Canan SAKARYA / ANKARA
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Merkez Bankası’nın 300 milyar liralık kaynak tahsis ettiği Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) Program kapsamında bugüne kadar yatırım büyüklüğü 239 milyar lirayı aşan 28 projenin işlemlerini tamamladıklarını açıkladı. Önümüzdeki dönemde yeni bir çip üretim tesisi ile savunma, otomotiv, beyaz eşya gibi endüstrilerde kullanılacak sensörlerin tasarım ve imalatını Türkiye’de gerçekleştireceklerini kaydeden Kacır, “HIT-30 Programı’nda çip çağrısıyla 65 nanometre ve daha ileri teknolojide yatırımlar için 5 milyar dolarlık destek sağlayacağız” dedi.
Bakanlığı’nın 2025 yıl bütçesini sunan, milletvekillerinin soru ve eleştirilerine yanıt veren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, 6 Şubat depremlerinden bu yana, afet bölgesindeki illerde 15 organize sanayi bölgesi ve 16 sanayi sitesi projesi için 10 milyar lira kaynak sağladıklarını söyledi. Kacır, deprem felaketinden etkilenen 57 binden fazla KOBİ’ye KOSGEB eliyle 19 milyar lira kaynak aktardıklarını bilgisini verdi.
Hedef 1 milyon elektrikli araç kapasitesine ulaşmak
Otomotiv sektörünün yeni mobilite ekosistemine dönüşümünde Türkiye’yi liderliğe taşımak için ortaya koydukları hedefleri anlatan Kacır, bu konuda ilk adımı Togg ile attıklarını belirtti. 1,5 yılda 45 bin Togg satıldığını belirten Kacır, şöyle konuştu: “Togg’u güçlü şekilde desteklemeye, Togg’un uluslararası ölçekte rekabetçiliğini sağlayacak adımlar atmaya devam edeceğiz. Elektrikli otomobillere ve yeni teknolojilere yönelik gösterdiğimiz kararlılık, Ford, Toyota, Renault gibi birçok küresel markanın yeni nesil araç üretimlerini Türkiye’ye taşımasının önünü açtı. Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi BYD, yıllık 150 bin elektrikli araç kapasiteli üretim tesisini ve yenilikçi teknolojilere yönelik Ar-Ge merkezini Manisa’da kuracak. Sektörümüze benzer nitelikte yeni yatırımlar kazandırmak adına küresel firmalarla görüşmelerimiz devam ediyor. Hedefimiz, yılda en az 1 milyon elektrikli araç üretim kapasitesine ulaşmak.”
■ Yerel kalkınmaya 1,8 milyar lira kaynak
Kalkınma ajanslarına yerel kalkınma projelerini desteklemek üzere bu yıl 1,4 milyar lira, 2025’de 1,8 milyar lira kaynak ayrıldığını belirten Kacır, bu yıl kadın girişimciliğine odaklanarak 9 ayda 2 bin 149 kadın girişimciyi desteklediklerini, GAP, DAP, DOKAP ve KOP bölge kalkınma idareleri ile hassas tarım, yeşil yol, su kaynaklarının etkin yönetimi, kırsal kalkınma ve turizm odaklı büyüme gibi alanlarda yürütülen kalkınma projelerine 1,2 milyar lira aktardıklarını, 2025 yılında ise 2.5 milyar lira kaynak ayırdıklarını belirtti.