Şebnem TURHAN
Borsa İstanbul’da bu hafta seçim fiyatlaması hızlandı ve özellikle bankalar ile holdinglere yönelik yoğun alımlar dikkat çekti. Bankacılık endeksi dün neredeyse tavan seviyeye yükselerek Eylül 2021’den bu yana ilk kez BİST100’ü geçerken dün ise hem Konda’nın anketi hem de Muharrem İnce’nin cumhurbaşkanlığı adaylığından çekildiğini açıklaması seçimlerin ilk turda bitebileceği ihtimalinin daha fazla fiyatlanmasına yol açtı. Uzmanlar, seçimin ilk turda bitme ihtimalinin ekonominin 15 gün kazanması anlamına geleceğini ve bunun da özellikle hisse senedi fiyatlamalarına yansıdığını vurguladı. Öte yandan seçimler için iyimser olan sadece hisse senedi piyasaları değildi. Türkiye’nin 5 yıllık ifl as risk primi CDS’leri Aralık 2022’den bu yana ilk kez 500 puanın altına geriledi. Böylelikle, Türkiye’nin CDS’i yüzde 8,30 oranında düşüşle 496,4 seviyesine kadar düştü.
Döviz satışında makas yüzde 7’yi aştı
Döviz kurlarında ise baskılama sürüyor. Bankalararası piyasa ile serbest piyasa ve bankalardan satışta makas yüzde 7’yi aşarken uzmanlar kur korumalı mevduat dönüşü ve bireysel dışında döviz satışlarının kısıtlandığını dile getirdi. Dolar/TL bankalararası piyasada dün 19.56’dan işlem görürken serbest piyasada 20.95, bankalardan ise 21.20 lira seviyelerinden satıldı. Bankalardan satışta makas yüzde 8’i geçti. Euro/TL ise bankalararası piyasada 21.37 seviyesinde iken serbest piyasada 22.80, bankalardan ise 23.17 seviyelerinden satıldı. Bankacılık sektörü kaynakları çarşamba günüden itibaren kurumsal talebin ertelendiğini sektörün kur korumalı mevduat dönüşü ile bireysel satışlar dışında döviz satışı gerçekleştirmediğini ileri sürdü. Bankalararası piyasa ile serbest piyasa ve bankalardan satışta makas ise yüzde 7-8 seviyelerini aştı.
Borsa İstanbul tarafı ise oldukça pozitif. Özellikle bankalar ve holdingler üzerinden pazartesiden itibaren yoğun alımlar göze çarpıyor. Bu hafta yüzde 23,7 yükselen bankacılık endeksi bu ay ise yüzde 18,7 getiri sağladı. Bankacılık endeksinde bu yılki kayıp ise yüzde 1,86’ya geriledi. Bankacılık endeksi dün gün içinde yüzde 9,8’in üzerinde yükseliş sağlarken holding endeksinde de yükseliş yüzde 7’yi geçti. BİST100 endeksinde de getiri yüzde 8,3’ü aştı. İş Bankası, Halkbank gibi Borsa İstanbul’da dün seçimlerin ilk turda bitme ihtimalinin hem son anketler hem de Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin çekilmesinin ardından arttığı fiyatlaması yapıldı. Bankalar ve holdinglerde tavan seviyeler yaşanırken uzmanlar iyimser fiyatlamaya karşın negatif bir sürprizle karşı karşıya kalınmaması için temkinli olunması gerektiğini vurguladı. bankalar tavan seviyeyi görürken Koç Holding yine tavan oldu ve Türkiye’nin piyasa değeri en yüksek şirket unvanını geri kazandı. Uzmanlar İnce’nin çekilmesiyle seçimin ilk turda bitme ihtimalinin güçlenmesinin bu fiyatlamalara sebep olduğuna işaret ederken az da olsa yabancı yatırımcı girişi bulunduğunu da ifade etti.
Bankacılık sektörü kaynakları kur tarafında kurumsal talebin ertelenmeye devam ettiğini dile getirirken gevşeme olduğu takdirde kurumsal talebin geri geleceğini ve yükseliş yaratabileceğini kaydetti. Kurda kontrol mekanizmasının sürdüğünü borsa tarafının ise oldukça pozitif seyir izlediğini belirten kaynak baskı altında kalmış şirketlerin tekrar fiyatlandığını ve seçim ilk turda biterse BİST100 endeksinin yeniden 5.500-5.700 zirve seviyelerine ulaşabileceğini vurguladı.
Risk iştahını kontrol etmek gerekiyor
Fortuna Capital Danışmanlık Kurucusu Dr. Altuğ Özaslan da Borsa İstanbul’da 8 Mayıs gününde beri son 3 aya göre kısmen artan bir hacimle Türkiye’de değişimin fiyatlandığını söyleyerek şöyle konuştu: “Bu fiyatlamayı bankacılık sektörü ve holdingler sürüklüyor. Yabancı yatırımcı tarafında çok kayda değer bir giriş olduğunu düşünmüyorum ama nette bir yabancı alımı ilgisi olduğu da aşikar. Senelerdir siyasi iskonto sebebiyle tarihsel çarpanlarının altında işlem gören bazı şirketlerin kısa vadede ön planda olma ihtimali yüksek. Aynı zamanda aralık ayından beri süregelen satış sebebiyle bireysel yatırımcıların portföyleri ortalamada yüzde 20-25 civarında zararda, aynı şekilde fonlarda zararda. Bu yüzden borsaya bir giriş olacaksa, zarardaki portföylerden kısıtlı arz göreceğiz ve bu da fiyat hareketlerinin dalga boyunun ve volatilitenin yüksek olmasına sebep olacaktır. Ama unutmamak tüm bu iyimser beklenti fiyatlamasının aksine bir seçim sonucu oluşursa da bu fiyat hareketinden daha sert bir aşağı yönlü fiyatlama ihtimali oluşabileceğini de dikkate alarak risk iştahını kontrol etmek ve krediden uzak durmak gerektiğini düşünüyorum. Bazı durumlarda geç olsun güç olmasın çok önemli bir sözdür.”
Fitch: Seçimler kredi notu için büyük önem taşıyabilir
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, 14 Mayıs’taki cumhurbaşkanlığı ve meclis seçimlerinin, genişleme yanlısı ve alışılmadık politikaların arttırdığı ekonomik dengesizlikler nedeniyle Türkiye’nin kredi itibarı için büyük önemde olabileceğini açıkladı. Fitch, “Seçimlerden sonra güvenilir ve istikrarlı para politikasına geçişin, ne ölçüde yatırımcı güvenini istikrara kavuşturabileceği, makroekonomik ve mali riskleri azaltabileceği ve dış finansmana erişimi ne kadar arttıracağına odaklanacağız” dedi. Raporda, sürdürülebilir para politikasının eksikliği ile uzun süren siyasi istikrarsızlığın makroekonomik ve ödemeler dengesi üzerindeki baskıyı arttırabileceği belirtildi.
Yabancı geçen hafta 44 milyon dolarlık hisse sattı
Merkez Bankası (TCMB) tarafından haftalık menkul kıymet istatistikleri yayımlandı. Buna göre, yurt dışında yerleşik kişiler, 5 Mayıs haftasında net 43.9 milyon dolarlık hisse senedi ve 70.8 milyon dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) sattı. Yurtdışında yerleşik kişilerin 28 Nisan itibarıyla 23 milyar 746,9 milyon dolar olan hisse senedi stoku, 5 Mayıs’ta 22 milyar 501,7 milyon dolara geriledi. Aynı dönemde yurt dışında yerleşik kişilerin DİBS stoku da 1 milyar 97,4 milyon dolardan 1 milyar 46,3 milyon dolara, Şirket Borçlanma Senetleri (ŞBS) stokları da 71,8 milyon dolardan 71,6 milyon dolara indi.
Uluslararası net rezervlerde 419 milyon dolar artış
Merkez Bankası IMF tanımlı net uluslararası rezervleri 5 Mayıs haftasında 419 milyon dolar arttı. Böylece net rezervler bir önceki haftaki 6 milyar 361 milyon dolar seviyesinden 6 milyar 780 milyon dolara yükseldi. Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri 5 Mayıs haftasında bir önceki haftaya göre 752 milyon dolar azalarak 114 milyar 132 milyon dolara geriledi. 5 Mayıs itibarıyla Merkez Bankası brüt döviz rezervleri, 59 milyon dolar azalışla 68 milyar 412 milyon dolara indi. Brüt döviz rezervleri, 28 Nisan’da 68 milyar 471 milyon dolar seviyesinde bulunuyordu. Söz konusu dönemde altın rezervleri ise 693 milyon dolar azalarak 46 milyar 413 milyon dolardan 45 milyar 720 milyon dolara geriledi.