Açıklamada “Tüm dünya bir aydır İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarında giderek artan can kaybını ve parçalanan hayatları şok ve dehşetle izliyor” denildi. Ortak açıklamaya imza atan kuruluşlar her iki taraftaki can kayıplarını “dehşet verici” diye tanımlarken, Hamas’ın 7 Ekim’de aldığı esirleri derhal, koşulsuz serbest bırakmasını talep etti. STK başkanları bütün taraflara, hastaneler ve okullar gibi sivil altyapının korunması ve Gazze’ye yardım yapılmasına izin verilmesi de dahil olmak üzere “uluslararası insani ve insan hakları hukuku kapsamındaki yükümlülüklere” saygı duymaları çağrısında bulundu. Açıklamada, Gazze halkının temel mal ve hizmetlerden mahrum bırakılmasının yanı sıra “evlerinde, barınaklarında, hastanelerinde ve ibadethanelerinde bombalanmasının” kabul edilemez olduğu ifade edilerek “7 Ekim’den bu yana aralarında 89 UNRWA çalışanının da bulunduğu çok sayıda yardım çalışanı öldürüldü; bu, bugüne kadar tek bir çatışmada kaydedilen en yüksek Birleşmiş Milletler ölüm sayısı” denildi.
Can kaybı 10 bini aştı
İsrail ordusu Gazze kent merkezini kuşattığını duyururken, Filistinli haber ajansı WAFA da İsrail’in “daha önce benzeri görülmemiş bombardıman” uyguladığını bildirdi. Telekomünikasyon şirketi Paltel ise bölgede iletişim ve internet hizmetlerinin bir kez daha kesildiğini açıkladı. CNN’e konuşan İsrail ordusu sözcüsü Yarbay Jonathan Conricus, sivillerin güvenli şekilde güneye geçmelerine imkan sağlamak için Gazze’nin kuzeyine düzenlenen bombardımana üst üste iki gün birkaç saat boyunca ara verildiğini belirtti. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı can kaybının 10 bini aştığını duyurdu. Son 24 saatte 200’den fazla kişinin öldürüldüğü aktarılıyor.
BLINKEN: TÜM BAŞLIKLARDA ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
Hamas’ın elindeki tüm rehineler serbest bırakılana kadar ateşkes yapmayı reddeden İsrail’e karşı sivil kayıplara ilişkin baskı artarken, bölgedeki ziyaretini sürdüren ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken çatışmaların tırmanmasını önlemeyi hedefliyor. Dün Ankara’ya gelerek Dışişleri Bakanı Hakan Fidan görüşen Blinken İsrailliler ve Filistinliler için kalıcı ve sürdürülebilir barış şartlarının oluşturulması amacıyla bölge ülkeleriyle çok önemli görüşmeler yaptıklarını belirterek, “Bu konuda çalışmaya devam ediyoruz, bu krizi çözmeye çalışırken sonrasını da düşünüyoruz ve bu konuda önümüzde daha iyi bir yol olması için çabalıyoruz” dedi. Bakan Fidan ile görüşmesinin ardından Esenboğa Havalimanı’nda ABD’li basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Blinken, Gazze’den sivillerin çıkarılması konusunda farklı bölge ülkelerini ziyaret ettiğini, önemli adımlar attıklarını, görüşmeler gerçekleştirdiklerini ve ülkelerde her birinin etkilerini kullanarak çatışmanın bölgeye yayılmaması için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. Yaptığı bölge ziyaretinin başarılı olup olmadığına ilişkin soruya yanıt olarak Blinken, “Tüm başlıklarda çalışmalar devam ediyor” dedi. Savaşın bölgeye yayılmasını engellemenin kritik öneme sahip olduğunu ve bölge ülkelerinin de bu amaç için büyük çaba gösterdiğini belirten Blinken, “İsrailliler ve Filistinliler için kalıcı ve sürdürülebilir bir barış için şartların oluşturulması için bölge ülkeleriyle çok önemli görüşmeler yaptık. Bu konuda çalışmaya devam ediyoruz, bu krizi çözmeye çalışırken sonrasını da düşünüyoruz ve bu konuda önümüzde daha iyi bir yol olması için çabalıyoruz” dedi. Özellikle insani yardım erişimiyle ilgili ayrıntılar üzerinde çalıştıklarını ve bu yardımları önemli ölçüde artırdıklarını kaydeden Blinken, çatışmalara insani ara verilmesinin uygulanabilirliği konusunu İsraillilerle görüştüklerini ifade etti. Blinken, kritik noktalardan birinin de “rehineler konusunda ilerleme kaydedilmesi” olduğunu belirterek, “Bu bizim yoğun olarak odaklandığımız bir konu” dedi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da Gazze’de “acilen” tam ateşkes ilan edilmesi gerektiğini vurguladı.
Ortadoğu politikası Biden’ı anketlerde zorluyor
Biden’ın ABD başkanlık seçimlerine bir yıl kala Ortadoğu politikası nedeniyle Arapların ve Müslümanların desteğini kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğu ve bunun, değişken eyaletlerde Cumhuriyetçilerin tercih edilmesi anlamına gelebileceği belirtiliyor. New York Times/Siena College ortaklığında yapılan anket, eski başkan Donald Trump’ın yarışı önde götürdüğünü ortaya koydu. New York Times’ın 22 Ekim-3 Kasım’da 3 bin 662 katılımcıyla yaptığı ankete göre Trump, kritik önemdeki 6 “salıncak eyaletin” 5’inde Biden’ın önünde yer alıyor. Bu eyaletlerden Nevada’da Trump’ın 11 puanlık üstünlüğü bulunurken, Georgia, Arizona, Michigan ve Pensilvanya eyaletlerinde fark Trump lehine 4 ila 6 puan aralığında. Biden’ın önde olduğu tek salıncak eyaletse 2 puanlık farkla Wisconsin. Salıncak eyalet kavramı, Amerikan siyasetinde geleneksel olarak bir partiye yakın olmayan, her seçimde oy tercihi değişebilen eyaletler için kullanılıyor ve Beyaz Saray’a giden yol bu eyaletleri kazanmaktan geçiyor. Ankete göre ABD’li seçmenlerin üçte ikisi Biden başkanlığında ülkenin yanlış yöne ilerlediğini düşünürken, katılımcıların çoğunluğu Biden’ın politikalarının kişisel olarak onlara zarar verdiğini söyledi. Katılımcıların yüzde 71’i, 81 yaşındaki Joe Biden’ın etkili bir başkanlık için çok yaşlı olduğunu belirtirken, 77 yaşındaki Trump’ın başkanlık için yaşlı olduğunu düşünenlerin oranıysa yüzde 39’da kaldı.