14 Mayıs seçimleri için oluşturulan ittifaklar çok sayıda siyasi partiyi Meclis’e taşıdı. 28. dönemde Meclis’te Cumhur İttifakı 5, Millet İttifakı 7, Emek ve Özgürlük İttifakı ise 4 parti ile temsil edilecek. İttifak içinde Meclis’e giren siyasi partilerin istifa ederek kendi partilerine geçmesiyle birlikte Mecliste temsil edilen parti sayısı 16’ya kadar ulaşacak.
Meclis’te çoğunluğu sağlayan Cumhur İttifakı, AK Parti, MHP, Yeniden Refah Partisi, Hüda Par ve DSP ile temsil edilecek. Hüda Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ile DSP Genel Başkanı Önder Aksakal’ın bir süre sonra AK Parti’den ayrılarak kendi partilerine geçip, Meclis’te partilerini temsil etmeleri bekleniyor.
Millet İttifakı, CHP, İYİ Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi, Demokrat Parti ile Türkiye Değişim Hareketi olmak üzere 7 siyasi parti ile Meclis’te temsil edilecek. CHP’nin listelerinden DEVA Partisi 14, Saadet Partisi ile Gelecek Partisi 10, Demokrat Parti 3 sandalye kazandı. Bu siyasi partilerin de Meclis oluştuktan sonra CHP ‘den ayrılarak kendi partilerine geçmelerine kesin gözüyle bakılıyor. Erzincan’dan milletvekili seçilen Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül de Meclis’te partisini temsil edecek.
Emek ve Özgürlük İttifakı’nda ise 6 parti yer alıyordu. HDP, Yeşil Sol Parti olarak seçime girdi. Emek ve Özgürlük İttifakı çatısı altındaki TİP, TÖP ve EMEP’ de Meclis’te temsil hakkı kazandı.
Genel başkanların 10’u Meclis’te olacak
28. Dönemde Meclis’e giren genel başkanların yanı sıra bazı genel başkanlar da Meclis dışında kaldılar. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Muhammed Fatih Erbakan, Hüda Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Yeşil Sol Parti Eş Genel Başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ve İbrahim Akın, HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile TDP Genel Başkanı Mustafa Sarıgül milletvekili seçildi. BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ile Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ise seçilemedi.