Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Karar’da yapılan değişiklikle “maden” tanımı “madenler” olarak değiştirilerek sadece altın değil diğer kıymetli madenlerin de kavranmasının önü açıldı. Karara, standart dışı işlenmemiş madenlerin ithaline ilişkin usul ve esaslar eklendi. Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında standart dışı maden ithali serbest bırakıldı. Değişiklikle standart ve standart dışı kıymetli madenin ithali, işlenmesi, alım-satımına yönelik usul ve esaslar yeniden belirlenirken yolcu beraberi yurt içine giriş ve çıkışlarda taşınabilecek kıymetli maden ve taşlardan oluşan ziynet eşyalarının üst sınırı 15 bin dolar olarak belirlendi.
Resmi Gazetenin Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ değişikliği (2023-32/67) ile Türkiye’ye standart dışı altın ithalatına ilişkin bazı unsurlar değiştirildi, standart dışı gümüş ithalatına da imkan sağlandı. Değişiklikle eğer kıymetli maden Dahilde İşleme Rejimi kapsamında ve 5 kg. altındaysa özel ayar evlerinin raporları da kabul edilebilecek. Bu istisnaya yönelik Hazine ve Maliye Bakanlığı ayrıca usul ve esasları belirleyen bir düzenleme yapacak.
Tebliğde, üçüncü fıkradaki “dahil” ibaresi de “hariç” olarak değiştirilerek, dahilde işleme rejimi kapsamında ithal edilen standart dışı altınların BİST lisanslı altın rafinerileri damgası taşıması zorunluluğu kaldırıldı. DİR kapsamında, kıymetli maden aracı kuruluşu olmayan şirketlerin standart dışı kıymetli maden ithal etme üst limiti altın için 40 kg’a çıkarıldı, ayrıca 200 kg’a kadar standart dışı işlenmemiş gümüş ithaline de imkan sağlandı.
Kıymetli maden rafinerileri de yönetmelik tanımına eklendi. Eklenen hüküm ile rafinerilerin faaliyet izni başvurularında 8 milyon TL ücret alınacak. Kıymetli Madenler Borsası Aracı Kuruluşlarının Faaliyet Esasları ile Kıymetli Madenler Aracı Kurumlarının Kuruluş Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı.
“Depremzede kuyumcunun yaraları sarılacak”
EKONOMİ’ye kararı değerlendiren Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, şu görüşleri paylaştı: “Uzun zamandır yaptığımız girişimler neticesinde, en rekabetçi olduğumuz sektörlerden mücevherde üretim için ihtiyaç duyulan altın hammaddesine ulaşımını kolaylaştıracak bir düzenleme yapıldı. Yeni düzenleme ülkemiz ihracatına önemli katkı sağlayacak. DİR kapsamında Türkiye’ye getirilebilecek altın miktarı 20 kg’dan 40 kg’ya; Gümüş de 200 kg’a yükseltildi. Yeni düzenleme ile 5 kg’a kadar getirilen standart dışı altın (takoz) için daha önce darphaneden rapor alınmakta iken bundan sonra yetkili özel ayar evlerinden de rapor alınabilecektir. Kararlar, altın ve gümüşten mamul takı üreticilerimiz için can suyu niteliğinde olacak. Maraş’ta deprem nedeniyle zarar gören binlerce kuyumcu kardeşimizin yaralarını hep birlikte sarmamızı da kolaylaştıracak.”
“Yeni rafineri kurmaya yönelik çok talep var”
EKONOMİ’ye değerlendirmelerde bulunan İstanbul Mücevherciler, Kuyumcular ve Sarrafl ar Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Yıldırımtürk, karar içinde DİR kapsamındaki ithalatta 5 kg. kadar olanların Darphane onayı dışına çıkarılmasının ve ithalat izninin etkisinin az olacağını, piyasa açısından önemli miktarlar olmadığını belirtti. Yıldırımtürk, rafi neri kurmaya yönelik çok talep olduğunu, hatta yabancı yatırımcı ilgisi de bulunduğunu belirterek 8 milyon TL “şerefi ye” getirilmesine dikkat çekti. Türkiye iç pazarında 1 kg. bazında altın fi yatının, uluslararası piyasadan 800 dolar kadar fazla olduğunu belirten Yıldırımtürk, getirilen düzenlemelerin bu makasta bir miktar gevşeme yaratsa da altın talebi, borsa ve kripto paralardaki yatırımcıların altına kayma eğilimi, enfl asyon beklentileri ile Mart ayında yapılacak fuara hazırlık yapan üreticiler nedeniyle iç talebin süreceğini tahmin ettiklerini vurguladı.