Şebnem TURHAN
Seçim öncesi hafta yabancının da girişiyle tavan gören banka ve holding hisseleri seçim sonrası haftada model portföylerden çıkıyor. Gedik Portföy, Yapı Kredi Bankası’nı, Ünlü Menkul Koç Holding’i, Deniz Yatırım ise Akbank’ı model portföyünden çıkardı. Geçen hafta seçimin ilk turda biteceğini satın alarak gelen yabancı yatırımcının borsada yüzde 30,21’e ulaşan payı da bu hafta yüzde 29,27’ye indi. Uzmanlar, model portföy değişimlerinin yabancının bir süre daha Türkiye’ye gelmeyeceğine ve bankalara yönelik regülasyonların daha da şiddetleneceğine işaret ettiğini belirtirken önümüzdeki dönem tıpkı son iki yılda olduğu gibi sanayi, BİST100 dışı ve halka arz hisselerinin borsada öne çıkacağını vurguladı.
Aracı kurumlar portföy değişikliklerini elbette getiri ve kayıp üzerinden şekillendiriyor. Nitekim Gedik Portföy de model değişikliğine yönelik yaptığı açıklamada “Yapı Kredi Bankası’ndan kar alıyoruz. Temel olarak bankayı uzun vadede beğenmeye devam etmemize rağmen, portföyümüze yüzde 44’lük piyasa üstü getiri katkısından dolayı kar alıyoruz” dedi.
Seçim öncesi güncellemeler farklıydı
Ünlü Menkul de Koç Holding’i model portföyünden çıkarmasını şöyle anlattı: “Koç Holding, model portföyümüze dahil olduğu 6 Ocak 2022 tarihinden bu yana BIST-100’ün yüzde 33 üzerinde performans gösterdi ve dolar cinsinden yüzde 118 getiri sağladı. Temel olarak Koç hakkındaki uzun vadeli olumlu görüşümüzü korumakla beraber; güçlü hisse getirisi ve net aktif değerine göre cari holding iskontosundaki kayda değer iyileşme sonrasında Koç Holding’i model portföyümüzden çıkarıyoruz.” Deniz Yatırım da Akbank’ı model portföyünden Koç Holding ve Garanti BBVA’yı ise döngüsel portföyünden çıkardı.
Seçim öncesi ise güncellemeler tam tersi yönündeydi. Bankacılık, holdingler ve BİST30 hisselerinin ağırlığının artırılması tavsiyeleri veriyordu aracı kurumlar. Öyle ki 5 Mayıs’tan 12 Mayıs’a kadar yüzde 26,16 yükselen bankacılık endeksi bu hafta yüzde 17,51 kayıp yaşadı. Holdingler endeksinde de durum benzer. 5 Mayıs’tan 12 Mayıs kapanışa yüzde 10,2 yükselen holdingler endeksi bu hafta yüzde 5,63 kayıpta. Seçimlerden önceki son hafta ilk turda biteceği ihtimalini satın alan yabancı yatırımcı bu hareketin en büyük nedenlerinden biri olmuştu. Ancak ilk turda kazanan olmayınca pazartesiden bu yana yabancının satışı hızlandı. Borsayı tutmak için kamunun borsa yatırım fonları aracılığıyla alımlara geçtiğini belirten piyasa uzmanları ayrıca hükümete yakın olarak değerlendirilen ve düşük faiz politikasından yarar sağlayan şirketlerin de yükseliş ivmesi yakaladığını dile getirdi.
Regülasyonlar da tercihleri etkiliyor
Bankacılık endeksi hisseleri dün güne pozitif başlasa da bunun devamını getiremedi. Piyasa uzmanları dün yine kamunun ve yerli yatırımcının alımı olduğunu ancak endeksi yukarı itmeye yeterli olmayacağını vurguladı. Özellikle regülasyonların seçimden sonraki günlerde yeniden sıkılaştırılması ve 28 Mayıs sonrasında da aynı politikanın süreceğine işaret etmesi bankacılık endeksini baskılamaya devam ediyor. Uzmanlar yabancı yatırımcı geri gelene kadar piyasada dengelenmenin zor olduğunu o güne kadar da yerli yatırımcının son iki yılda olduğu gibi halka arz, BİST100 dışı hisseler ve sanayi hisselerine yönlenmesinin süreceğini kaydetti. Bu hafta başta THY, Koza Altın, Pasifik GYO olmak üzere kamu ve kamu ile ilintili şirketlerde yükselişler yaşandı. Pasifik GYO bu hafta 29,95, THY yüzde 3, Aselsan yüzde 5,28, Erdemir yüzde 6, Koza Altın yüzde 14,69, Emlak GYO 13,53 yükseldi. Halka arz endeksindeki bazı şirketlerin ise bu üç işlem günündeki yükselişi yüzde 25- 30 arasında değişti. Bu hafta halka arz endeksi yüzde 8,90, sanayi endeksi yüzde 2,90, BİST100 dışı XTUMY yüzde 4,81 ve ulaştırma endeksi yüzde 2,00 getiri sağladı.