İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe, İstanbul’da öncelikli olarak dönüşmesi gereken 318 bina olduğunu söyledi. Gökçe, bu binalar için “Durduğu yerde çökebilir” ifadelerini kullandı.
Radyo Trafik canlı yayınında konuşan Gökçe, beklenen İstanbul depremine dikkat çekerek bu depreme yoğun bir hazırlanma zorunluluğu olduğunu vurguladı. İBB’nin hızlı tarama yöntemine ilişkin değerlendirme yapan Gökçe, “Hızlı tarama yöntemi 2019 seçimlerinden sonra Başkan Ekrem İmamoğlu göreve geldiğinde İBB’nin İstanbul Teknik Üniversitesi’yle birlikte ve binaların depreme karşı mukavemetini ölçüp önlem geliştirebilmek anlamında uyguladığı yenilikçi bir yöntem” açıklamasını yaptı. Gökçe, İBB’nin 2022 yılının sonuna kadar 107 bin binada hızlı tarama talebinde bulunduğunu belirterek şu bilgileri paylaştı: “İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2022 yılının sonuna kadar 107 bin binada hızlı tarama talebinde bulunmuş vatandaşlarımıza. Tek tek evlerine gitmişiz. Bunların 29 bin küsuru, 30 bine yakını, yani yüzde 30’undan daha azdı, bize evinin hızlı taranması için izin vermiş. Bu bahsettiğim 6306 sayılı kanun kapsamındaki riskli yapı tespiti olmamasına rağmen vatandaşlarımız endişe etmiş, evlerini böyle bir tespit yapılması konusunda imtina etmişler.”
“Bina inceleme sayfası kilitlendi”
Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası İBB’nin bina inceleme sayfasının kilitlendiğini aktaran Gökçe; “Bina incelemesine ilişkin sayfamız 2-3 gün kilitlendi. Dakikada 10 bin tık aldığı dönemler oldu. Ve bir günde 17 bin küsur başvuru aldık ‘Evimi inceleyin.’ diye. Toplam 3,5 yılda 27- 29 bin başvuruya yanıt verebilirken evimi incele başvurusunu 17 bin küsur olarak bir günde alabildik. Ve şu anda vatandaşlarımız İstanbul Büyükşehir Belediyesinin evinin depreme mukavemetini bu anlamda incelemesi yönünde çok yoğun bir başvuruda bulunuyorlar” bilgilerini paylaştı.
“Riskli binaları, kira yardımını artırarak boşaltmak istiyoruz”
En riskli binaların D ve H grubundakiler olduğunu aktaran Buğra Gökçe, İstanbul’da E sınıfında bile 318 bina olduğunu belirterek, “Bu binalar durduğu yerde çökebilir” ifadelerini kullandı. Riskli yapı tespiti ve dönüşümlerde mevzuatın bazı kısıtlamaları olduğunu belirten Gökçe, şöyle devam etti: “Bizim tespitlerimizde ilk aşamada 318 bina var. D ve E gruplarında toplamda bin 525 riskli bina var. Burada önümüze mevzuatın bazı kısıtları çıkıyor. Belediye olarak 6306 sayılı yasa ile bunları riskli yapı ilan etme şansımız var. Bunu zorlarız, ama oturanların yüzde 60’ı kiracı. Devlet ‘kira yardımını kiracıya değil, ev sahibine vereceksin’ diyor. Yardım tutarı bin 150 liraydı. Şimdi İstanbul özelinde bin 500 liraya çıkardılar. Diğer kentlerde bin 150 lira. İstanbul’da bin 500 liraya kiralık ev bulmak mümkün mü? Değil. Biz bu tutarın üç katı kadar uygulamak istiyoruz. Bu konuda kararlıyız. Öncelikli 318 binadan başlayarak bin 525 binayı, 4 bin 500 lira kira yardımı vererek boşaltacağız.”