Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kasım ayına ilişkin enflasyon değerlendirmesini yayımladı. Merkez Bankası fiyat gelişmeleri raporunda kasım ayı enflasyonuna doğalgaz faturalarının etkisine vurgu yaparken, SATRIM gibi alternatif göstergelerin de enflasyonda yavaşlamaya işaret ettiğini belirtti.
Aralık ayında doğalgaz etkisi zayıflayacak
TCMB raporunda yıllık enflasyonun gıda ve temel mal gruplarında gerilerken, enerji başta olmak üzere diğer ana gruplarda yükseldiği belirtildi. Enerji grubunda mevsimsel koşullara bağlı olarak tüketimin artmasıyla doğalgazda bedelsiz kullanım sınırının (ilk 25 metreküp) aşıldığını belirten TCMB doğalgaz kaleminden aylık tüketici enflasyonuna gelen etkinin tahminlerle uyumlu gerçekleşerek 1,01 puan olduğunu ifade etti. Doğalgazın aylık enflasyon üzerindeki katkısının aralık ayında zayıflayacağını belirten Merkez Bankası, doğalgaz etkisi hariç tutulduğunda ise tüketici fiyatları artış oranındaki yavaşlama eğiliminin sürdüğünü kaydetti. TCMB’nin değerlendirmesine göre kasım ayında gıda grubunda taze meyve ve sebze fiyatları düşüş kaydederken, meyve ve sebze dışı gıdada fiyat artışları gücünü korudu. Temel mal grubu yıllık enflasyonunun kasımda gerilediğini dile getiren TCMB, dayanıklı tüketim malları fiyat artış oranındaki yavaşlamanın grup enflasyonunu kasımda da olumlu etkilediğini söyledi. Hizmet grubunda aylık fiyat artışı güç kaybederken kira alt grubundaki yavaşlama dikkat çekti.
SATRIM yıllıklandırıldığında yüzde 40’a denk geliyor
Mevsimsellikten arındırılmış verilerle aylık artış oranları, B ve daha belirgin olarak C göstergesinde yavaşlamış, göstergelerin yıllık enflasyonları yataya yakın seyretti. TCMB enflasyonun ana eğilimindeki yavaşlamanın yayılım endeksi, medyan enflasyon, SATRIM gibi alternatif göstergelerle de teyit edildiğini belirtti. Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara da X platformunda yaptığı paylaşımda kasım ayında enflasyon ana eğilimini gösteren SATRIM ve medyan göstergelerin mevsimsellikten arındırılmış aylık artış ortalamasının yüzde 2,83 olduğunu belirterek oranın yıllıklandırıldığında yüzde 40’a denk geldiğini ifade etti. SATRIM ise mevsimsellikten arındırılmış verilerle hesaplanan budanmış ortalama enflasyonu işaret ediyor. Çekirdek enflasyon ölçümünde ise yeni bir yaklaşım olarak değerlendiriliyor ve mevsimsel olmayan aşırı fiyat hareketlerine odaklandığı kaydediliyor.