Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, girişimci olmak için ana neden ve motivasyonun mutlaka yürekten gelen problem çözme isteğiniz olması gerektiğini belirterek “Bunu yaparsanız, kendinizi doğru tanımışsanız, doğru zamandaysanız, bilin ki çok başarılı bir girişimci olacaksınız” dedi.
İstanbul Okan Üniversitesi’nin Türkiye’de ilk kez başlattığı ‘Girişimcilik Dersi’ne önceki gün Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Aran konuk oldu. Aran gençlere eğitim ve iş hayatından anılar anlatarak tavsiyelerde bulunurken, görevlerini dört dörtlük yapmayı önermenin yanı sıra etki alanlarını geniş tutmalarının gerekliliğine de dikkat çekti.
“Başarılı girişimcilerin ortak noktası problemi tespit etmek, kendini iyi tanımak, doğru zamanlamayı yakalamak ve aynı heyecanı paylaşan takım arkadaşlarına sahip olmaktır” diyen Aran “Girişimcilik hep tazelenmeyi ve bir sonraki çözüme geçmeyi gerektirir” tespitinde de bulundu.
Başarılı girişimci olmanın sırrı
Gençlerin üniversite mezuniyeti sonrasında girişimci olma ya da kurumsal şirkette çalışma kararının farklı motivasyonlarla şekillenebileceğine işaret eden Aran, sözlerini şöyle sürdürdü: “Girişimcilik pek çok açıdan cazip gelebilir. Arkadaşım çok güzel bir girişim kurdu, üç kişi bir araya geldiler, şirketi sattılar, iki yılda 1 milyon dolar kazandılar diyebilirsiniz. Kurumsal hayat sıkıcı gelebilir, bu hayattan kaçmak da bir neden olabilir. Ben emeğimi başkası için vermek istemiyorum, başkasının yönetimi altında çalışmak istemiyorum diyebilirsiniz. Annem babam zaten çok zengin, para kazanmaya ihtiyacım yok, girişimci olup hayallerimi gerçekleştirmek istiyorum diyebilirsiniz. Bütün bunlar nedeniyle de girişimci olmaya karar verebilirsiniz ama muhtemelen her birinde kaçındığınız yere geri döneceksiniz. Girişimci olmak için ana neden ve motivasyonunuz bunlar olmamalı. Elbette teşvik edici, cesaret edici olabilirler ama ana neden mutlaka sizin yürekten gelen o problemi çözme isteğiniz olmalı. Bunu yaparsanız, kendinizi doğru tanımışsanız, doğru zamandaysanız, bilin ki çok başarılı bir girişimci olacaksınız.”
Üç arkadaş da banka yöneticisi oldu
Daha üniversite dönemindeyken problemlere çözüm aramanın ve çalışmanın önemine dikkat çeken Aran, ODTÜ’de okuduğu dönemde çalışmaya başlama sürecine ve sonrasına ilişkin şu anısını paylaştı: “İş ararken girdiğim ilk yerde ‘Bir bilgisayar mühendisine ihtiyacınız var mı diye sordum’. ‘Bir değil, üç tane bilgisayar mühendisine ihtiyacımız var’ dediler. Üniversiteye dönüp en samimi iki arkadaşıma çalışmak istiyorsanız size iş buldum dedim. Kabul ettiler. Üç arkadaş üniversitenin son iki yılını yarı-zamanlı çalışarak geçirdik. O üç gençten ikisi banka genel müdürü, biri banka genel müdür yardımcısı oldu. Hem öğrencilik hem bir yerde çalışıyor olmak yorucu bir şey, bu zahmete katlandığınızda sonrasındaki iş hayatında geleceğiniz yerler bu emeğe değer”. İş Bankası’nın girişimcilik uygulamalarını da anlatan Aran konuşmasının sonunda öğrencilerin sorularını cevapladı.