CANAN SAKARYA
Kısa süreli konut kiralamalarda izin belgesi alınmasını zorunlu hale getiren, gerek ev sahipleri gerekse bu konutların kiralanmasına aracılık edenler için yatırımlar öngören kanun, yeni yılla birlikte yürürlüğe girecek. Düzenlemeyle kayıt dışı olarak kiraya verilen evlerin yarattığı vergi kaybının önüne geçilmesi öngörülüyordu. Gerek vergi gerekse kayıt zorunluluğunun getirilmesi ile birlikte konut sahiplerinin kısa süreli kiralamalardan vazgeçip normal kiraya dönmesi beklenirken, yeni uygulamanın yaşanan kiralık konut sorununa da çözüm olması öngörülüyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yaptığı çalışmaya göre, kayıt dışı kiralanan konut sayısı 80 bini buluyor. En çok konaklama Muğla, Antalya ve Denizli’de yapılıyor. Yeni düzenlemeyle günübirlik kiralanan konutlar ticari faaliyete dönüşeceği için konaklama ve gelir vergisine tabi olacak.
100 günden fazla süreli kiralamalar kapsam dışında
1 Ocak’ta yürürlüğe girecek yeni düzenlemeye göre, tek seferde 100 günden fazla süreli yapılan kiralamalar kanun kapsamı dışında olacak. Konutun turizm amaçlı kiralanabilmesi için önce Bakanlıktan izin belgesi alınacak. Kültür ve Turizm Bakanlığınca nitelikleri belirlenen plaket, kiralama yapılan konutun girişine asılacak. Belge ve plaket Bakanlığın belirlediği ücret karşılığında alınacak. Ayrıca evini kiraya vermek isteyen konut sahiplerin tüm komşularından onay alma zorunda olacaklar. Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu uyarınca belgelendirilmiş A grubu seyahat acentaları aracılığıyla da kiralama yapılabilecek. Turizm amaçlı kiralama izin belgesi verilen konutlar hakkında Kimlik Bildirme Kanunu hükümleri uygulanacak. Yüksek nitelikli konutların kiralama faaliyetleri konut işletmesi eliyle de yapılabilecek. Bu durumda izin belgesi konut işletmesini yapan şirket adına düzenlenecek.
1 milyon liraya kadar idari para cezası verilecek
İzin belgesi olmadan turizm amaçlı kiralanan konutları kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir konut için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için 15 gün süre verilecek. Bu süre sonunda izin belgesi almadan turizm amaçlı kiralama yapmaya devam edenlere 500 bin lira idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alması izin bir kez daha 15 günlük zaman tanınacak.
İzinsiz kiralama yapan, elektronik ticaretine ve tanıtımına imkan sağlayan ve Bakanlık tarafından yapılan uyarıya rağmen 24 saat içinde içeriği çıkarmayan Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da tanımlanan aracı hizmet sağlayıcıları hakkında her bir konut için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak. İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetlerine devam edenler ile her defasında 100 günden fazla süreli kira sözleşmesi yapmasına rağmen ilk sözleşme tarihinden itibaren bir yıl içinde aynı konutu 4 defadan fazla kiraya verenler hakkında 1 milyon lira idari para cezası verilecek. Kiralanan konutun konum, nitelik ve fiziksel özelliklerine ilişkin yazı, reklam, afiş, broşür, sosyal medya, web sayfası ve benzeri araçlarla kullanıcıya yanıltıcı şekilde tanıtılması ve konutun sözleşmede belirtilen süreden daha kısa süreyle kullanıcıya tahsis edilmesi hallerinde idari para cezası 100 bin lira olacak.
Turizm amaçlı kiralama yapılan konutun, sözleşmeye uygun olarak kullanıcıya teslim edilmemesi halinde 100 bin, verilen 15 günlük süre içinde alınan ödemenin iadesinin yapılmaması durumunda 200 bin lira idari para cezası uygulanacak.
Geçiş süreci nasıl olacak?
1 Ocak’ta kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte turizm amaçlı kiralama faaliyetinde bulunanlar bir ay içinde izin belgesi almak üzere Bakanlığa başvuracaklar. İzin belgesi düzenlenmesi işlemleri, başvuru tarihinden itibaren 3 ay içinde sonuçlandırılacak. Başvurusu kabul edilmeyenler, faaliyette bulunamayacak ancak bu konutların kullanıcılarının hakları sözleşme süresi sonuna kadar devam edecek.