Canan SAKARYA
Millet İttifakı, parlamenter sisteme geçişte anayasal değişiklik için referandum eşiği olan 360 milletvekiline ulaşmaya, Cumhur İttifakı ise hem cumhurbaşkanlığını kaybetmemek hem de Meclis’teki üstünlüğünü korumak için ittifakı genişletmeye çalışıyor.
Millet İttifakı 360 milletvekiline odaklandı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu, ortak cumhurbaşkanı adayı olarak çıkaran ve altı siyasi partiden oluşan Millet İttifakı’nda masanın genişlemesi beklenmiyor. Ancak, Millet İttifakı’nın güçlendirilmiş parlamenter sistem hedefine ulaşması için anayasa değişikliğinde referandum eşiği olan 360 milletvekiline ulaşılması gerekiyor. Bu doğrultuda Millet İttifakı’nın en fazla milletvekilini çıkarabileceği formüller üzerinde çalışılıyor. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, ‘ittifak içinde ittifak’ olarak adlandırılan Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi arasında bir seçim ittifakı kurulmasını böylece daha fazla milletvekili çıkarılabileceğini belirtiyor.
Kılıçdaroğlu destek isteyecek
Cumhurbaşkanı seçimlerinde gerekli olan yüzde 50 artı 1, düşük oy oranlarına sahip siyasi partilerin desteğini önemli hale getirdi. 2018 seçimlerine Cumhur ve Millet olmak üzere iki ittifakla gidilirken bu seçimlerde ittifak sayısı da arttı. HDP’nin öncülüğünde kurulan Emek ve Özgürlük İttifakı, TİP, Emek Partisi (EMEP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) ve Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) ile birlikte milletvekili seçimlerine girecek. TİP, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Millet İttifakı’nın adayı olan Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceğini açıkladı. HDP’nin cumhurbaşkanı adayı çıkarıp çıkarmayacağı henüz net olmamakla birlikte HDP, 2021 yılında açıkladığı 11 maddelik tutum belgesinin dikkate alınmasını istiyor. Kılıçdaroğlu, önümüzdeki günlerde HDP’yi ziyaret ederek destek isteyecek. HDP’nin cumhurbaşkanı adayı çıkarmayarak Kılıçdaroğlu’nun desteklenmesi yönünde güçlü bir beklenti bulunuyor.
ATA ittifakı adayını çıkardı
Zafer Partisi, Adalet Partisi, Ülkem Partisi ve Türkiye İttifakı Partisi’nin kurduğu ATA İttifakı, 11 Mart tarihinde eski MHP milletvekili Sinan Oğan’ı cumhurbaşkanı adayı olarak açıkladı.
İnce, partisinin cumhurbaşkanı adayı olacak
CHP’den ayrılarak Memleket Partisi’ni kuran Muharrem İnce, bir süredir Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile sürdürdüğü ittifak görüşmelerini sonlandırdı. Hafta sonu doğrudan parti üyelerinin önüne sandık koyarak cumhurbaşkanı adaylığı için oylama yapıldı ve Memleket Partisi’nin cumhurbaşkanı adayı olarak Muharrem İnce belirlendi. Son dönemde özellikle genç seçmenden ilgi gören İnce’nin, Kılıçdaroğlu’nun oylarını olumsuz etkileyebileceği konuşulurken, Kılıçdaroğlu’nun destek arayışları çerçevesinde Muharrem İnce’ye bir ziyaret gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceği henüz netlik kazanmadı.
Öte yandan Tek Parti Genel Başkanı Ahmet Özal, 7 partinin oluşturduğu Türkiye İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı olacak.
Protokoller 24 Mart’ta teslim edilecek
Resmi Gazete’de yayımlanan seçim takvimine göre; ittifak yaparak seçime katılma kararı alan siyasi partilerin genel başkanlarının imzalarını taşıyan ittifak protokolü YSK’ya 18-24 Mart tarihleri arasında teslim edilecek. Cumhurbaşkanı adaylığı için siyasi partilerce YSK’ya yapılacak adaylık başvuruları 19 Mart Pazar günü başlayacak, 23 Mart Perşembe günü saat 17.00’de sona erecek.