Depreme ilişkin bazı vergisel teşviklerin de yer aldığı 7440 sayılı Yeniden Yapılandırma Kanunu çerçevesindeki ilgili tebliğler yayımlanmaya devam ediyor. Resmi Gazete’nin 25 Mart günlü sayısında, “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair 7440 Sayılı Kanun Genel Tebliği (Seri No: 1)” yayımlanmasıyla kanunun uygulanması da başlamış oldu.
Bu tebliğe göre, vergi ve benzeri diğer borçlar ile bunlara bağlı gecikme zammı ve faizi yerine Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi (Yi-ÜFE) bazlı katsayıya bağlı olarak borçlar yeniden hesaplanacak. Hesaplanan yeni tutardan yüzde 90’a kadar indirim yapılacak. Yapılandırılmış yeni tutar peşin veya aylık olarak, 12,18, 24,36 veya 48 ay taksitle ödenebilecek. Taksitle ödeme halinde Yi-ÜFE katsayısı ile yaklaşık olarak yıllık yüzde 9’a denk gelen bir artış yapılacak. Trafik cezası dahil idari para cezalarının peşin ödenmesi halinde yüzde 25 indirim yapılacak.
Matrah artırımı
Yasayla 2018-2022 dönemi için matrah ve vergi artırımı ile kasa- stok yeniden düzeltilmesi imkânı da sağlanmıştı. Bu düzenlemeye göre, 2022 için de matrah artırımı imkânı sağlanmış oldu. 2022 gelirlerine ilişkin yıl içinde verilmiş geçici vergi beyannameleri bulunuyor. Yıla ilişkin beyanname ise henüz verilmedi.
Yapılandırmaya ilişkin başvurular 31 Mayıs günü dahil, 31 Mayıs 2023 günü sonuna kadar Gelir İdaresi internet sitesi ya da e-devlet üzerinden, bağlı bulunulan vergi dairesine doğrudan ya da posta yoluyla veya en yakın vergi dairesi aracılığıyla yapılabilecek. Kanundan yararlanmış sayılmak için ilk iki taksitin tamamını yatırmış olmak şartı aranacak. Bunun devamında bir takvim yılında 3 taksit ödenmemesi halinde yapılandırma bozulmayacak.
Deprem önlemleri
Öte yandan, kanuna ilişkin “7440 Sayılı Kanun Genel Tebliği (Seri No: 2)” tebliği de yayımlandı. Buna göre, işverenlerin depremde çalışanları ya da çalışanlarının ailelerine 6 Şubat-31 Temmuz günleri arasında yaptıkları yardımdan her türlü vergi ve harç kaldırıldı. Bu istisnada ayni yardımlar için sınırsız, nakdi yardımlar için ise 50 bin TL’ye kadar uygulanacak. Depremzedelere sahip oldukları konutu bedelsiz olarak kullandıranlar için emsal kira bedelleri 2023 yılı için uygulanmayacak. Depremde vefat edenlerin mirasçılar için bireysel emeklilik ve emeklilik sandıklarındaki tutarları üzerinden gelir vergisi alınmayacak. Depremde yıkılan binalar ve hurdaya çıkan araçların vergileri silindi. Depremzedelerin miras işlemlerindeki vergiler de kaldırıldı. Depremde hayatını kaybedenler depremden önce verilmiş beyannameler varsa başvurulması halinde bu beyanlara dayalı vergiler tahakkuk ettirilmeyecek, tahakkuk etmiş ise silinecek. Depremde kaybolan defter ve belgeler için 31 Temmuz’a kadar zayi başvurusu yapılabilecek. Yeni defter vb. çıkarılmasında noter harcı ve noter ücreti alınmayacak.
Araç muayeneleri 30 Eylül’e kadar
Resmi Gazete’nin 25 Mart günlü sayısında Hazine ve Maliye Bakanlığının 7440 Sayılı Kanunun 10’uncu maddesinin yedinci fıkrasına (araç muayenelerine) dair tebliğ (Seri No: 1) de yayımlandı. Buna göre, araç muayene yaptırma süresini 12 Mart 2023 itibarıyla yerine getirmemiş olan vatandaşlar, 30 Eylül 2023’e kadar muayenelerini yaptırdıkları takdirde, her ay için hesaplanacak yüzde 5 fazla yerine aylık yüzde 0,75 olarak hesaplanan faizle oluşacak tutarı ödeyecek. Bu arada, gümrük alacaklarına ilişkin Ticaret Bakanlığı’nın “7440 Sayılı Kanun Kapsamında Gümrük Alacaklarının Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Tebliği” 23 Mart günlü Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.