ANKARA / EKONOMİ
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın bütçe görüşmeleri Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nda başladı. Bakanlığın bütçe görüşmelerinde muhalefet milletvekilleri Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ı sunumundan önce protesto ettiler. Milletvekilleri sıralarında hayatını kaybeden çocuk ve kadınların resimlerine yer veren muhalefet milletvekilleri, öldürülen bazı kadınların isimlerinin yazılı olduğu pankart açtılar.
Protestoların ardından sunumuna başlayan Bakan Göktaş, 81 il, 922 ilçede kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı, bağımlılık gibi tehditleri bütüncül bir yaklaşımla ele alacakları sosyal risk haritaları oluşturduklarını belirterek, başlattıkları diğer bir çalışmanın ise vatandaşlara daha etkin ve erişilebilir hizmet sunmayı amaçladıkları Aile Rehberi Sistemi olduğunu söyledi.
2025 yılı bütçesinden sadece Kadının Güçlenmesi Programına ayırdıkları miktarın yaklaşık 6 milyar lira olduğunu belirten Bakan Göktaş, “Evde bakım ücreti, SED ödemeleri, doğum yardımları, eşi vefat eden, engelli ve 65 yaş üstü kadınlara verilen destekler, ADEM ve SODAM projeleri ve genel sağlık sigortası primleriyle birlikte 2025 yılında kadınlar için bütçemizde ayrılan toplam tutar 206 milyar 19 milyon 243 bin liradır. Bu anlamda, aslında Bakanlığımız bütçesinin yüzde 50,6’sını, yani yarısından fazlasını, kadınlar için ayırdık“ diye konuştu.
Kadın istihdamının ve girişimciliğinin artırılmasına yönelik çalışmalar hakkında da bilgi veren Göktaş, kamuda çalışan kadın oranının yüzde 42,7’ye ulaştığını, kadınların iş gücüne katılım oranının yüzde 37,4’e; kadın istihdam oranının ise yüzde 32,5’e yükseldiğini belirterek, 12. Kalkınma Planıyla, 2028 yılı sonuna kadar kadının iş gücüne katılma oranını yüzde 40,1’e, istihdam oranını ise yüzde 36,2’ye yükseltmeyi hedeflediklerini belirtti.
“Tek bir vaka bile çok fazladır”
Kadına yönelik şiddeti, topyekun mücadele edilmesi gereken hayati bir mesele olarak gördüklerini ve siyaset üstü yaklaştıklarını belirten Göktaş, “Bizim için tek bir vaka bile çok fazladır. Bakanlık olarak, kadının temel haklarını ihlal eden ve toplum huzurunu tehdit eden şiddet karşısındaki net tavrımızdan asla taviz vermedik. 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ile bu konuda dünyada eşi benzeri az bulunan hukuki bir düzenlemeye sahip olduğumuzu vurgulamak isterim. Bu güçlü Kanunumuzun, etkin bir şekilde uygulanmasının en yakın takipçisiyiz “ dedi.
Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Kurulu’nu daha işlevsel şekilde yeniden yapılandırdıklarını belirten Göktaş, ihdas ettikleri Veri ve İstatistik Komitesi kararı ile resmi verilerin üretimi, paylaşımı ve Resmi İstatistik Programına eklenmesi için bir çalışma başlattıklarını söyledi.