Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kars’ta Tarıma Dayalı İhtisas Besi OSB Et Entegre Tesisi ve Kafk as Üniversitesi Akademik Yıl Açılış törenlerine katıldı. Açılışlardan önce Vali ve Belediye Başkan Vekili Ziya Polat’ı makamında ziyaret eden Yumaklı, kentteki çalışmalar hakkında bilgi aldı. Besi OSB’deki açılışta konuşan Bakan Yumaklı, OSB’de hizmet verecek ilk tesisin açılışını yaptıklarını belirtti. Yumaklı, “Tesisle hayvanların etleri Kars markası ile işlenip paketlenip yurdun dört bir yanına gidecek. Kars, artık besi materyali üretim yeri değil, besiciliğin ve işlenmiş et ürünlerinin üretim merkezi olacak. 120 milyon TL yatırım yapılan Kars İkram Et ve Et Entegre Tesisi, bu gibi tesislerin daha çok açılması için bir örnek teşkil edeceğini umuyoruz” ifadelerini kullandı.
Buzağı desteği 2100 liraya kadar çıkabilecek
Yetiştirici merkezi olan Kars’ı üretim planlaması kapsamında daha fazla destekleyeceklerini bildiren Yumaklı, “Hayvancılarımız için buradan önemli müjdelerim olacak. Bu zamana kadar sadece üreme kriterlerini yerine getirenlere buzağı desteği veriyorduk. Artık doğan her buzağı için yetiştiricilerimize destek vereceğiz. Kriterlere uyana ekstra destek vereceğiz. Kars’ta bir yetiştiricimiz doğan her buzağı için 750 lira destek alacak. Doğan buzağı tüm kriterlere uyarsa bu rakam 2 bin 100 liraya kadar çıkabilecek” ifadelerini kullandı. Kars’ın hayvancılığın başkentlerinden biri olduğunu vurgulayan Yumaklı, “Buradan her yıl 70 binden fazla büyükbaş ve 120 binden fazla küçükbaş batı illerimize sevk ediliyor. Bu nedenle bu topraklar, bizim besi materyali ve kurbanlık tedarik merkezimizdir” diye konuştu.
“Bakanlık olarak Kars’ımıza son 21 yılda yaklaşık 12 milyar lira tarım, orman, su alanında destek verdik ve yatırım yaptık. Hayvancılığa verdiğimiz destek ve yatırımlarla son 21 yılda büyükbaş hayvan sayımız yüzde 150 artışla 621 bin başa çıktı. Küçükbaş hayvan varlığımız da yüzde 65 artışla 645 bin başa yükseldi. Kars’ın tarımsal hasıla değeri 9 kat artışla 3,5 milyar liraya çıktı. Tabii bu rakam Kars’ın potansiyelini yansıtmıyor. Kars’ın topraklarında üretilen balın, kaşar peynirinin, kaymağının, gravyer peynirinin, etinin yine bu topraklarda işlenerek markalaşıp, dünyaya pazarlanması en önemli düşüncemiz.”
Kars’ın gelecek dönemde daha planlı, verimli ve ekonomik üretim yapması için var güçleriyle çalışmaya devam edeceklerini kaydeden Yumaklı, bu kapsamda planlı üretim, suya göre tarım ve sözleşmeli tarım ile Kars’ın tarımsal üretim desenini yeniden ele alacaklarını söyledi.