Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, e-Devlet Kapısı’nın 22 hizmetle başlayan yolculuğuna 15’inci yılında 7 bin 651 hizmetle devam ettiğini belirterek, “türkiye. gov.tr, bugün 64 milyon 122 bin 503 kullanıcı sayısına ulaşmıştır” ifadesini kullandı. Uraloğlu, dijital Türkiye’ye geçiş sürecinin önemli araçlarından olan e-Devlet Kapısı’nın Bakanlık uhdesinde TÜRKSAT AŞ tarafından kurulduğunu anımsattı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 18 Aralık 2008’de açılışı gerçekleştirilen e-Devlet Kapısı’nın 15’inci yılını kutladığına işaret eden Uraloğlu, hizmete alındığı günden bu yana bürokraside hizmet anlayışının hızlandırılarak, vatandaşların ihtiyaç duyduğu hizmetlerin yerine getirildiğini bildirdi.
Bakan Uraloğlu, vatandaşların artık devletle olan işlerini uzun kuyruklarda beklemeden yaptığına işaret ederek, şu değerlendirmede bulundu: “e-Devlet Kapısı zamandan tasarruf sağlayarak, vatandaşların yaşam kalitesini ve kamu hizmetlerinden memnuniyetini de artırıyor. Gururla ifade etmek isterim ki devletin kısa yolu ‘türkiye.gov.tr’, bugün 1022 kuruma ait 7 bin 651 işleme ve 64 milyon 122 bin 503 kullanıcı sayısına ulaşmıştır. Yani e-Devlet kullanıcısı olabilecek 15 yaş üstü her 10 kişiden 9’u şu anda dijital Türkiye’nin kapısını açıyor.”
Uraloğlu, her ay yaklaşık 120 milyon giriş yapılan e-Devlet Kapısı ile vatandaşların devletle olan işlerini bilgisayar ya da telefonları üzerinden yapar hale geldiğini belirterek, e-Devlet Kapısı ile sadece basılı belge israfından bu yıl 138 milyon dolar tasarruf sağlandığına işaret etti. Uraloğlu, “e-Devlet kapısı sayesinde 15 yılda sadece basılı belge kullanımından kaynaklanan 587 milyon doların üzeninde tasarruf sağlandı” ifadesini kullandı.
En çok SGK Hizmet Dökümü için kullanılıyor
Uraloğlu, e-Devlet Kapısına bu yıl içerisinde 4 milyar 66 milyon defa girilerek hizmet alındığını, bu kapsamda en çok kullanılan hizmetin ise yüzde 26,41 gibi büyük bir oranla “SGK Tescil ve Hizmet Dökümü/İşyeri Unvan Listesi” olduğunu belirtti. “Gelir İdaresi Başkanlığı Vergi Borcu Sorgulama ve Ödeme” hizmetinin ise yüzde 11,78 ile ikinci sırada yer aldığını söyledi.