CANAN SAKARYA
Çevre Şehircilik ve İklim Bakanı Mehmet Özhaseki, bütçe görüşmelerinde Türkiye genelindeki 37 milyon bağımsız bölümün 6 milyonunun risk altında olduğunu, İstanbul’da ise 600 bin konutun acilen dönüştürülmesi gerektiğini belirterek ”Bizim taviz vermeyeceğimiz 4 tane kırmızı çizgimiz var. Bundan sonra Türkiye’nin hiçbir yerinde, hangi belediyeye izin verirse versin, gidip el koyarak asla ve asla fay hatları üzerinde bir yapılaşmaya izin vermeyeceğiz. Zemin sıvılaşması olan yerlerde yine yapılaşma yasağını sıkı bir şekilde takip edeceğiz. Dere yataklarının imara açılması söz konusu değil. Bir de benim önem verdiğim, mimarlık ve mühendislik hizmetlerinde, işçilikte sıfır toleransla devam edeceğiz.” dedi.
Rezerv alan tartışmalarına yanıt
Meclis Genel Kurulu’nda Bakanlığın çalışmalarını anlatan ve gündeme ilişkin milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Özhaseki, son yasal düzenleme sonrası eleştiri konusu olan rezerv alan düzenlemesine ilişkin şunları söyledi: “2012 yılında çıkan ‘rezerv alan” ve “riskli alan” gibi iki tanım hiç değişmedi. Sadece ve sadece son yasada “yeni yerleşim alanı” diye bir tabir vardı, “yeni yerleşim alanı” çıktı. Bunu niye çıkardık? Mahkemeler “yeni yerleşim alanı” denince şehirlerin uzağında boş bir araziyi anladıkları için yürütmeyi durdurma ve oradaki işi tıkama yoluna gidiyorlardı. 11 sene içerisinde tapusu elinde alınıp da sokağa atılan bir adam gördünüz mü? Efendim, Kadıköy’den alınıp da Sultanbeyli’den verileni gördünüz mü? Ama orada rezerv alan ilan etmezsek işleme başlayamıyoruz. Rezerv alan ilan ettiğimiz yerlerde resen işlem yapıp, o güzel konutlarını yapıp yine orada oturana teslim ediyoruz, başkasına vermiyoruz. “
Deprem bölgesinde 430 bin civarında hak sahibi var
Depremin yaşandığı illerde 680 bin hasarlı yapı bulunduğunu, AFAD’ın 376 bin hak sahibi tespit etiğini, 50 bin civarında da ihtilaflı konu bulunduğunu belirten Özhaseki, “Karşımıza ortalama 430 bin civarında hak sahibi çıkıyor. Yıkılan 680 bin civarında ama hak sahipliğinin az olmasının sebebi, kimi apartmanlar tek sahipli, 40 tane dairesi var, devlet 40 tanesini karşılayacak durumda değil; kimisi tapuda ispat edemiyor, ihtilaflı, sıkıntılı ortamlar var” dedi. Bölgede 310 bin civarında konutun yapımının başladığı bilgisini veren Özhaseki, “Şu anda Malatya’da 5.227, Gaziantep’te 10.204, Kahramanmaraş’ta 8.131, Hatay’da 6.416, Osmaniye’de 1.852, Adana’da 1.589, Elâzığ’da 2.255 konutu teslim etmeyi düşünüyoruz” açıklamasını yaptı.