Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkan Yardımcısı Ali İhsan Güngör, bu yılın 50’nin üzerinde şirketin halka arzıyla tamamlanmasını öngördüklerini dile getirerek böylece şirketlerin piyasadan 2.5-3 milyar dolar fon sağlamış olacaklarını söyledi.
Türkiye Yatırımcı İlişkileri Derneği’nin (TÜYİD) düzenlediği Yatırımcı İlişkileri Zirvesi dün gerçekleştirildi. Zirve konuşan Güngör, “Bildiğimiz üzere geçtiğimiz dönemde bankacılık sektörü ağırlıklı bir finansman yapısı vardı ülkemizde. Ancak son dönemde bankacılık sektöründeki kredi genişlemesinin daralmasıyla beraber sermaye piyasalarının önemi daha belirgin şekilde ortaya çıktı.” diyen Güngör, “2022 yılında 40 şirketin halka arzı ile yaklaşık 1 milyar dolarlık bir kaynak temin edildi. 2023 yılının sonuna kadar da 50’nin üzerinde şirketin halka arz olacağını öngörüyoruz. Bu şirketler de piyasadan yaklaşık 2,5-3 milyar dolar kadar bir fon sağlamış olacak” diye konuştu.
Borçlanma araçları piyasasının da halka arz dışında şirketlerin borçlanma aracı ihraçlarının da bu yıl hız kazandığını söyleyerek 600 milyar lira borçlanma aracı ihraç edildiğini dile getirdi.
Zirve kapsamında düzenlenen CEO panelinde ise Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, Borsa İstanbul’da bireysel yatırımcı sayısının 8.5 milyona ulaştığını bu rakamın yarısının ise son 9 ayda geldiğini belirterek yeni yatırımcıların da halka arzlara ilgisinin yüksek olduğunu söyledi. Sermaye piyasalarında yatırım yapan kişilerin finansal okuryazarlığa sahip olması gerektiğini kaydeden Baştuğ, bireysel yatırımcı sayısındaki son artışları sağlıklı bulmadığını ve yeni yatırımcıların kalıcı ve istikrarlı bir yatırımcı profili çizmediğini düşündüğünü ifade ederek, “Ben çok bilinçli yatırımcı oldukları kanaatinde değilim. Türkiye’deki bu trendin ileride problem yaratma ihtimalini görüyorum” dedi.
Nasıl getireceklerinin yolunu buldular
Recep Baştuğ, “Yabancı yatırımcının ilgisi alakası uzun süredir var. Uzun süredir ellerindeki parayı Türkiye’ye nasıl getirecekler bunu sorguluyorlardı. Şu an onun cevabını buldular diye düşünüyorum. 2024 ve bundan sonrası bence ciddi şekilde yabancı yatırımcının Türkiye’ye gireceği dönem olacak. Bence çıkanlar geri gelecekler” diye konuştu. Aynı panelde Ünlü & Co Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Ünlü, “2005-2020 yılları arasında iniş çıkışlarla beraber yüzde 60’ın üzerinde seyreden yabancı payı, şu an itibarıyla yüzde 32-33 seviyesinde. Biz bunun tekrar artacağını düşünüyoruz. Bu trende hazırlanıyoruz” dedi.