Canan SAKARYA
Kahramanmaraş Merkezli Depremlerin Sonuçlarının araştırılması ve kentsel dönüşümün artırılması için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Mecliste kurulan araştırma komisyonuna sunum yapan Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Suna Kotan, riskli yapılarda dönüşümü aksatan konuların başında, dönüşümün yargıya taşınmasının yer aldığını belirterek, uzun süren davaların dönüşümü sekteye uğrattığını, kentsel dönüşüm konusunda ihtisaslaşmış mahkemelere ihtiyaç olduğunu söyledi. Kotan, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun’un uygulanabilirliğini artırmak için finansman yönünün güçlendirilmesi gerektiğin söyledi.
“Dar gelirliye yardımı artıracak finansal model gerekiyor”
Kentsel dönüşümde kanun çerçevesinde kira yardımı, faiz desteği, vergilerden muafiyet şeklinde önemli destekler verildiğini hatırlatan Kotan, vatandaşların bir bölümünün kentsel dönüşüme “Zengin olurum ” anlayışı ile yaklaştığını başta emekliler olmak üzere sabit gelirli kesim için ise sağlanan desteklerin yeterli olmadığını ifade etti. Kotan, “Bu kesim gidip kredi çekemiyor, verdiğimiz kira desteği çok yetmeyebiliyor. Dolayısıyla, bir şekilde özellikle ekonomik bakımdan güçsüz olan kesimlerin olduğu yerlerde dönüşümlerdeki yardımları artıracak bir finansman modeli oluşturmak lazım. 6306 sayılı Kanun’un uygulanabilirliğini sağlamak için en önemli şey, bu kanunun finansman yönünü güçlendirmek” diye konuştu.
Mahkemelerin iş yükü artıyor
Kentsel dönüşüme 12 yılda 32 milyar lira harcandığını belirten Suna Kotan, belediyeler ve TOKİ ile birlikte 3 milyon konutun dönüşümünün sağlandığı bilgisini verdi. Kotan, “Bu elimizdeki kaynaklarla hiç fena rakamlar değil ama ülkemizde dönüştürülecek bina sayısına baktığımızda bu yeterli midir? Tabii ki değil. Dolayısıyla, kentsel dönüşümün fi nansman yönünü artıracak bir takım argümanlara ihtiyaç var” dedi. Kotan, kentsel dönüşümün hızlandırılması için atılabilecek adımlar arasında bu çerçevede dönüşüm ve afet bakanlığı kurulması önerisini getirerek, “Özellikle ihtisas mahkemelerinin kurulması sağlanırsa yani gereksiz yere vatandaşların sırf kendisine verilen bağımsız bölümle yetinmediği için açtığı davalar yüzünden süreçler tıkanmayacak” dedi.