Banka dışı finans sektörünün gelişmesi yönünde önemli bir misyon yüklenen, finans sektörünün en önemli oyuncularından olan; finansal kiralama, faktoring, finansman, varlık yönetim ve tasarruf finansman şirketlerini bünyesinde bulunduran Finansal Kurumlar Birliği’nin (FKB) 11. Olağan Genel Kurulu, İstanbul’da gerçekleştirildi.
Finans sektörünün önemli temsilcilerinin, üye şirketlerin temsilcilerinin ve Finansal Kurumlar Birliği yönetiminin hazır bulunduğu Genel Kurul’da; Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Ali Emre Ballı’nın yanı sıra Finansal Kurumlar Birliği Başkan Vekilleri Eyüp Akbal, Gökmen Onbulak, Coşkun Çabuk ve Selahattin Süleymanoğlu da sektörlerine ilişkin değerlendirmelerini paylaştı.
Öz kaynaklarımız 55 milyar TL’ye ulaştı
2023 yılının kendileri için iki çok özel anlamı olduğunu belirten FKB Başkanı Ballı, konuşmasında şunları söyledi: “İlki; Cumhuriyetimizin 100. yılını idrak etmemiz. İkincisi ise; Finansal Kurumlar Birliği olarak “Birlikten kuvvet doğar” deyip, yola çıktığımız günden bu yana tam 10 yıl geçmiş olması. Çatımız altındaki 5 sektörümüzle birlikte, birliğimizin bu yıl 10. kuruluş yıl dönümünü kutluyoruz. 119 üye şirketimizle ülkemizin ikinci yüzyılına damga vuracak sürdürülebilir kalkınma hamlesinde üzerimize düşen görevi layıkıyla yerine getirmeye gayret ediyoruz. Bu doğrultudaki performansımız, her yıl büyüyen rakamlarımıza da yansıyor. 2022, konsolide olarak 569 milyar TL düzeyinde gerçekleşen işlem hacmimiz, 382,7 milyar TL’lik aktiflerimiz, 55,2 milyar TL’ye ulaşan öz kaynaklarımız ve 6 milyona yaklaşan müşteri sayımız ile Türkiye ekonomisine sağladığımız katkıyı büyüttüğümüz bir yılı geride bıraktık. Bu yıl da bütün sektörlerimizi daha ileri bir noktaya taşımak için çalışmalarımıza tüm hızıyla devam ediyoruz.”
FKB Endeksi, ticaretin nabzını ve yatırım eğilimlerini ölçümleyecek
İstanbul Üniversitesi ile yapılan protokol çerçevesinde oluşturulan FKB Endeksi hakkında da bilgiler paylaşan Ballı, “Gerek reel sektörün gerekse tüm paydaşlarımızın yararlanabileceği bir ‘FKB Endeksi’ oluşturulması hayalimizdi. Geçen yıl bu hayalimizin ilk adımlarını attık ve İstanbul Üniversitesi ile bir protokol imzaladık. Endeksin; Türkiye’de ticaretin nabzını ve yatırım eğilimini ölçümleyen öncü bir gösterge olmasını hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden Prof. Dr. Murat Şeker de FKB Endeksi ile ekonomik ve finansal gelişmelerin ne yönde gelişme gösterdiğine ve gösterebileceğine ilişkin olarak sonuçlar ortaya çıktığını belirterek, “FKB bünyesinde işletilmekte olan Merkezi Fatura Kaydı Sistemi’nde (MFKS) ve Finansal Kiralama Sözleşme Tescil Sistemi’nde (FKSTS) yer alan ve üyelerden alınan bilgiler ile ticarete öngörü sağlayan ve yatırımlara ışık tutan anlamlı verilere dönüştüreceğiz” diye konuştu.