Deprem felaketinin ardından bölgede yeni konut yapımına ilişkin hazırlıklar sürerken, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından, deprem dışındaki bölgelerde yapılacak kentsel dönüşüm çalışmaları için ise 3 yeni yaklaşım gündeme alındı. Bunlardan en dikkat çekici proje, kiralık konut üreticilerinin desteklenmesi olacak. Kiralık konut üreticilerine verilecek destekle yapılan konutlar öncelikli olarak kentsel dönüşüme giren konut sahiplerine kiralanacak.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, önceki gün Şanlıurfa’da basın toplantısı düzenleyerek kentsel dönüşümü desteklemek amacıyla uygulanacak yeni finansman modelleri üzerine bilgilendirme yaptılar.
Ada bazlı dönüşüme teşvik
Projeler için gerekli finansmanı Hazine’nin sağlayacağını belirten Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, afet bölgesinin imar ve ihyasını sağlamak için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile birlikte çalıştıklarını söyledi.
Nebati’nin verdiği bilgilere göre kentsel dönüşüm sorunun çözümünde üç ayrı yaklaşım üzerinde çalışılıyor. Bunlardan ikisi doğrudan kentsel dönüşüm için, biri de kiralık konut ürettirilmesini kapsıyor.
İlk modelde konut üreticisiyle anlaşan bağımsız bölüm sahiplerine piyasaya göre uygun koşullarda kredi kullandırılacağını belirten Nebati, ikinci modelde ise ada bazlı kentsel dönüşüm kapsamında konut üreticilerinin teşvik edileceğini söyledi. Düşük maliyetli finansman desteğiyle depreme dayanıklı konut arzının artıracağını bildiren Nureddin Nebati, hem bağımsız bölüm sahiplerinin hem de konut üreticilerinin KGF desteğiyle krediye erişiminin kolaylaştırılacağını kaydetti.
Kira tavan uygulaması
Deprem öncesi çalışmalarına başladıkları kiralık konut arzını artırmaya yönelik projenin de bu çalışmanın üçüncü ayağını oluşturduğunu söyleyen Nebati, “Model kapsamında üretilen kiralık konutlar, öncelikle kentsel dönüşümde riskli yapı malik ve kiracılarına hizmet sağlayacak. Kiralama tutarları ve kira artışları kamu otoritesi tarafından belirlenecek ve kira tavanı uygulaması yapılacak” diye konuştu.
Nebati, deprem sonrasında TOKİ paketinde görev alan yüklenicilerin sözleşmelerini bağlamaları için ihtiyaç duydukları finansmana erişimi için KGF paketini revize edeceklerini dile getirdi.
13 farklı çalışma gurubu oluşturuldu
İlki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli toplantısının ikincisi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum başkanlığında Gaziantep’te gerçekleştirildi. Bakan Kurum, model kapsamında bilim insanlarının katılımıyla 13 farklı çalışma grubu oluşturulduğunu bildirdi.
Oluşturulan çalışma grupları şunlar:
- Destek Hizmetleri ve Sosyal Politikalar Kurulu
- Deprem ve Yer Bilimleri Kurulu
- Hasar Tespit Kurulu
- Enkaz ve Atık Yönetimi Kurulu
- Şehirleri İnşa ve İhya Kurulu
- Kentsel ve Kırsal Dönüşüm Kurulu
- Mekânsal Planlama Kurulu
- Yeni Yapı Teknolojileri Kurulu
- Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Akıllı Şehirler Kurulu
- İklim Dostu Yeşil Dönüşüm Kurulu
- Kentsel ve Kırsal Altyapı Kurulu
- Tarihi ve Kültürel Miras Kurulu
- Kriz Yönetimi ve İletişimi Kurulu