ANKARA(EKONOMİ) – Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Çayırhan Termik Santrali ve maden sahalarının özelleştirilmesine karşı işçilerin eylemleri sürüyor. Türkiye Maden İşçileri Sendikası’nda örgütlü 500 işçi özelleştirmeye karşı çıkarken, kendilerini madene kapatarak eylem başlattılar.
İşçilere destek vermek amacıyla maden sahasına gelen Türkiye Maden İşçileri Sendikası Başkanı Nurettin Akçul, özelleştirmenin gündeme gelmesinden bu yana ilgililerle görüştüklerini ancak bugüne kadar olumlu bir dönüş alamadıklarını söyledi.
İhale şartnamesinde madencilerin kazanılmış haklarına yönelik herhangi bir hüküm bulunmadığına dikkat çeken Akçul, “İçeriğini tam olarak bilemiyoruz. Ancak özelleştirmenin hem madencinin hem de bölge halkının çıkarlarına zarar vereceği aşikardır. Yarın bu satış sonrası; maliyetleri düşürmek için işçi haklarını göz ardı edebilirler. İşçileri işten çıkarabilirler, mevcut işçi sayısını azaltabilirler, yani emekçinin emeğini yok sayabilirler” dedi.
Bu durumun çalışanların iş güvencesini ortadan kaldırırken, yerel ekonomiyi de tehdit edeceğine değinen Nurettin Akçul, “Yani bu sadece madencinin emekçinin sorunu değil, Çayırhan’ın, Nallıhan’ın, Beypazarı’nın Ankara’nın sorunudur, Türkiye’nin sorunudur” diye konuştu.
Mevcut ekonomik koşullarda işsiz kalma tehlikesi yaşayan madencilerin seslerini duyurmak için kendilerini madene kapattığını ifade eden Akçul, “Geldiğimiz nokta maalesef iç açıcı değil. Haftalardır bu konuyla ilgili tek bir umut ışığı göremeyen işçiler artık yer altından seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Bizler de sendika olarak sonuna kadar mücadele edeceğiz. Özelleştirme İdaresi’nin işgüzarlığı, emekçi kardeşlerimizi belirsizliğe terk etmekte, haklarımızı ve geleceğimizi hiçe saymaktadır” ifadelerini kullandı.
Özelleştirme kararlarının kamu yararını gözetmeden alınamayacağını belirten Nurettin Akçul, “Bizleri ve kamu yararını yok sayarak alınan bu karar, çok geç olmadan geri çekilmelidir. Maden işçilerini işsiz, evsiz, aşsız bırakacak Çayırhan özelleştirmesi durduruluncaya kadar mücadelemiz devam edecek. İşçinin ekmeğini, emeğini ve alın terini kimseye teslim etmeyeceğiz” dedi.
Maliye “gelecek vaat eden yatırım fırsatı” sözleriyle satışa çıkardı
Hazine ve Maliye Bakanlığı Eylül ayında yayınladığı bir ilan ile 620 MWe kapasiteli Çayırhan TES ve Maden Sahalarını, “Enerji arz güvenliğine katkı sağlayan termik enerji sektörüne yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için gelecek vaat eden bir yatırım fırsatı sunmaktadır” sözleriyle özelleştirmeye açmıştı. İlana göre ihalede son teklif verme tarihi 4 Aralık ve isteklilerden 150 milyon lira geçici teminat alınacak. Devir tarihi itibarıyla Çayırhan TES ve maden sahalarının EÜAŞ nezdinden tutulan bilançosundaki kasa, banka, borç ve alacak hesaplarındaki hak ve yükümlülükler EÜAŞ’a ait olup devre konu olmayacak.