Deprem özel gündemiyle toplanan Millet İttifakı afet bölgelerinde yabancılara ev, arsa ve arazi satışının yasaklanması uyarısında bulundu. Millet İttifakı, bölgenin yeniden imarında Hatay başta olmak üzere demografik ve sosyal yapının korunmasının büyük önem taşıdığı bu konunun takipçisi olacağını bildirdi. Depremin etkilerinin ortadan kaldırılmasına dair kısa, orta ve uzun vadede yapılacak işler ve buna dair ortak çalışmalar için bir komisyon kurulacağı kaydedildi. Millet İttifakı 2 Mart Perşembe günü cumhurbaşkanı adaylığı gündemiyle toplanacak.
Saadet ev sahipliğinde…
Cumartesi günü Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde deprem özel gündemiyle bir araya gelen CHP, İYİ Parti, Demokrat Parti, DEVA Partisi ile Gelecek Partisi temsilcileri, Türkiye’nin deprem ülkesi olmasına rağmen gerekli hazırlıkların yapılmadığı belirtilerek, AFAD’ın kurumsal kapasitesinin zayıflatılması, liyakatten yoksun insanlara üst düzey kadrolarda sorumluluk verilmesi, depreme dayanıksız binalara hiçbir rapor istenmeden imar affı çıkarılması ve inşaat sektöründe yolsuzluklara kapı aralayan ölçüsüz rant hırsının ölümcül bir faturanın ortaya çıkmasına neden olduğunu kaydetti.
Uzaktan eğitimden vazgeçilsin
Üniversitelerde uzaktan eğitime geçilmesi kararının da ele alındığı Millet İttifakı toplantısında, bu karardan derhal geri dönülmesi gerektiği belirtilerek şu ifadeler kullanıldı: Gençlerimizi nitelikli eğitim hakkından mahrum edecek hiçbir çözüm gerçek bir çözüm değildir. Depremzede vatandaşlarımızın barınma ihtiyacı için turizm sektörünün kapasitesinin ve büyükşehirlerdeki boş konutların kullanılması ve bu yönde derhal çalışmaların başlaması gerekmektedir.
Sistem eleştirisi
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin eleştirildiği açıklamada, “Ülkemizin her kurumunda yaşanan özerklik, liyakat ve şeffaflık kaybı afet yönetimini ve depreme müdahale sürecini de doğrudan etkilemiştir. Hiçbir bürokratın inisiyatif alamadığı, her konuda talimatın bir kişiden beklendiği Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi yüzünden acılar ve zayiat katlanarak artmıştır. Afet süreci ne yazık ki iyi yönetilememiş, arama-kurtarma çalışmalarında geç ve yetersiz kalınmıştır. Başlangıçtan itibaren, temel ihtiyaçların temininin ve yardım faaliyetlerinin doğru koordine edilemediği, bunların sonucunda felaketin etkisinin vahim boyutlara ulaştığı acı bir gerçek olarak görülmektedir” ifadelerine yer verildi.
Belediyeler ve STK’lar arasında ayrım yapıldı
Millet İttifakı açıklamasında “Ne yazık ki, belediyeler ve STK’lar arasında ayrım yapılmış, bunların sürece dahil edilmeleri hususunda geç kalınmıştır” denilirken tek bir merkezden alınan kararların çalışmaları yavaşlattığı kaydedildi. Açıklamada, iktidar tarafından barınma, seyyar tuvalet ve hijyen konusunda yeterli adımların halen atılamadığı, bölgede salgın hastalık riskine karşı gerekli tedbirlerin alınmadığı, deprem sonrası yaşanan iç göçle ilgili herhangi bir planlama ve yönlendirme yapıldığı da kaydedildi.