Merkez Bankası miktarsal sıkılaşma ve kur korumalı mevduattan çıkış stratejisi çerçevesinde adımlarına devam ediyor. Merkez Bankası, 21 Temmuz’da yüzde 15 zorunlu karşılık uygulamaya başladığı kur korumalı mevduat hesapları için zorunlu karşılık oranlarını vadeye göre farklılaşacak şekilde değiştirdi. Buna göre 6 aya kadar vadeli Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları için uygulanan zorunlu karşılık oranı yüzde 15’ten yüzde 25’e yükselirken 1 yıl ve daha uzun vadeli kur korumalı hesaplar için zorunlu karşılık oranı yüzde 5 olarak belirlendi. Bankacılık sektörü kaynakları bankacılar bu adım ile bankacılık sisteminden 300 milyar TL’ye yakın likidite çekilmesini bekliyor.
300 milyar liraya yakın likidite çekilecek
Resmi Gazete’de yayımlanan Zorunlu Karşılıklar hakkındaki tebliğe göre, 6 aya kadar vadeli KKM hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 15’ten yüzde 25’e çıkarıldı. Reuters’ın hesaplamalarına başvurduğu dört bankacı TCMB’nin bu adımı ile 250 milyar TL’nin üzerinde 300 milyar TL’ye yakın TL likiditenin sistemden çekileceğini hesapladı. Merkez Bankası, bankacılık sektörünün varlık ve yükümlülüklerinde TL cinsi kalemlerin ağırlıklarının artırılmasını istiyor.
Merkez Bankası, TL cinsi zorunlu karşılıklarda yaptığı değişiklikle kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarına tüm vadeler için yüzde 15 zorunlu karşılık uygulamasını temmuzda başlatmıştı. Bu dönemde 500 milyar TL’ye yakın likidite sistemden çekilmişti.
Para politikasının aktarım mekanizmasında yük oluşturan KKM’nin azaltılmasına yönelik hedefler belirlenirken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek hafta başında yaptığı açıklamada, “KKM şu anda bir realite, bu realiteyi çıkış stratejisini zamanla ortaya koyacağız, bir strateji var” demişti.
Üç haftada KKM’de 75.3 milyar liralık gerileme
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) haftalık verilerine göre KKM büyüklüğü 8 Eylül itibarıyla, bir önceki haftaya göre 15.7 milyar lira gerileyerek 3 trilyon 332 milyar 606 milyon liraya geriledi. Merkez Bankası’nın kur korumalı mevduat hesaplarından TL mevduata dönüşüm hedefini açıkladığı 20 Ağustos gününden bu yana toplam gerileme ise 75.34 milyar liraya ulaştı. 25 Ağustos haftasında 40 milyar lira, 1 Eylül haftasında ise 20 milyar lira düşüş yaşamıştı KKM hesapları. Bankacılık sektörü kaynakları ise kur korumalı mevduat hesaplarından düşüşün Merkez Bankası’nın istediği seviyede olmadığına işaret etmişti. Dün Resmi Gazete ile gelen yeni zorunlu karşılık kararını da piyasa uzmanları hem bu dönüşümü hızlandırmak hem de piyasada oluşan fazla likiditeyi çekmek açısından önemli buldu.