Madencilik sektöründe birleşme ve satın alma faaliyetleri, bozulan makroekonomik ortama karşın 2022’de güçlü kaldı. Anlaşmaların değeri önceki yıldan sadece yüzde 12 düşüktü. En önemli trend değişimi ise bakırın altına göre cazibesinin artması oldu.
Yeşil enerji geçişindeki merkezi rolü ve azalan rezervlere ilişkin endişeler nedeniyle kırmızı metale olan ilginin artıyor. Bunun bir kanıtı olarak Avustralya ve Kanada’daki bakır üreticileri satın almaların hedefi haline geldi.
Bakır madenlerine 14 milyar dolar akıtıldı
2022 yılında rezerv ve kaynaklarında metal bulunan proje ve şirketler için toplam değeri 24.49 milyar dolar olan 56 anlaşma yapıldı. En büyük 4 anlaşmanın 3’ü bakırda gerçekleşti.
2022’de metal odaklı anlaşmalarda dört yıllık trend tersine dönerek altın için genel anlaşma değeri daha düşüktü. Yıllık bazda altın anlaşmasının parasal büyüklüğü yüzde 48’lik bir düşüşle 9.85 milyar dolara indi. Anlaşma sayısı da 34’ten 30’a gerildi. Bakırda yapılan 18 satın alma için 14.25 milyar dolar ödendi. Bu önceki yıla göre %100’den fazla bir artış anlamına geliyor.
En büyük 4 anlaşmanın 3’ü bakırda yapıldı
Yılın en büyük üç anlaşmasının ikisi bakır ve biri altına odaklanan büyük çaplı devralmalardı. Yılın en büyük anlaşmasında, BHP Group, bakır odaklı OZ Minerals için 5,94 milyar doları gözden çıkardı. Kanadalı altın madencisi Yamana Gold 2022’de Agnico Eagle ve Pan American’dan gelen 4.84 milyar dolarlık teklife evet dedi. Bakır odaklı üçüncü en büyük anlaşmada Rio Tinto; Turquoise Hill Resources’de kalan hisselerini 3,25 milyar dolara satın aldı. Dördüncü en büyük ise ABD merkezli bir şirketin yine bakırda yaptığı anlaşma oldu.