Duygu GÖKSU
Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle eğitim-öğretime verilen aranın ardından deprem bölgesi dışındaki 71 ilde tüm kademelerdeki öğrenciler, ders başı yaptı. Depremden etkilenen ilerden Gaziantep ve Osmaniye’de eğitim öğretime 1 Mart’a kadar verilen ara 13 Mart’a kadar uzatılırken, Adana, Kilis, Diyarbakır ve Şanlıurfa’da merkez ve tüm ilçelerde 1 Mart itibarıyla eğitim ve öğretim başlayacak. Adıyaman, Malatya, Kahramanmaraş ve Hatay’da ise eğitim öğretime verilen ara 27 Mart’a kadar uzatıldı.
Bununla birlikte deprem sürecinin etkilerini ve beklentilerini paylaşan özel okul sahipleri en önemli konunun, devletin hasar gören okul binalarına öncelik vermesi olduğunu vurguladılar. Hatay Defne’de hizmet veren Özel Güneş Koleji’nin Sahibi Yalçın Yeniocak, “Özel okullar eğitime başlamak istese de bazı okullarda depremde hayatını kaybeden öğrenci, öğretmen ve personel sayısı fazla. Evini kaybettiği için Hatay’dan giden birçok öğrenci var. Özel okulların başlattığı ‘Özel okullar misafir öğrencilerini bekliyor’ kampanyası büyük fayda sağlar. Milli Eğitim Bakanlığı da şehit ve gazi kontenjanını yüzde 3’ten yüzde 10’a çıkardı. Hem devlet hem de özel okuldan gidenler başvurabiliyor” dedi.
“Destek yetersiz kalırsa özel okula kayıt oranı çok düşecek”
Öğretmen ve personellerin mağdur olmaması açısından kısa çalışma ödeneğinin önemli ancak tek başına yetersiz kalacağını söyleyen Yeniocak, “Borçlarımızın ertelenmesi, mümkünse silinmesi, binası zarar gören okullara tadilat için destek sağlanması gibi birçok talebimiz var. Devlet destekleri yetersiz kalırsa özel okullara kayıt oranı çok düşecek. Hem psikolojik hem de fiziki açıdan eğitime tekrar dönüşümüz 3 yılı bulabilir” diye konuştu.
Hatay Antakya’da bulunan eğitim kurumu BEK Okulları’nın Sahibi Ali Bolat da, hasar gören özel okulların özellikle tadilatlarında devlet desteği verilmesinin önemini vurgulayarak, “Milli eğitimin standartlarının yeniden sağlanması bizler için çok zor. Yapabiliriz ancak, devlet desteği olmadan başlayamayız. Özel okullara yer gösterilmeli veya var olan binalarımız yeniden eğitime hazır hale getirilmeli. Eğitim devam edebilecek duruma gelirse birçok veli yeniden Hatay’a dönmek istediğini söylüyor. Konteynerde de olsa eğitime devam etmek istiyoruz” dedi.
İzmir de misafir öğrencilere kucak açtı
Ege Bölgesi Özel Okullar Derneği (EBÖOD) Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Açıkbaşlar, “Afet bölgesinden alınan bilgiler ışığında, ilk aşamada bölgenin öncelikli ihtiyaçları olan barınma, ısınma ve hijyen konularında destek olduk. Afet bölgesinden gelen depremzede öğrencilerin eğitimlerinin destekleme süreci için kurumların uygun gördüğü kontenjanlar dahilinde, Türkiye Özel Okullar Derneği’nin öncülüğünde, Ankara Eğitim Platformu’nun dahil olduğu altı STK’nın birliğiyle başlayan ‘Özel okullar misafir öğrencilerini bekliyor’ kampanyasına yedinci STK olarak dahil olduk. Yedi STK, bünyesinde üye olan tüm okullarıyla, depremzede öğrencilere kapılarını ardına kadar açtı” diye konuştu. Açıkbaşlar, ayrıca depremzede öğrencilerin, depremin psikolojik etkisiyle daha kolay baş edebilmeleri için rehber öğretmenler sevk ettiklerini söyledi .