Hüseyin GÖKÇE
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kentsel dönüşüm sürecinin hızlanmasını öngören Kentsel Dönüşüm Yasa Taslağını hazırlayarak TBMM’ye gönderdi. TBMM’de Ak Parti grubu taslak üzerine çalışarak nihai halini TBMM Başkanlığına sunacak.
Deprem felaketinin etkilediği illerde 50 binden fazla vatandaşın hayatını kaybetmesi, 680 binin üzerinde binanın yıkılması (sonradan yıkılanlar dahil) bir süredir adeta rafa kaldırılan kentsel dönüşüm çalışmalarının yeniden hareketlenmesine yol açtı. Beklenen Marmara depremi başta İstanbul olmak üzere vatandaşta büyük kaygı yaratmasına rağmen, ekonomik koşullar mevcut kentsel dönüşüm çalışmalarına olan talebi azaltıyor.
Yeni bir başkanlık oluşturulacak
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise kentsel dönüşümü ihtiyari olmaktan kısmen de olsa çıkaracak adım atmaya hazırlanıyor. Bu kapsamda çalışmaları tamamlanan Kentsel Dönüşüm Yasa Taslağı TBMM’ye iletildi. Hâlen kentsel dönüşüm için nitelikli çoğunluk (hak sahiplerinin üçte ikisi) aranırken, yeni mevzuatta bunun salt çoğunluğa dönüştürülerek, karar alma sürecinin hızlandırılması öngörülüyor.
Düzenlemede, TOKİ, Emlak Konut gibi Kentsel Dönüşüm Başkanlığı adıyla yeni bir bağımsız birim kurulması da öngörülüyor. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki önceki gün, “Kentsel Dönüşüm Yasa Taslağını hazırladık. Meclise gönderdik. Komisyondan geçip inşallah ilk gündeminde görüşülecek. Kentsel dönüşümün önündeki engelleri kaldırmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.
İstanbul için ayrı genel müdürlük
Bakan Özhaseki, kentsel dönüşüm sürecini hızlandırmak için İstanbul’a özel bir birim kuracaklarını kaydederken, bu kapsamda Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kurulacağını bildirdi.
EKONOMİ’nin edindiği bilgilere göre yeni kurulacak Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü’nün dönüştürülmesi suretiyle kurulacak. Toplu Konut İdaresi gibi bir yapıda olması planlanan Başkanlığın yine TOKİ’de olduğu gibi özel yetkilere sahip olacağı belirtiliyor.
Bu Başkanlık, kentsel dönüşüm kapsamında ihtiyaç duyulan arsaların üretilmesinden, gelir getiren işlemlere kadar birçok alanda faaliyet yürütecek. Bu faaliyetlerin her biri için ise ayrı genel müdürlükler kurulacak. Olası depremden en çok etkilenmesi beklenen İstanbul için Kentsel Dönüşüm Başkanlığı bünyesinde ayrı bir genel müdürlük kurulması öngörülüyor.
Yarısı Bizden kampanyasına 1 milyonu aşkın başvuru
Deprem sonrası kendi konutunu yapmak isteyen vatandaşlar için hayata geçirilen Yarısı Bizden kampanyasında da başvuru sayısının 1 milyonu aştığı kaydediliyor. Bakan Özhaseki, kampanya kapsamında yaklaşık 90 bin binanın vatandaşlar tarafından yapılacağını aktardı. Kampanya kapsamında 2+1 100 m2 konut yapım maliyeti 1,5 milyon lira olarak değerlendirilecek. Bunun 750 bin lirası devlet tarafından karşılanacak, 750 bin lirasını başvuru sahibi ödeyecek. Başvuru sahibi 75 bin lira peşin ödeme yapacak. Kalan kısmına ilişkin aylık ödeme 5 bin 625 liradan başlayacak. Toplam vade 10 yıl olacak. Ödemeler her yıl memur maaş artış oranı, Yİ-ÜFE veya TÜFE’den en düşük olana göre artırılacak.