PHILIP MORRIS
Philip Morris International, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, 6 Şubat Pazartesi günü Kahramanmaraş merkezli olarak gerçekleşen ve 11 ilde büyük hasara yol açan deprem felaketinin ardından, afet bölgesindeki acil ve orta vadeli ihtiyaçlara destek olmak için şu aşamada 2 milyon dolar değerinde bağış fonu oluşturduğunu duyurdu. Ayrıca, dünya genelinde 180 ülkede faaliyet gösteren Philip Morris International’ın gönüllü çalışanları tarafından başlatılan kampanya dahilinde bugüne dek oluşturulan destek fonuyla, ilk günden itibaren gıda ve hijyen malzemelerinin bölgeye tedariği sağlandı. Bunun yanı sıra bölgedeki depremzedelerin barınması için konteynerler ve 350 tekerlekli sandalye temin ediliyor.
ŞİŞECAM
Kamu kurumlarının koordinasyonu ile teknik ve insani yardımları içeren 45 TIR’ı bölgeye ulaştıran Şişecam’ın Gönüllü Acil Vaka Ekibi- SAVE, çalışmaya devam ediyor. Yaptığı 25 Milyon TL’yi aşan ayni yardımların yanı sıra Şişecam, bölgede uzun vadede kalıcı çözümler üretmek üzere de gerekli aksiyonları almaya yönelik çalışmalarını sürdürdüğünü açıkladı. Depremin birinci gününden itibaren hayata geçirdiği destekler kapsamında bölgeye yaşam konteyneri, jeneratör, çadır, soba, kışlık kıyafet ve ayakkabı, teknik ve insani yardımları içeren 45 tır ulaştıran Şişecam, ihtiyaç sahipleri için ayrıca 26 tır su, 4 tır süt, 3 tır ekmek ve 1 tır cam biberonu dağıtılmak üzere ilgili birimlere teslim ettiğini bildirdi.
BDM’DEN KONTEYNER KAMPANYASI
Depremin ardından ilk harekete geçen markaların çatı örgütü Birleşmiş Markalar Derneği (BMD), önceki gün üyelerine gönderdiği bir mesaj ile deprem bölgesi için konteyner kampanyası başlattı. Bünyesinde 197 üyeye ait 477 markayı barındıran BMD Başkanı Öncel, 500- bin 500 arasında konteyner bağışının toplanmasının hedeflendiğini kaydetti. Bölgede mağazası olsun ya da olmasın BMD üyeleri, depremin ilk gününden bu yana bireysel olarak bölgeye önemli desteklerde bulundu ve bulunmaya da devam ediyor. Kahramanmaraş başta olmak üzere Hatay ve Adıyaman’da durumun daha vahim olduğunu ve kimsenin mağazacılık faaliyetine bakacak durumu olmadığını vurgulayan Öncel, “Herkes hayatların kurtulması için çaba gösteriyor. Bunun yanı sıra yardım toplama, kazanların kaynaması ve barınma bundan sonraki en önemli ihtiyaç. Nereye nasıl destek veririz diye çalışmalarımız sürüyor. Firmaların bireysel yardımları zaten çok çok fazla. Bize de artık göndermeyin daha öncelikli ihtiyaçlara yönelin gibi mesajlar geliyor” şeklinde konuştu. Beklenti 500-1.500 konteyner Bu nedenle geçici barınma alanı için çalışma başlattıklarını anlatan Sinan Öncel, “Duyuru yaptık. Onların taahhütlerini toplayıp konteyner firmalarına iletip içinde banyosu tuvaleti ve iki ünitesi olan konteynerler siparişini verip bunu da AFAD’ın ihtiyaç duyulan bölgede konumlandırmasını sağlamak istiyoruz. Çok fazla talep var ve üreticiler de sıkışmış durumda. BMD olarak ne zaman, nereye, ne talep varsa ürettirdikçe gönderip, gönderdiğimiz yerlerde de ihtiyaçları takip edeceğiz. Öncelik kendi vatandaşlarımızın. Rakamımızın ne olacağını bilemiyoruz ama 500 ile bin 500 arasında bir rakama ulaşacağımızı tahmin ediyoruz” ifadelerini kullandı. Hali hazırda konteynerda KDV oranı yüzde 18 seviyesinde. Bu zor zamanda KDV’nin yüzde 1’e indirilmesinin önemine de dikkat çeken Öncel, “Bu konuda başvuruda bulunduk. İlgileneceklerini söylediler. Konteyner üreticilerinin fiyatları düşürmesi için kurumlar vergisi istisnası da sağlanabilir üreticilere. Konteynerler oluşturulduktan sonra sosyal alanlar konularında da ilgileneceğiz. Bu 2-3 yıl devam edecek projeler” şeklinde konuştu.
İnsanlar topraklarından koparılmamalı
Depremin vurduğu bölgelerde 10 AVM’nin kapalı olduğunu, caddelerin durumunun ise ortada olduğunu kaydeden BMD Başkanı Öncel, depremin daha az hissedildiği Adana gibi illerde mağazaların kısmı olarak açık olduğunu anlattı. Üretim tesislerinde ise çok büyük hasarların olmadığına yönelik bilgiler aldıklarını kaydeden Öncel, “Bölge insanlarının barınma ihtiyacını hemen karşılayıp üretimin yeniden devam etmesi lazım. O insanların topraklardan koparılmaması gerekiyor. Bu nedenle barınma alanlarının belli standartları barındırması çok önemli” dedi.
ASO’NUN KONTEYNERLERİ YOLA ÇIKTI
Ankara Sanayi Odası (ASO) 2. ve 3. Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan bir firmanın ürettiği konteynerleri taşıyan 32 TIR, Oda tarafından Hatay’da kurulacak “yaşam merkezi”ne ulaştırılmak üzere hareket etti. ASO Başkanı Seyit Ardıç, depremin olduğu ilk günden itibaren halkın acil olarak gıda, battaniye yardımı yapacağını düşündüklerini belirterek, “Biz de ‘kalıcı konteyner ve yaşam merkezini süratle kurmalıyız.’ dedik. Aynı gün Yönetim Kurulumuz ve komite başkanlarımızı topladık, karar aldık. Depremin olduğu ilk gün konteyner siparişi verdik. Önce 150 konteyner ile yola çıktık, daha sonra gelen yardımları görünce 300 konteynere yükselttik” dedi. Ardıç, Hatay’da bir bölge belirlediklerini anlatarak, söz konusu bölgede, tüm altyapısı ASO tarafından yapılmak üzere, yaşam merkezi kurma çalışmalarının sürdürüldüğünü dile getirdi. Ardıç, şunları kaydetti, “32 TIR’ımız yola çıkıyor. TIR’ların taşıdığı konteynerler de 2 tane yatak odası, 4 kişilik ranza, mutfak, tuvalet, duş var. Konteynerlerin içine mutfak seti koyduk. İlk etapta depremzedeler için gıda malzemelerini dolaplarına yerleştirdik. Yaptığımız yaşam merkezinin içinde ayrıca, çocuk oyun alanları, bilgisayar merkezi, internet ağı olacak. Bir tane revir koyduk. Çocuk rehabilitasyon merkezi koyduk, bu merkezi 1 hafta içinde teslim edeceğiz.”
CENGİZ HOLDİNG’İN YARDIMLARI 3 MİLYAR TL’YE ULAŞTI
Kahramanmaraş depreminin ardından depremzedelere ve afet bölgesine yardım toplamak için düzenlenen “Türkiye Tek Yürek” programında Cengiz Holding 2,5 milyar liralık yeni destek açıkladı. Bu yeni destekle Cengiz Holding’in deprem bölgesi için yaptığı nakdi bağış miktarı 3 milyar liraya çıktı. Kahramanmaraş’ta 9 saat arayla yaşanan ve 10 kenti etkileyen deprem için bir araya gelen televizyon kanalları, ortak yayında depremzedeler ve afet bölgesi için destek topladı. Depremin ilk gününden itibaren grup şirketleri ile iştiraklerindeki arama kurtarma ekipleri ve iş makinelerini bölgeye sevk eden Cengiz Holding, depremzedeler için 2,5 milyar liralık destek açıkladı. Daha önce 400 milyon lirası AFAD’a, 100 milyon lirası AHBAP’a olmak üzere 500 milyon liralık nakdi yardımda bulunan Cengiz Holding’in depremzedeler için desteği, 3 milyar liraya ulaştı. “Türkiye Tek Yürek” programına katılan Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, şunları söyledi: “6 Şubat sabahı ülkemizde meydana gelen depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Tüm yaralılarımızın yakınlarına Allah sabırlar versin. Depremin yaşandığı pazartesi gününden bu yana Cengiz Holding olarak uzman ekiplerimiz ve iş makinelerimizle birlikte 1.134 kişiyle deprem bölgelerindeyiz. Depremin ilk gününde 500 milyon liralık nakdi yardımda bulunduk. Buna ilave olarak 2,5 milyar lira daha destekte bulunarak toplamda 3 milyar liraya ulaşmayı taahhüt ediyorum. İş dünyamız ve devletimizle birlikte bu felaketin altından hep birlikte kalkacağız. Bugün, milletimizin ve devletimizin yanında olma günüdür. Allah bu ülkeye bir daha böyle bir acı yaşatmasın.”
ATO, 100’ÜNCÜ YILINDA DEPREMZEDELERE 100 KONUT İNŞA EDECEK
Ankara Ticaret Odası (ATO), 100’üncü yıl kutlamalarını iptal ederek, kaynaklarını depremzedelerin kalıcı konut ihtiyacının giderilmesi için kullanacak. Bu sene kuruluşunun 100’üncü yılı olan ATO, ilk etapta 100 milyon liralık kaynakla deprem bölgesinde 100 kalıcı konut inşa edilecek.
Bu yıl kuruluşunun 100’üncü yıla olan ATO, bu yüzden hazırladığı kutlama programlarını iptal ederek, kaynaklarını depremzedelerin kalıcı konut ihtiyacının giderilmesi için kullanma kararı aldı. Buna göre ilk etapta 100 milyon liralık kaynakla deprem bölgesinde 100 kalıcı konut inşa edilecek. Yazılı açıklama yapan ATO Başkanı Gürsel Baran, bu topraklarda yaşayan milletin Milli Mücadelede dimdik ayakta durup bulundukları şehirlere gazilik, kahramanlık unvanını kazandırdıklarına dikkat çekti.
Cumhuriyetin ve ATO’nun 100’üncü yılını kutlamak üzere bir program yapma niyetinde olduklarını kaydeden Baran, “Bu programı iptal ederek kaynaklarımızı ve enerjimizi, üyelerimizin destekleriyle birleştirerek depremzede vatandaşlarımızın konut ihtiyacı için harcayacağız. 100 milyonun üzerinde bir bütçe ayırarak ilk etapta 100 kalıcı konut inşa edeceğiz” dedi.
Bu felaketten hep birlikte ayağa kalkılacağını söyleyen Baran, “Bir tuğla da biz koyup, deprem bölgemizde ATO 100’üncü Yıl Evleri inşa edeceğiz. Onlara yeni meskenlerin inşa edilmesi gerekiyor. Bu ölçüde büyük bir afet aynı zamanda toplumsal bir travma oluşturuyor. Bu travmanın iyileşmesi için de yaşamın bir an önce normal koşullara dönmesi ve bölgenin yeniden kalkınmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı. Baran’ın verdiği bilgilere göre ATO yakın zaman diliminde mutfak, tuvalet ve duş ile çocuk oyun alanlarının yer aldığı mobil yemek hizmetinin de sunulacağı “prefabrik yaşam köyü” faaliyete geçirecek.
Hâlen günlük 20 bin kişiye sıcak yemek servisi bulunan mutfaklar hizmete devam ediyor. Ayrıca Malatya’ya içinde ısınma, aydınlanma gereçleri ile jeneratörlerin, ranza yatakların yer aldığı 1.750 metrekarelik çadır ve Hatay Expo Alanı’nda 500 metrekarelik çadır ile AFAD ve diğer ekiplere destek sağlanıyor. Bölgeye şu ana kadar 18 TIR ihtiyaç malzemesi sevk edilirken, Hatay ve Samandağ’da da mobil tuvalet kurulumu yapıldı.