Dünya Platin Yatırım Konseyi’ne (WPIC) göre, gelişmekte olan hidrojen endüstrisinden artan platin talebi, 2040 yılına kadar en büyük platin talep kaynağı olma potansiyeline sahip.
Platin vadeli işlemleri, 24 Şubat’ta gördüğü 4 ayın en düşük seviyesi olan ons başına 909 doların üzerinde kalmaya devam ediyor. 980-990 bandında dalgalanan fiyatların bu yıl piyasede beklenen platin açığı ve değerli metallerin cazibesinin artmasıyla yükselmesi bekleniyor. Konsey, uzun vadede platinin hidrojenden büyük bir destek alacağına dair bir rapor yayınladı. WPIC, proton değişim membranı (PEM) teknolojisinin elektrik üretmek için elektrolizörler ve hidrojen yakıt hücreleri olmak üzere iki temel uygulamada platin katalizörler kullandığını hatırlattı. “Yakıt hücreli elektrikli araçlar (FCEV’ler) önemli bir pazar” denilen rapora göre, kamyon ve otobüs gibi ağır hizmet araçlarındaki yakıt hücreleri şu anda büyüyen FCEV pazarına öncülük ediyor. Konsey, FCEV’lerden gelen platin talebinin 2030 yılına kadar küresel talebin anlamlı bir bileşeni ve 2040 yılına kadar potansiyel olarak en büyük segment haline gelmesinin beklendiğini kaydetti.
2030’a kadar 300 milyar $ yatırım
WPIC, net sıfıra ulaşma çabalarında hidrojenin “önemli bir rol” oynayacağına ve bunu başarmak için yatırım, işbirliği ve destekleyici hükümet politikalarının yaygınlaştırılmasının platin talebine doğrudan fayda sağlayacak şekilde yoğunlaştığını belirtti.
Konsey, 2030 yılına kadar 300 milyar dolardan fazla hidrojen yatırımının gerçekleşmesini ve 2050 yılına kadar hidrojen talebinin yedi kat artmasını ve üretimin üçte ikisinin elektrolizden gelmesini bekliyor.
Rapora göre, kamyon ve otobüs gibi ağır hizmet araçlarındaki yakıt hücreleri şu anda büyüyen FCEV pazarına öncülük ediyor.