihracatının yapıldığına dikkati çeken Yılmaz, kayısından daha fazla katma değer elde edilmesini gerektiğini anlattı. Malatya’da deprem sonrası yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Malatya’da şu an itibarıyla 22 bin civarında konutun inşaatı devam ediyor gerek şehir merkezinde gerek kırsalda. 4 binden fazla konutumuzu yıl sonuna kadar teslim etmiş olacağız. Çok şükür açıkta hiçbir vatandaşımız yok, hepsi konteynerlerde, belli standartlarda ihtiyaçları gideriliyor. En hızlı şekilde hak sahipliği çalışmalarını tamamlama gayreti içindeyiz. Yakın bir zamanda bu çalışmalar bitmiş olacak. Tabii bazı itiraz süreçleri, bildiğiniz hukuki süreçler var. Onları da elimizden geldiğince hızlandırıyoruz. Ankara’da güçlü bir koordinasyon yapısı oluşturmuş durumdayız.”
Depremin yaralarını sarmaya 3 trilyon lira harcanacak
Deprem sonrası bütün acil müdahalelerin yapıldığını, kalıcı çözümlere odaklandıklarını belirten Yılmaz, “Türkiye bu yıl ve gelecek yıl ağırlıklı olmak üzere depremin yaralarını sarmaya 3 trilyon liradan fazla para harcayacak” bilgisini aktardı. Bu yıl 762 milyar liranın deprem bölgesine aktarıldığını, 2024 içinse 1 trilyon 28 milyar liranın depremden zarar gören iller için ayrıldığını bildiren Yılmaz, “Bu sadece merkezi idare olarak yaptıklarımız. Belediyelerimiz var, kamu iktisadi teşekkürleri var, onları saymıyorum. Dolayısıyla büyük fedakarlıklar yapıyoruz gerçekten ama inşallah bunları tamamladığımızda eskisinden de daha güçlü bir şekilde bu illerimiz yoluna devam edecekler” dedi.
Tarihi Bakırcılar Çarşısı’na 7.600 metrekare iş yeri
Malatya’daki ticari hayatın canlanması için Malatya Çarşısı Projesi’ni başlattıklarını hatırlatan Cevdet Yılmaz, 120 dönüm alanda 5 bin yeni iş yeri tasarlandığını, Yerinde Dönüşüm Projesi kapsamında ise ilk temelin tarihi Bakırcılar Çarşısı’nda atıldığını, 250 bin metrekarelik alanda kurulacak Bakırcılar Çarşısı’nın ilk etabında, 7 bin 600 metrekarelik bölümde 293 dükkan ve 165 araçlık kapalı otopark inşa edileceğini söyledi.