Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yerli ve yabancı basın kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldiği toplantıda geçtiğimiz yıl atılan siyasi ve ekonomik adımları özetlerken, bu yıl için Suriye meselesi başta olmak üzere hangi planlar üzerinde yoğunlaşılacağını paylaştı.
2024’ün bölgesel ve küresel anlamda fevkalade gelişmelere sahne olduğunu söyleyen Fidan, “Bölgemizin güç dengemizi yeniden şekillendirebilecek nitelikte jeopolitik kırılmalara sahne oldu. Küresel anlamda da sıcak çatışmaların ve büyük güç rekabetinin damga vurduğu bir yıl yaşadık” diye konuştu.
Bölgenin savaşlardan ve çatışmalardan yorulduğunu vurgulayan Fidan, kalıcı barış, dayanışma ve iş birliğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunu ifade etti. Komşu ülkelerle olan güçlü ortaklıklara dikkat çeken Fidan, “İçinde bulunduğumuz konjonktürde Türkiye’nin atıl ve reaksiyoner bir dış politika izleme seçeneği yok. Bu nedenle güçlü dış politika araçlarımızla desteklenen dış politikamızı uzak görüşlü ve ön alıcı bir diplomasi aklıyla yürütmeye devam ediyoruz” şeklinde konuştu. Fidan ayrıca Türkiye’nin enerji, ulaştırma, ticaret gibi koridorların merkezinde yer aldığını hatırlatarak bunları ileri seviyelere taşımak için gayret ettiklerini aktardı.
Önceliklerin başında Suriye’nin terörden arındırılması geliyor
2024’ü özel kılan gelişmelerden birinin Suriye’deki 61 yıllık rejim değişikliği olduğunu vurgulayan Fidan, “2011’den bu yana stratejik sabırla sürdürdüğümüz Suriye politikasıyla tüm saldırılara, provokasyonlara ve engellemelere rağmen hakkı, adaleti ve insanlığı savunduk. Bugün tarihin doğru tarafında yer almanın haklı gururunu yaşıyoruz” görüşünü dile getirdi. Bakan Fidan, Türkiye’nin dış politikasında ana eksenin barış, iş birliği, dayanışma ve refah olduğunun altını çizerek Türkiye’nin hiçbir ülkenin toprağında gözü olmadığı gibi herhangi bir gizli gündeminin de bulunmadığını kaydetti.
“Suriye konusunda hikayemiz yeni başlıyor” diyen Bakan Fidan, rejimin devrilmesinden sonra bir hafta içinde açılan Türkiye’nin büyükelçiliği ve sahada aktif çaba gösteren kurumlarının Suriye’nin yeniden imar ve kalkınma çabalarına hızlı şekilde destek olmaya başladığını söyledi.
Bakan Fidan, gelecek dönemde de Suriye’deki geçiş sürecinin ülkenin toprak bütünlüğü ve birliğinin muhafazası temelinde kapsamlı bir anlayışla tamamlanması temennisinde bulundu. Suriye sahasının terörden arındırılmasının 2025’te temel önceliklerinden biri olacağını belirten Fidan, “Bugün geldiğimiz noktada bölücü örgüt ve Suriye’deki uzantıları için artık yolun sonu görünmekte. Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Eski düzen devam etmeyecek. Suriye’deki yeni düzende artık hiç kimsenin ‘ama’lı, ‘fakat’lı ifadeler kullanma lüksü yoktur” ifadelerini kullandı.
■ “Gazze’ye en fazla yardım gönderen ülkeyiz”
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İsrail’in Filistin saldırıları hakkında, “Türkiye savaşın ilk gününden bu yana İsrail’in yaptıklarını dünya çapında gözler önüne sererek, Filistinlilerin yaşadığı mezalime son vermeyi hedeflemiştir. Gazze’ye en fazla yardım gönderen ülkeyiz. Bugüne kadar 88 bin tonu aşkın insani yardım malzemesini Gazze’ye gönderdik” dedi.
Türkiye’nin Gazze’de kalıcı ateşkes için çabalarını devam ettirdiğini vurgulayan Fidan, İsrail’in uluslararası hukuk önünde hesap vermesi yönünde uluslararası mekanizmaların işletilmesi için gerekli adımları attıklarını yineledi.