MEHMET KAYA/ANKARA
Almanya Büyükelçiliği ve SEFİA işbirliği ile Ankara’da düzenlenen Climate Talks-İklim Konuşmaları toplantısı çerçevesinde, yenilenebilir enerji yatırımlarının finansmanı tartışıldı. Toplantıda, bu alanda uluslararası yatırım iştahının olmasına karşılık, her ülkede yerel yatırımların öne çıktığını, burada da kamunun özel sektör yatırımlarını harekete geçirmek için çözümler geliştirmesi gerektiği belirtildi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Almanya Büyükelçisi Sibylle Katharina Sorg, iklim krizini “en büyük güvenlik riski” olarak niteledi. Paris İklim Anlaşması’na atıf yapan Büyükelçi Sorg, hedeflere ulaşma konusunda zorluklar görüldüğünü ve büyük kaynaklara ihtiyaç duyulmasına rağmen uluslararası yatırımların istenen düzeyde olmadığını, COP29 Bakü toplantısından da istenen ölçüde sonuçların elde edilemediğini belirtti. Büyükelçi Sorg, ülkelerin yerel kaynakları harekete geçirmesi burada da kamu yatırımları yanında, kamu destekleriyle özel sektör yatırımlarının öne çıkarılmasını, uluslararası yatırımların da özendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Çelik de Türkiye’nin yenilenebilir enerji ile enerji verimliliği alanlarına odaklandığını ve 2053 hedeflerine uyumlu yatırımlar planladığını belirtti. Sürdürülebilir
Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA) Direktörü Bengisu Özenç de konuşmasında, gelişmekte olan ülkelerle gelişmiş ülkelerin iklim değişikliğine karşı mücadelede ayrıştığını, gelişmiş ülkelerin özellikle finansman sağlama yönündeki hareketlerinin istenen düzeyde olmadığını belirtti.
Dünya Bankası’nın iletim desteği netleşiyor
Etkinliğin panel bölümünde konuşan Dünya Bankası Türkiye Direktörü Humberto Lopez, iletim hatları için sağlanacak Dünya Bankası kredisi kapsamında, 2025’in ilk yarısında üzerinde çalışılan tutarın 750 milyon dolar olduğunu belirterek takip eden dönem için de 750 milyon dolarlık ikinci bir paket açıkladı. Bu alanda 2-3 yıllık bir dönemde toplam 1,5 milyar dolarlık kredinin gündemde olduğunu bildiren Lopez, iletim hatları ve dağıtımı da kapsayacak, özel sektör ve kamu ayağı bulunan bir paket üzerinde çalışıldığını aktardı. Lopez, Türkiye için uzun vadede üretim, iletim ve dağıtımı kapsayacak şekilde 28 milyar dolarlık bir paket üzerinde çalışıldığını açıklamıştı.